Commentaar

9 reacties

Kans op aanpassen vetcorrectie klein

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken gaat opnieuw in Brussel pleiten voor aanpassen van de vetcorrectie. Zij zegde dit gisteren de Tweede Kamer toe.

Het pleidooi heeft een hoog formaliteitsgehalte, echt kansrijk is het niet. Negentien EU-lidstaten zien niets in deze versoepeling van de quoteringsregels vóór 2015.

Een eerder verzoek van Dijksma, en met haar uit Oostenrijk, Duitsland en Denemarken, om de vetcorrectie al het lopend melkjaar 2013/14 aan te passen, stuitte op verzet. Nu ook in andere lidstaten het quotum wordt overschreden, onder wie België, zou een poging voor 2014/15 kansrijker zijn, is de gedachte. De verwachting is echter dat het nu ook weer in de Landbouwraad strandt. Veel landen zien dit als een directe opheffing van het quotumsysteem.

Nederland zal zijn uiterste best moeten doen om de landing voor de zuivelsector te verzachten. Andere lidstaten moeten het gunnen. Daar draagt de starre houding die Nederland inneemt in andere dossiers niet aan bij, zoals  bij voorstellen voor het schoolmelk- en fruitprogramma en de Europese promotie van agrarische producten. Voorstellen waar Nederland op tegen is, terwijl deze voor andere lidstaten belangrijk zijn.

Dijksma kan ook niet te hard op tafel slaan, want Brussel heeft nog steeds de derogatie niet goedgekeurd. Andere lidstaten moeten ook dit Nederland gunnen. De impact van dit dossier is veel groter dan de eenmalige 'zachte landing' bij beëindiging van het melkquotum in 2015.

Laatste reacties

 • wmeulemanjr1

  'zachte landing' heb je grotendeels zelf in de hand als melkveehouder. Niets moet, wat je doet is/was eigen keuze.

 • Zuperboer

  @wmeulemanjr1: Zo is 't en hoe ziet jouw zachte landing eruit? Kunnen we misschien allemaal nog wat van leren. (Wel binnen de lijntjes kleuren hoor!)

 • farmer135

  iedereen weet toch dat de quotering in 2015 afgeschaft wordt, dat is al jaren bekend, en nu wil men er een jaartje eerder vanaf Nou eindelijk een keertje een goede melkprijs, probeer dat zo eens te houden door niet te veel te gaan melken !

 • alco1

  Farmer. Ten overvloede wil ik je er nog eens op wijzen dat de hoogte van de melkprijs van nu, niets te maken heeft met quoteringsplafond in Nederland. Ons aandeel is maar een druppel op de gloeiende plaat van wereldmarkt.
  De goede prijs van nu wordt bepaald door de goede kwaliteit en naam die wij hebben op die wereldhandel.
  Het is juist spijtig dat we daar nu door de quotering niet meer munt uit kunnen slaan.
  Tussentijdse veranderingen in quotering komen echter over als een soort 'onbetrouwbaarheid'.
  Zo zijn er boeren die geinvesteerd hebben in quotum, maar die zouden dit nog weer kunnen verleasen, maar er zijn ook boeren die veel koeien verkocht hebben om aan het quoteringssysteem te voldoen. Bij hen komt het verkeerd over als boeren die de regels aan hun laars lapten, bevoordeeld zullen worden.

 • HJ O R

  Politiek en LTO zijn altijd al onbetrouwbaar geweest, 't zal mij benieuwen hoe dit afloopt.
  Hoop dat de melkprijs hoog blijft, dus zal er superheffing betaald moeten worden!
  Eigen schuld , wij weten al jaren hoeveel wij mogen melken.
  De criminele houding van enkele gekken en LTO bestuurders mag niet beloond worden ten koste van nette mensen.
  Vorig jaar stond SJS nog te schreeuwen dat we het quotum in NL nooit weer vol zouden melken, wel dus
  Nu zal hij het wel even regelen met hulp van Ceesie , wanneer ziet de blinde volger van die club nou eindelijk eens waar ze contributie aan betalen.
  SJS en Ceesie leven er in weelde van, maar dank je wel zeggen ho maar.

 • Peerke1

  Zeg Hallo en mijn belastingaangifte dan, die is ook veel te hoog. Gelijke monniken gelijke kappen. Stop a.u.b. met contributie verspilling en zorg liever dat wij met veel minder regels kunnen boeren.

 • alco1

  Peerke. Vind je dat er teveel regels zijn? Ik niet! Echter zijn de regels veelal totaal niet van waarde en zonder verstand door dwazen opgelegd.
  Dat is het probleem.

 • koestal

  zorg voor een lage kritieke melkprijs,kun je het lang volhouden

 • Sjaak

  Goede opmerking Koestal, klopt altijd...!

  Hoe realiseer je dat, wanneer de koestal versleten is..?:)
  Als die vervangen moet worden, hoe je ook telt of redeneert, dan gaat die kritieke melkprijs aanzienlijk omhoog, dat is het probleem hier in NL...

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.