AlgemeenOpinie

Beschamende vertoning over derogatie

De vlag kan uit in Ierland. Het nitraatcomité van de Europese Commissie in Brussel heeft donderdag besloten dat de derogatie van dat land verlengd wordt. De melkveehouders op het groene eiland mogen nu weer een paar jaar lang 250 kilo stikstof via dierlijke mest op hun land brengen, in plaats van de 170 kilo die in Europa de standaardnorm is.

Hier mag ook de Nederlandse melkveehouderij moed uit putten. Het is een lichtpuntje in een overigens zorgwekkende situatie. Ga maar na. Nederland heeft vorig najaar een verzoek gedaan om de derogatie eveneens te verlengen, maar het nitraatcomité heeft dat verzoek nog niet eens op de agenda gezet. De eerstvolgende vergadering waar het aan de orde zou kunnen komen, is pas over ruim twee maanden, op 23 april! Dat Europa Nederland dan opnieuw derogatie gunt, staat daarbij nog lang niet vast. Een eventuele afwijzing zou desastreus zijn.

Het bemestingsseizoen gaat nu van start in een enorme onzekerheid. Officieel moeten veehouders op dit moment uitgaan van maximaal 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare. Dat is de regel zolang het uitzonderingsverzoek niet is gehonoreerd. Hoe met deze onzekerheid om te gaan? Wat betekent dit voor je bemestingsplan en voor je mestoverschot? Dat is gissen. Ondernemers staan met de mond vol tanden.

Wat de oorzaak hiervan ook is; de trage Nederlandse besluitvorming over het nieuwe mestbeleid of de Brusselse ambtelijke molens, het is een beschamende vertoning die elke veehouder raakt.

Beheer
WP Admin