AlgemeenOpinie

Leren van Britse watersnood

In Groot-Brittannië gebeurt alles net wat heftiger dan in Nederland. Valt er sneeuw, zoals vorige winter, dan meteen zo’n pak dat er hele veestapels insneeuwen.

Is er een natte winter zoals nu, dan zijn er meteen massale overstromingen. Engeland heeft vaak last van overstromingen. Die van nu zijn extreem, maar meerdere keren per jaar is er kleinschaliger wateroverlast.

Er gaan geluiden dat de waterhuishouding op het eiland niet in orde is. Die zou zelfs zijn verwaarloosd onder invloed van natuurbeheer. Los van de vraag of dat waar is, feit is dat de waterafvoer daar niet opgewassen is tegen deze watermassa’s. Nederlandse pompen helpen nu om daar droge voeten te houden. Vraag is of Nederland iets kan leren van de Britse problemen.

Extreem weer is dichterbij dan je denkt. Dat moet de les zijn. Nu vangen de Britten het water op dat uit de opgewarmde oceaan komt. Vorige zomer was Midden-Europa de klos. Het past precies bij de voorspellingen die klimaatdeskundigen al jaren doen: het weer wordt extremer, met steeds heftiger uitschieters. Engeland beleeft een ‘wake-up call’. Het moet de waterhuishouding op orde brengen. Daarbij moet het niet meer uitgaan van hoe het klimaat was, maar van hoe het gaat worden. Nederland was gelukkig al wakker, want er wordt al jaren gewerkt aan plannen zoals Ruimte voor de Rivier. De Britse problemen bevestigen de noodzaak daarvan.

Beheer
WP Admin