Commentaar

2990 x bekeken 12 reacties

Beschamende vertoning over derogatie

De vlag kan uit in Ierland. Het nitraatcomité van de Europese Commissie in Brussel heeft donderdag besloten dat de derogatie van dat land verlengd wordt. De melkveehouders op het groene eiland mogen nu weer een paar jaar lang 250 kilo stikstof via dierlijke mest op hun land brengen, in plaats van de 170 kilo die in Europa de standaardnorm is.

Hier mag ook de Nederlandse melkveehouderij moed uit putten. Het is een lichtpuntje in een overigens zorgwekkende situatie. Ga maar na. Nederland heeft vorig najaar een verzoek gedaan om de derogatie eveneens te verlengen, maar het nitraatcomité heeft dat verzoek nog niet eens op de agenda gezet. De eerstvolgende vergadering waar het aan de orde zou kunnen komen, is pas over ruim twee maanden, op 23 april! Dat Europa Nederland dan opnieuw derogatie gunt, staat daarbij nog lang niet vast. Een eventuele afwijzing zou desastreus zijn.

Het bemestingsseizoen gaat nu van start in een enorme onzekerheid. Officieel moeten veehouders op dit moment uitgaan van maximaal 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare. Dat is de regel zolang het uitzonderingsverzoek niet is gehonoreerd. Hoe met deze onzekerheid om te gaan? Wat betekent dit voor je bemestingsplan en voor je mestoverschot? Dat is gissen. Ondernemers staan met de mond vol tanden.

Wat de oorzaak hiervan ook is; de trage Nederlandse besluitvorming over het nieuwe mestbeleid of de Brusselse ambtelijke molens, het is een beschamende vertoning die elke veehouder raakt.

Laatste reacties

 • alco1

  Juist ja. Een beschamende vertoning.
  Het wordt tijd dat we onze eigen weg gaan en ons niets meer aantrekken van dat EU.

 • boerrick

  Het lijkt wel of het die comise niet eens interesseert of we derogatie hebben anders stond het op zn minst op de agenda.
  Maar eigenlijk maakt me dat niet uit, want wees heel eerlijk we snijden onszelf meerdere keren in de vingers(minder melk, te kort voer, gebreksverschijnselen bij koeien en op het land) als we maar 170 mest op het land brengen.
  Dus onafhankelijk van hun besluit gaan we toch gewoon 250 kilo mest bemesten.

 • Jaap39

  Ook LTO had beter haar kruit kunnen sparen afgeslopen week. Een plee figuur slaan rondom het superheffing verhaal. Ik zeg: Prioriteiten stellen en derogatie zeker stellen voor langere periode.
  Met als kanttekening dat 250 kg verhoogd gaat worden richting minimaal 300 kg.
  Wat is er eigenlijk op tegen deze regel alleen voor Nederland gewoon in te voeren? Andere landen hebben tenslotte ook tal van eigen invullingen van regels.

  Zie het uitstel van derogatie op dit moment als een kans op een uiteindelijk beter resultaat op 23? april.

 • j.verstraten1

  Jaap39, LTO dient geen verzoek tot derogatie in, dat doet Dijksma. Er komt dus geen beter resultaat, ook niet na 23 april.
  Waar LTO, naar mijn beste weten, wel haar invloed probeert aan te wenden vwb de derogatie is om hier niet iedere keer over hoeven te 'bedelen' in Brussel, maar naar een permanente derogatie.
  Er is ook niks op tegen om deze regel alleen in NL in te voeren, maar het kan simpelweg gewoon niet.

 • Jaap39

  Eens verstraten, ff lobbyen bij mevr. Dijksma zou meer dan voldoende moeten zijn om dit over de streep te trekken. Het is gewoon de houding van de nederlandse politiek in deze dat dit besluit niet afgerond is. Waar een wil is is een weg, maar de wil is bij de politiek kennelijk ver te zoeken.

  Maar de houding van 'het kan simpelweg gewoon niet' is niet van deze tijd. Ook de politiek moet maar eens met de tijd mee. Poets dat stof er eens af mensen, maak je salaris waar, aan het werk!

 • Sjaak

  Raar....er moet toch een reden zijn, waarom de nitraatcomité dit punt nog eens niet op de agenda heeft gezet?
  De auteur haalt twee argumenten aan. Los van het feit of die twee van toepassing zouden kunnen zijn, is het dan juridisch terecht?
  Immers, derogatie wordt verleend op basis van het voortbrengend vermogen van de grond en de klimatologische omstandigheden. Dat rechtvaardigt dan een hogere bemestingsnorm dan algemeen Europees wordt gesteld. Natuurlijk is er kritiek op het huidige mestbeleid, maar dat zou geen argument mogen zijn voor de onderhandeling over derogatie, net zo min als de afdracht van superheffing, het is immers geen koehandel....of toch wel?
  Zo ja, dan is die 'koehandel' zeker juridisch aanvechtbaar!
  Het te voeren mestbeleid en derogatie staan duidelijk los van elkaar. Derogatie zou sowieso verleend moeten worden, ongeacht of het mestbeleid, inclusief het wegwerken van het mestoverschot, juist wordt uitgevoerd!

 • wmeulemanjr1

  Aan de leiband van Brussel??

 • koestal

  Iers stoofpotje !!!

 • Mels

  En zo blijkt weer dat je als boer,veehouder of akkerbouwer uit NL wordt weggepest. Linksom of rechtsom,weg zullen jullie. Neptuurgebied,volledig aaneengesloten zal het hier worden met duurzame import van kwaliteitsproducten uit landen waar het woord agrosector nog wel met hoofdletters geschreven wordt. Mooi geld verdienen met een kenniseconomie,ja,ja. Hoe wil je dat doen met oerdomme beleidsmakers die alleen reageren als WD en PvdD brullen? Nou succes ik hou het voor gezien........

 • aornt

  Je hebt gedeeltelijk gelijk,Mels.Melkvee mag blijven,mits ze weidegang hebben;kalverhouderij wordt gedoogd om de stierkalveren af te nemen;akkerbouw om het restant van wat nog aan cultuurgrond over is te bewerken,biologisch voor het Ot en Sien gehalte en de rest mag oprotten.

 • brouwer112-c1

  zou mvr. Dijksma de mestverwerking er via deze weg willen door drukken? want zonder derogatie krijgen we natuurlijk wel een heel groot mestoverschot.
  en de boer en heel groot mest tekort!!

 • Marco22

  22 mei kunt U Brussel het een en ander wat duidelijk maken. DEMOCRATIE.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.