Redactieblog

2046 x bekeken 6 reacties

Langs de meetlat: bestuurders

We hebben genoeg bestuurders. Kort gezegd: het pluche wordt breed bezet. Maar hoe zit het met de kwaliteit?

Zeer verschillend. Het meest opmerkelijke vind ik dat er zo weinig jongere bestuurders zijn. De oude hap blijft maar in functie. Of ze het goed doen of niet, ze blijven maar zitten. Het meest markante voorbeeld is Hans Huijbers van de ZLTO. Hij doet allemaal verkeerde dingen, zoals bij Vion en daarmee ook ZLTO, maar wordt vrolijk herkozen. Zuidelijke boeren krijgen dus echt de bestuurder die ze verdienen.

Een ander voorbeeld vormt een aantal commissarissen van de Rabobank. De dikke zestigers Louise Fresco, Antoon Vermeer en Cees Veerman.  Respectievelijk hoogleraar duurzaamheid, melkveehouder en akkerbouwer/verzamelaar van commissariaten. Veerman heeft veertien commissariaten en nevenfuncties. Fresco zelfs zeventien. Reken maar dat ze daarmee een inkomen verdienen, nou ja, verdienen, het is meer krijgen, dan de Balkenende-norm.

Onder hun toezicht kon de Rabo verworden van een trotse bank tot een frauderende club, die, net als bij de doping van hun wielrennerploeg, "van niets wist". Gelooft u het? Ik niet. Zeker is het dat deze beroepsbestuurders het allemaal hebben laten gebeuren bij de Rabobank. En allemaal blijven ze op het bestbetaalde pluche.

Nee, dan meer respect voor de oud-voorzitter van de NMV, Bennie van Til, die pas vanwege gezondheidsredenen is teruggetreden. Jammer. Hij zei duidelijk dat innovatie nodig is in de varkenshouderij. En dan met oog voor gezondheid, dierenwelzijn, voeding en maatschappelijke acceptatie. Hij was een voorzitter met visie en geen roeptoeter, zoals sommige voorzitters van andere sectorvakbonden.

Met Maat, de voorzitter van de LTO, weet ik niet zo goed wat ik er mee aan moet. Hij heeft wel visie, een enorm netwerk, maar je hebt als boer niet het gevoel dat hij voor je strijdt. Terwijl hij dat wel doet. Een beetje kleurloos, maar wel een stabiele factor.

Ja, en dan voorzitter Boer van FrieslandCampina. Wordt steeds beter vind ik. Heeft ook oog voor maatschappelijke ontwikkelingen en durft de confrontatie aan met grote boeren met grote monden, zoals collega-columnist Jan van Weperen. Zo doorgaan dus. Laat de ontevredenen maar naar A-ware gaan. Maar dat gaan ze niet.

Moeilijk om de hele groep langs de meetlat te leggen. Sommigen zijn erg onvoldoende, anderen verdienen en dikke acht. Gemiddeld een heel mager 6'je. We moeten streven naar jonger en beter.

Laatste reacties

 • alco1

  Boeren met 'grote monden' houden zelfs oude bestuurders scherp.

 • j.verstraten1

  Kan me niet in je uitspraak vinden dat Hans Huijbers allemaal verkeerde dingen doet zoals bij Vion. Dat vraagt om een toelichting Vergaderboer. Hans is een prima bestuurder maar met een schier onmogelijke opgave. Dan heeft Piet Boer het veel makkelijker met een sector die in ieder geval duidelijk een 'wit'voetje tussen de deur heeft in Den Haag en een coöp achter zich die zich bewijst met een goed concurrerende melkprijs uit te betalen. De zuivelsector heeft een compleet anders uitgangssituatie en perspectief dan de vleessector.

 • schoenmakers1

  je geeft het zelf al aan, het is een clubje van ons kent ons, zit overal in, houd elkaar de hand boven het hoofd, en laten een vreemde er niet tussen, je kunt al lang aan zien komen welke jongere, die dan al niet meer zo jong zijn wel in mogen stromen

 • cornelis 22

  elkaar benoemende inteeltcircuits

 • GCK

  Het bestuurscircuit is zeker een inteeltcircuit. Net als in de fokkerij kan dat, op de juiste manier toegepast, ook een zeer sterk circuit geven, omdat men zo immers hele ketens kan overzien.Net als in de fokkerij is de belangrijkste reden van inteelt: onvoldoende aanbod van jonge mensen, die zich willen en kunnen inzetten in een bestuur.

 • Mozes

  Volgens mij maakt Vergaderboer een vergissing. Bennie van Til was geen voorzitter van de NMV maar van de NVV.

  Verder wil mij aansluiten bij @j.verstraten #2. Een vastgelopen en ontspoort bedrijf als Vion in een heel moeilijke branche weer op de rails krijgen is een heel andere opgave dan een florerend bedrijf als FC in een uitstekende markt verder vooruit helpen.

  Wat de leeftijd van bestuurders betreft ben ik van mening dat je heel veel ervaring nodig hebt om op het hoogste niveau een zinvolle bijdrage te kunnen leveren. Laat staan dat je daar als jong broekje een zelfstandige visie kunt neerzetten. Jonge bestuurders hoeven niet meteen in de top maar ze moeten wel de ruimte hebben om zich op niveau's onder de top te ontwikkelen. Jonge bestuurders die zich in de loop der jaren op niveau's onder de top ontwikkelt en bewezen hebben komen vanzelf wel in de top.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.