AlgemeenOpinie

Kans op aanpassen vetcorrectie klein

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken gaat opnieuw in Brussel pleiten voor aanpassen van de vetcorrectie. Zij zegde dit gisteren de Tweede Kamer toe.

Het pleidooi heeft een hoog formaliteitsgehalte, echt kansrijk is het niet. Negentien EU-lidstaten zien niets in deze versoepeling van de quoteringsregels vóór 2015.

Een eerder verzoek van Dijksma, en met haar uit Oostenrijk, Duitsland en Denemarken, om de vetcorrectie al het lopend melkjaar 2013/14 aan te passen, stuitte op verzet. Nu ook in andere lidstaten het quotum wordt overschreden, onder wie België, zou een poging voor 2014/15 kansrijker zijn, is de gedachte. De verwachting is echter dat het nu ook weer in de Landbouwraad strandt. Veel landen zien dit als een directe opheffing van het quotumsysteem.

Nederland zal zijn uiterste best moeten doen om de landing voor de zuivelsector te verzachten. Andere lidstaten moeten het gunnen. Daar draagt de starre houding die Nederland inneemt in andere dossiers niet aan bij, zoals  bij voorstellen voor het schoolmelk- en fruitprogramma en de Europese promotie van agrarische producten. Voorstellen waar Nederland op tegen is, terwijl deze voor andere lidstaten belangrijk zijn.

Dijksma kan ook niet te hard op tafel slaan, want Brussel heeft nog steeds de derogatie niet goedgekeurd. Andere lidstaten moeten ook dit Nederland gunnen. De impact van dit dossier is veel groter dan de eenmalige ‘zachte landing’ bij beëindiging van het melkquotum in 2015.

Beheer
WP Admin