Redactieblog

12 reacties

Boze buren

Hanna kijkt bezorgd: "Het gaat niet goed in mijn dierbaar Brabant. Dat varkenshouders vorige week demonstreerden bij het Provinciehuis, begrijp ik. Beperken van je mogelijkheden door de politiek is moeilijk aanvaardbaar. Je krijgt hogere kosten, kunt minder goed uitbreiden en dat betekent op den duur het einde van het bedrijf".

Ik knik. Hanna kan het weten. Haar broers wonen er en ze worden gek van de regelgeving. "Als die nog strenger worden, kunnen we de boel wel sluiten", zeggen ze.

"Vervelend is dat burgers op hetzelfde moment een tegendemonstratie hielden bij het Provinciehuis. Dat ontkracht de argumenten van de boeren. Als boer en burger tegenover elkaar staan bij een demonstratie dan verliest de boer. Dat bleek ook. Provinciale Staten stemde vorige week voor verdere beperking van de veehouderij in Brabant. De boeren hebben dus verloren en de burgers gewonnen", constateert Hanna zuur.

Ze heeft gelijk. Vroeger was een buurman je vriend en nu een vijand.

"Dat is wederzijds", mengt Hans zich in de discussie."Boeren houden te weinig rekening met de burgers, die vlak bij hun bedrijf wonen. Denk maar aan stankoverlast, vervoer van mest en het landbouwverkeer op de veel te smalle weggetjes. Geen wonder dat je boze buren krijgt".

"Mensen zijn ook mondiger geworden", zegt Hanna. "Vroeger waren veel mensen in een dorp afhankelijk van de boer. Dan protesteerde men niet. Dat kon je je werk of geld kosten. Nu is dat niet meer zo. De nieuwe buurman neemt geen genoegen meer met overlast van buurman boer".

"Maar wij waren er het eerst", breng ik er tegenin."De nieuwe mensen moeten zich maar wat aanpassen aan de bedrijvigheid op het platteland. En anders gaan ze maar in de stad wonen".

"Ouderwets en dom gepraat', vaart Hanna uit. "We hebben te maken met andere omstandigheden. Een moderne boer past zich daar op aan. Een strijd tussen boer en burger, zoals bij het Provinciehuis in Brabant, moet de boer proberen te voorkomen. Praten met de buurman. Hij heeft er het meeste belang bij."

Ik zwijg omdat Hanna misschien wel gelijk heeft.

Laatste reacties

 • massy

  Hanna heeft voor een gedeelte gelijk maar door de welvaart zijn er een ander soort mensen in het buiten gebied komen wonen die een heel andere kijk op die boeren hebben en die ook totaal geen gedachten of idee hebben of willen hebben wat die boer er voor moet doen en laten om voor die ander soort burger een 5 sterren menu op tafel te zetten die ze dan voor een appel en een ei bij AH en nog meer supermarkten kunnen kopen.EN HEBBEN DIE BOEREN EEN ANDERE KEUS ALS ER TE WEINIG VOOR BETAALD WORD.

 • Rip

  Mooi gezegd, Hanna, maar overleg maar eens met buren, die maar één doel hebben en dat is je de nek om te draaien. Wat dat is hun doel. Ons bedrijf moet wijken omdat zij zo nodig vlakbij ons moeste wonen. Hoe moet je daar nu redelijk mee overleggen?

 • somporn

  Westerlingen komen naar het platteland omdat het daar zo mooi is,maar ze
  passen zich niet aan en denken dat de plattelanders zich maar aan hun moeten aanpassen en omdat ze zo mondig zijn overrulen ze de plattelanders.
  Ze moeten de plattelandse cultuur leren en aanvaarden.

 • alco1

  Natuurlijk zijn alle omstandigheden anders. Ik woon midden tussen de burgers en ik denk dat een open verhouding met elkaar een eerste vereiste is. Er is zoveel onwetendheid.
  We hebben hier ook boeren die nog nooit bij de buren geweest zijn en zich ook nooit laten zien bij buurt activiteiten. Is het dan vreemd dat je dan met enig argwaan beoordeeld wordt.
  Ook nota bene de voorzitter van LTO Noord is zo'n iemand.

 • maatje 1904

  Vroeger was er de uitspraak al een boer en een zeug hebben nooit genoeg er is veel verandert maar deze uitspraak klopt nog voor de volle 100 %

 • jan007

  Echt een domme uitspraak! Onder welke steen leef jij maatje 1904?

 • juur

  Vroeger was het anders 10 koeien 50 varkens 300 kippen Geen overlast.
  Nu groot en nog groter de aantallen zijn niet meer te tellen En de stallen willen bouwen op zelfde afstand als vroeger. Het verstand is blijkbaar gereduceerd in de loop die tijd.

 • juur

  Alco je hebt gelijk. HIJ denkt dat het buitengebied van hem en van de boeren is En overlast mag veroorzaken Dat is normaal voor het platteland
  En mensen die geen bedrijf hebben en er wonen gewoon pech hebben .

 • schoenmakers1

  juur waarom denk je dat er midden in de stad geen grote stallen staan?, ik zou bijna zeggen dat jou verstand nog nooit gegroeid is!!!

 • alco1

  Juur. Zelfs zijn buren die boer zijn, heeft hij geen echt contact mee.
  Dat is natuurlijk een eigen keuze, maar er op in gaand waar dit item over gaat. Is dit de manier om alle ins en outs over het boerenleven kenbaar te maken.

 • janssen-farys

  jonges wat een probleem moeten julli gewoon naar het oosten verhuizen geen probleem met buren wandt daar zijn ze op het plate land nog allemaal boer

 • koeboertje

  Teluerstellend dat er nog boeren onder ons zijn die denken dat ze alleen in dit land leven, er zijn nog16 miljoen medeburgers in dit kleine landje.
  Maar dat weten deze BOEREN blijkbaar niet!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.