Commentaar

1262 x bekeken 5 reacties

Leren van Britse watersnood

In Groot-Brittannië gebeurt alles net wat heftiger dan in Nederland. Valt er sneeuw, zoals vorige winter, dan meteen zo'n pak dat er hele veestapels insneeuwen.

Is er een natte winter zoals nu, dan zijn er meteen massale overstromingen. Engeland heeft vaak last van overstromingen. Die van nu zijn extreem, maar meerdere keren per jaar is er kleinschaliger wateroverlast.

Er gaan geluiden dat de waterhuishouding op het eiland niet in orde is. Die zou zelfs zijn verwaarloosd onder invloed van natuurbeheer. Los van de vraag of dat waar is, feit is dat de waterafvoer daar niet opgewassen is tegen deze watermassa's. Nederlandse pompen helpen nu om daar droge voeten te houden. Vraag is of Nederland iets kan leren van de Britse problemen.

Extreem weer is dichterbij dan je denkt. Dat moet de les zijn. Nu vangen de Britten het water op dat uit de opgewarmde oceaan komt. Vorige zomer was Midden-Europa de klos. Het past precies bij de voorspellingen die klimaatdeskundigen al jaren doen: het weer wordt extremer, met steeds heftiger uitschieters. Engeland beleeft een 'wake-up call'. Het moet de waterhuishouding op orde brengen. Daarbij moet het niet meer uitgaan van hoe het klimaat was, maar van hoe het gaat worden. Nederland was gelukkig al wakker, want er wordt al jaren gewerkt aan plannen zoals Ruimte voor de Rivier. De Britse problemen bevestigen de noodzaak daarvan.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Johan, lees de column van Dirk Strijker van vandaag en je bent weer geheel op de hoogte van de achterliggende oorzaken. Wat is dat blad Boerderij toch fijn informatief om geheel op de hoogte te blijven.

 • agratax2

  Wij zoeken de oplossing in het water vast houden, dus uitsmeren over een groter oppervlak. De Britten roepen om snellere afvoer door baggeren en / of verbreden van de watergangen. Dit geeft op termijn het probleem van verdrogen omdat het water niet de tijd krijgt in de ondergrond te trekken. Misschien moeten we wel nieuwe wetlands inrichten om en overstromingen te voorkomen en de waterberging in de bodem te stimuleren en daarmee de af te voeren hoeveelheid terug brengen.

 • Mels

  Mis,agratax,in het verleden werd het peil door mensenhanden en mensen ogen geregeld,anticiperend op het komende weer. Nu kan men 14dgn van te voren de regen voorspellen en staan in de meeste polders de sloten vol met water. Het complete peilbeheer in de NLpolders is een JANBOEL en niet anders. Onze voorouders hebben nooit anders gedaan dan wegpompen als er teveel was en het is ontzettend knap hoe men dat voor elkaar kreeg zonder jaarlijkse wateroverlast. Nu regent het eens een keer hard hebben we electrische pompen geregeld door computers en wat maak ik mee deze winter? Minstens 5 keer het peil veel en veel te hoog. Wordt tijd dat de aloude peilbeheerder weer een gebiedje krijgt en de stuwen en pompen zelf bediend ipv een gebied zo groot als NH vanachter de computer beheren. Dat gaat MIS. Daarom pakken ze boeren land af voor waterberging. Eenerzijds om neptuur te maken en anderzijds om hun onvermogen om onze voeten droog te houden te verbloemen.

 • agro1

  de beste grond eerst uit productie nemen geeft het meeste effect op de opbrengsten. hoe minder product, hoe beter de prijzen. maar toegegeven, je zult maar in zo'n gebied wonen. hoewel, in elke oorlog vallen betreurde slachtoffers. helden noemt men dit, maar ja, echte helden ziet men zelden. enfin, de rekening komt wel en zal maatschappelijk beslist niet meevallen, is dit geen troostende gedachte???? Schweiz vorwaerts, grunnegen forever en ciolos boppe!!!!

 • koestal

  Ach,dit krijg je als je de oren laat hangen naar de milieuorganisaties,de voorzitter van de vogelwacht in Engeland mocht beslissen over baggeren of niet baggeren,bovendien zaten er ook nog zeldzame mosselen in de bewuste Engelse rivieren,dus niet baggeren !

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.