Redactieblog

3006 x bekeken 15 reacties

Aangebonden

Heel wat biologische bedrijven houden hun melkvee nog aangebonden. Thieme wil daarvanaf.

Ik las in de krant dat Marianne Thieme, van de Partij voor de Dieren, wil dat koeien niet langer aangebonden worden. Vooral kleinere biologische melkveehouderijen hebben soms nog stallen waarin de koeien aan palen staan. Romantisch, naar minder leuk voor het vee. Thieme wil ervanaf – met een ruime overgangstermijn, want het zijn natuurlijk wel haar knuffelboeren.
Ogenblikkelijk verplaatsen mijn gedachten zich naar vroeger. Ik ben geboren op een soort keuterbedrijf met kippen, fruit, koeien en varkens. Toen opa van het bedrijf ging, kreeg hij het fruit en de kippen mee. Mijn vader was modern en wilde specialiseren. Hij was succesvol met de varkens. Zijn sterzeugen en fokberen haalden medailles en bekers binnen; die liggen nog steeds in een doos bij mij op zolder. Het was toen net als nu: op de raarste momenten gooiden importeurs de grenzen dicht of brak een dierziekte uit, en viel de varkensprijs in elkaar. Pa was een risicomijder – net als ik –, en dus gingen de varkens de deur uit en koos hij voor de koeien en de DOC toen hij verder wilde groeien en specialiseren. Met een ondershandse lening van de lokale veevoerleverancier bouwde hij een nieuwe stal. Met roosters op de grup, met rubbermatten en een grote mestkelder. De hele buurt kwam kijken. De koeien stonden niet langer aan palen, maar met een metalen beugel aan moderne, nylon banden. Niet aan kettingen, zoals bij sommige buren later, want die maakten te veel lawaai. Pa wilde geen palen, omdat die slecht waren voor de koeien, en voor hemzelf. Voor je het wist zat je klem tussen koe en paal. Het bedrijf was klaar voor de toekomst, maar met al dat rubber en nylon was de romantiek wel een beetje weg.
Het vervolg van de ontwikkeling, een ligboxenstal, heeft hij niet meegemaakt als actieve boer. Ligboxen kwamen in zwang toen pa tegen zijn pensioen liep. Hij zag wel dat de koeien het in een loopstal nog aanzienlijk beter hadden. Meer vrijheid, meer ruimte, meer frisse lucht. Thieme heeft wat dat betreft gelijk; aanbinden is uit de tijd. De consequentie is wel dat een aantal kleine melkveehouderijen dan moet stoppen. Ze zullen echt niet investeren in rubber en nylon, om van een loopstal nog maar te zwijgen.
De moraal van het verhaal is dat de melkkoe het beter kreeg met verdere specialisatie en schaalvergroting. Dat zal Thieme niet graag horen. De tweede moraal is dat de hang naar romantiek bij veel PvdD-aanhangers nogal betrekkelijk is. Koeien horen volgens hen in de wei, ook als het regent en modderig is. Ze mogen niet vastgebonden in de stal staan, terwijl dat toch eeuwenlang de vertrouwde techniek was. De spanning tussen dierwelzijn en romantiek, Thieme heeft volgens mij een probleem.

Laatste reacties

 • flyinghollander

  Ligboxen stal is die echt beter? Als ik die reportage van die nieuw gebouwen bindstal in Groninger herriner.
  Vergelijk zijn koeien eens met een ligboxenstal veehouder.
  Lactaties, ziektes etc.
  Weet nog niet zo zeker dat de ligboxenstal er beter uit komt.
  Tenzij je een oude bindstal van 30 jaar misschien gaat vergelijken.

 • Jaap39

  Neemt niet weg flying Hollander dat een koe vaststaat, ook in een nieuw gebouwde aanbindstal. Wie bouwt er tegenwoordig nog een aanbindstal dan? Ot en sien misschien....

