Commentaar

8 reacties

Invoeren behandelbedrag verkeerd signaal

Provincies draaien duimschroeven aan bij Faunafonds. De boer moet het bekopen.

Het is nogal een botte methode van kostenbesparing die provincies willen toepassen bij het Faunafonds. Er komt een 'behandelbedrag' van €300 per geval. Wie bij het fonds wil aankloppen voor vergoeding voor wildschade, moet dat geld eerst overmaken naar het Faunafonds. Eerst betalen, dan halen.
Het behandelbedrag is in feite een soort van leges, zoals die ook gelden bij een vergunningaanvraag. Maar het is wel een raar soort leges. Bij vergunningen krijg je nog een product, in de vorm van toestemming dat je iets mag doen. Bij leges voor schade-uitkering ontbreekt die logica. Het product dat je van de overheid terugkrijgt, bestaat uit geld.
Het is vooral kostenbeheersing wat de provincies beogen. Zij gaan sinds kort over het Faunafonds en over natuur. Tot nu toe was gebrek aan budget nooit reden te beknibbelen op de uitkeringen. Dat wordt nu anders. Hierin past ook het voornemen om bij overschrijding van het budget voor ganzenschade in de zomer iedereen naar rato te korten. Een bedenkelijke zaak, vooral omdat diezelfde provincies de bestrijdingsmogelijkheden vaak nogal beperken.
Een eerder plan voor een behandelbedrag strandde op heftig protest uit de praktijk. Omdat er toen bovendien net een ganzenakkoord lag, dat ertoe zou leiden dat schades afnemen, was de noodzaak minder groot. In zekere zin is deze stap een gevolg van het onderuithalen van het akkoord.
Besparing op uitvoeringskosten ofwel efficiency is een andere beweegreden. Dit is een goed uitgangspunt. Maar de kosten komen nu wel erg eenzijdig bij de boer te liggen. Wildschade wordt duurder. Voor de groep die tienduizenden euro's vergoed krijgt, maakt het relatief weinig uit. Maar ondernemers met kleine schades krijgen de pest in over alles wat met wild te maken heeft. De gedachte achter het Faunafonds is dat de ondernemer niet mag opdraaien voor de gevolgen van een keuze voor behoud van de natuur die de samenleving gemaakt heeft. Invoering van het behandelbedrag doet dat uitgangspunt geweld aan.

Laatste reacties

 • agratax2

  Uit deze nieuw bedachte regel blijkt dat na Den Haag ook de Provincies landbouw zien als onbezoldigde beheerders van landschap en natuur. Denk ook aan het debat wie de Waterschappen moet betalen? Dat ze ook nog proberen financieel hun hoofd boven water te houden door voedsel grondtoffen te produceren is voor de politiek bijzaak. De ambtenaren en met hen de politiek zijn steeds meer van mening, dat voedsel goedkoper ingekocht kan worden in goedkoopte landen, hierdoor komt onze grond vrij voor -natuur-. Hun hobby. Dat we hiermee ook de inkomsten mis lopen uit land en tuinbouw wordt nog niet gezien als een groot budgetair probleem.

 • alco1

  Je moet doen wat je het beste lijkt. Vangen of schieten.
  Ieder mens wat er niets mee te maken heeft moet eerst 300 euro betalen voordat ie zijn mond open mag doen.
  We leven in een omgekeerde wereld.

 • Gijs Gans

  300 euro prima maar we gaan ze dan massaal opruimen zonder beperkingen, of we sturen een rekening naar de tbo,s want die zijn hier de schuldigen van.

 • Weerkundige

  Als er maar iets gedaan wort aan dit probleem eieren schudden en af schot want in natuur gebieden is 80/procent zwanen en ganzen met nietsdoen is over 5 jaar dubbelen hebben we mest probleem /nitaat van alle vogel stront bestuur wort wakker bij landings baan grijpt men wel in

 • Schaapje

  Dus eerst 300 euro betalen voor de aanvraag- dan wordt ook nog eens het z.g.n. eigen risicobedrag van 250 euro op je schadebedrag in mindering gebracht. Kortom het kost je als boer 550,- euro. Wij vragen niet om die ganzen en dit al jaren haperende beleid. De taxateurs hebben ook de opdracht om alle boeren die schade hebben dit bedrag zo laag mogelijk te taxeren/ te houden. Lekker zooitje die overheid.... Wij moeten altijd de lasten maar slikken en stikken van dit falende beleid.

 • koestal

  De wereld op de kop zetten

 • gijsbert

  Ho,ho, niet te grote mond en netjes volgens de regels boeren!!!
  Zo meteen worden de bedrijfstoeslagrechten vergoedingen al gekort, omdat je al commentaar had!!!
  Heb je ooit gehoord dat een niet-agrariër loonkorting kreeg omdat hij/zij een overtreding beging?
  De overheid haalt waar nog wat te plukken is.

 • Mels

  Gijsbert,ho ho,het GLB moet helemaal afgeschaft worden want daar schiet niemand wat mee op,verkapte werklozen uitkering voor knoeiboeren die teveel geld uitgeven. Blijft het ganzen beleid over. Nou wat mij betreft heel simpel. Wie zijn beesten niet bij zich houd wordt daarvoor bestraft. Elke boer weet dat hij het niet hoeft te proberen om zijn vee bij de buren in te scharen.De natuurmalloten doen niets anders dan hun vee op andermans grond laten grazen...........ik zeg optreden en anders knallen,wet of geen wet.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.