Commentaar

812 x bekeken 6 reacties

Coulance bij controles nieuwe antibioticaregels

De regels voor antibioticagebruik worden weer strenger per 1 maart. Deze keer gaat het niet zozeer om hoeveelheden die je mag gebruiken, maar om heel concrete voorschriften op bedrijfsniveau. De rol van de dierenarts wordt groter, de boer mag zelf weer minder.

Antibiotica wordt verder gemedicaliseerd. Van een normaal bedrijfsmiddel verschuift het naar het domein van de medici.

De hele veehouderijsector is het er over eens dat het deze kant op moet. De afgelopen jaren is het beleid bijna jaarlijks aangescherpt. Met opzienbarende resultaten. Binnen vijf jaar is het gebruik van antibiotica gehalveerd, en het daalt nog verder. Dat is een prestatie van formaat.

Tegen de nieuwste veranderingen is geen verzet of onwil, wel zijn er heel praktische zaken waardoor het ondoenlijk is om er meteen helemaal aan te voldoen. Er zitten nog bureaucratische haken en ogen aan die in de praktijk gladgestreken moeten worden. Zoals het voorschrift dat de dierenarts opnieuw op bezoek moet komen als na een paar dagen eenzelfde ziekte uitbreekt. Onnodig, vinden praktijkmensen. Verder is er nog veel onbekendheid bij veehouders over de nieuwe regels.

Terecht vragen dierenartsen hier om coulance bij de handhavers. Het ministerie wil die niet toezeggen, en legt de bal bij de NVWA. Het zou de controledienst sieren als die zich soepel opstelt. Gezien de snelle vorderingen op dit gebied, is dat wel verdiend.

Laatste reacties

 • groot boerdam

  De hele veehouderij staat er achter?!we hebben niks te willen het wordt er gewoon doorheen gedrukt.
  Als boer zijnde is er toch niks meer aan prijzen slecht mag niks meer en elke week een controlerende instantie op je bedrijf!

 • agro1

  sinds wanneer is een antibioticum geen medicijn??? dit voor mensjes zeeeer waardevolle geneesmiddel is met TONNEN gelijk de veehouderij ingepompt, nodig of niet!!!! dus resistenties veroorzakend. nu practisch geen antibioticum meer werkbaar. prima gedaan dus, erreg vooruitziend. enfin, nota volgt, te voldoen in de hardste valuta die er bestaat, nl: mensjes!!!! en: vluchten kan niet meer. enige lichtpuntje is dat het vlees nu misschien op een voor de veehouder op een meer aanvaardbaar niveau komt. dit is geen bedreiging, maar wellicht de redding.

 • roland

  like grootboerdam :D

 • leo,s vriend

  @agro, bewijzen voor wat je schrijft??

 • koestal

  niks geen coulance,strenge regels worden de boeren opgedrongen ,dit is gewoon dictatuur in een zgn. democratisch land

 • koestal

  @ agro,,vlees op een aanvaard prijsniveau'',als het te duur voor de consument wordt, halen ze het wel uit een land waar geen regels gelden b.v.Zuid-Amerika,doen ze nu ook al met eieren ,die komen nu met massa,s uit de Oekraine ,waar geen dierenwelzijnseisen gelden.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.