AlgemeenOpinie

Aanpak duurzaamheid Friesland Campina rigide

In 2011 kwam FrieslandCampina met Focus Planet 1.0, waarmee een aanzet is gegeven tot borging van kwaliteit en duurzaamheid van melk, koe, productieproces en omgeving. Dit programma speelt in op kansen van de markt, bewerkstelligt vertrouwen, genereert duurzaamheidsresultaten en dat geeft maatschappelijke acceptatie.

Het voorstel is door boereninvloed bijgesteld, meer in balans gebracht, nodig doordat de plannenmakers van FrieslandCampina weidegang overdreven veel gewicht hadden gegeven. De weerstand tegen het dictaat weidegang van toen heeft bij veel boeren aversie gegeven tegen duurzaamheid, terwijl duurzaamheid zo veel te bieden heeft.

Intussen is in drie jaar veel gebeurd bij de zuivelverwerking en ook op het boerenerf. FrieslandCampina heeft het grootste kaasproductiebedrijf ter wereld gerealiseerd in Workum; daar kan 1,5 miljard kilo melk verwerkt worden en kort geleden is het meest ingenieuze zuivellab op deze aarde geopend, dat zuivelverbeteringen moet initiëren. Hulde daarvoor. Daarom hebben wij boeren de zuivel ook laten concentreren, om voor en met ons de toekomst in te gaan. Mede door Focus Planet zijn allerhande initiatieven ontwikkeld op het boerenerf, onder andere over uiergezondheid, klauwgezondheid, energie, antibioticareductie, voerveiligheid en weidegangpromotie. Allemaal goede aandachtsvelden, waarop veel bereikt is en nog veel meer valt te halen.

Voor Focus Planet 2.0 wordt voedselvoorziening, dierwelzijn, biodiversiteit, kringloop, transparantie, landschap, klimaatneutraal en weidegang genoemd. Op zich, wederom passend in de context van deze tijd, 2014. Maar dan het sausje waarin deze ingrediënten worden opgediend, dat heet: ‘balans in melkveehouderij’, met stellingen die niet fris en suggestief zijn. Stellingen zoals: kiezen voor maatschappelijke acceptatie als basis voor verantwoorde groei, iedereen moet bijdragen aan weidegang, ikzelf dus ook, zijn stellingen die vaag en betuttelend  gevaarlijk zijn. Nog zo een:  Ik neem verantwoordelijkheid voor verduurzaming van mijn melkveebedrijf, zo voorkom ik verplichtende maatregelen. Deze  stellingen genereren een achterdochtcultuur, ze illustreren arrogant structuurbeleid, waarbij de sector niet is gediend.

FrieslandCampina, richt je op de achterhoede van onze sector, ga daar helpen in plaats van de voorhoede, met daarbij de echte verduurzamers,  te frustreren.

Beheer
WP Admin