AlgemeenOpinie

Gevaarlijke zwijnen

De Afrikaanse varkenspest woedt als een veenbrand aan de rand van Europa. Nadat Litouwen als eerste EU-land werd getroffen, is het nu ook in Polen gevonden bij wilde zwijnen. Weliswaar op een steenworp afstand van de grens met Rusland, maar toch. Het virus is nu echt in de Europese Unie.

Veel aandacht gaat naar de opstelling van Rusland, dat zijn grenzen voor Europees varkensvlees dicht deed. Verontwaardiging alom. Het virus komt immers uit dat land! De Russen hebben afgelopen jaren zelf tevergeefs geprobeerd de ziekte die vanuit het zuidoosten oprukte, in te dammen. Zonder resultaat.

De markt voor varkensvlees is mede door deze ziektecrisis verziekt. Het is goed dat de Europese Commissie toezegt dat de beperkte middelen die er zijn om de markt te ondersteunen, ingezet kunnen worden als dat nodig is.

Nog lastiger dan de huidige marktverstoring is de toekomst. De kans is groot dat de gevreesde Afrikaanse varkenspest, een virusziekte waar geen vaccin tegen bestaat, endemisch wordt in Europa. Het wilde zwijn wordt dan een nog gevaarlijker bron van dierziekten dan het al was als drager van het klassieke varkenspest virus. Uitroeien is niet mogelijk en maatschappelijk onwenselijk. Maar daarmee is het verhaal niet af. Het is hoog tijd dat in Nederland serieus wordt gekeken naar het wildezwijnenbeleid.

Beheer
WP Admin