 • boerke brabant

  thieme en haar sympathisanten willen graag terug naar de tijd van Ot en Sien ; een paar varkens in een stalletje op stro en de hele dag vrij wroeten in de modder. Ot en Sien hadden ook een paar kippen en koeien. En die koeien liepen in de wei en werden daar gemolken. Echter, in de winter stonden die aangebonden op stal , gemoedelijk naast elkaar, helemaal zoals Ot en Sien het graag hadden. En daar zit de crux. Precies zoals dhr Strijker het aangaf. Bij schaalvergroting werden er geen koeien meer aangebonden; vrijheid voor de koeien. Benieuwd hoe thieme zich hieruit weet te praten...

 • kleine boer

  Ik heb beide stallen kan niet zeggen waar een koe het beter heeft volgens mij maakt het hun geen bal uit koe is een gewoonte dier elke veranderring is vreemd voor een koe. Melken doe ik in put dus melkgevende in ligboxenstal droge en ouder jongvee aangebonden dus veel en snel goede controle dat vind ik in ligboxen stuk lastiger in grupstal in een blik alle koeien gezien ligboxen stal niet ook makkelijker bij aangebonden even apart voeren en kijken of ze genoeg opvreten zonder aan de kant geduwd te worden door de vrijlopende baasjes dat is ook dierwelzijn in mijn ogen

 • alco1

  Het maakt in mijn ogen ook geen bal uit voor de koe of ie aangebonden is of los in de ligboxen. Allebei systemen hebben hun voordelen.
  Voor de boer is er echter een groot verschil.
  Ik zou niet graag 100 koeien melken in een aanbindstal.

 • janssen-farys

  het overzicht en de kontrole is sneler en beterder in de aan bindtstal en de vertroetelin ook hier in pl is nog 75% in zoon stal

 • Jaap39

  Zeker maakt het wel uit of een koe wel of niet vaststaat Alco1. Laat een consument rondlopen op de bedrijven en zal 99 van de 100 keer pleiten voor loslopende koeien.
  Metname de biologische melkveesector weet dit donders goed!!!!

 • kleine boer

  jaap, ik zit tegen woonwijk aan heb regelmatig dus kijkers in de stal maar op de grup geen commentaar op de ligboxenstal zien ze roosters en lopen ze in de stront zeggen ze ook al loopt de roosterschuif elke 2 uur consument kijkt zoals ze zelf hond of kat houden kunnen aaien...en het mooiste vind ik dat ze vaak roepen waar staat de drinkkraan dat zeggen ze niet in grupstal dat zien ze meteen....boeren en niet boeren das een heel verschil

 • alco1

  Jaap. Goed lezen. Het maakt volgens mij geen bal uit VOOR de koe of ie vast staat of los loopt. Ik heb het niet over wat de consument vindt. Daarbij trouwens is het 'Verhaal' bepalend.

 • joannes

  Zou de koe niet inmiddels zo genetisch gevormd zijn dat alle protest eigenschappen voor aanbinden er in de eeuwen uit gefokt zijn? Ontdekken bij een aangebonden koe of het wel of niet goed voor haar is, is tegen de eeuwen lange selectie die er is geweest . Die rooster stallen zijn eigenlijk maar van de laaste tijd, relatief gezien in de koeien gevormde gedrags eigenschappen. En recent zijn we pas aan selecteren op de gebreken bij de koe die ontstaan; denk aan de klauwen. Die langere levensduur, aangebonden, is dus gewoon logisch in het verband dat onze koeien genetisch qua eigenschappen geen problematische maar juist positieve resultaten laten zien. En wat Thieme betreft, wel die heeft van Politiek haar beroep gemaakt met een belangengroep die zelf niet kan praten of een vertegenwoordiging kan voeren. Zij misbruikt de subjectieve , geprojecteerde voorstelling van mensen die het goede voor hebben met dieren maar er total niet diep over nadenken. Misbruikt om zichzelf een platform te geven voor haar publiciteits honger en waarschijnlijk ook het geld wat met deze misleiding gemoeid is.

 • ACB

  Wat is beter schone klauwen en uiers en rust en overzicht. Of koeien die de hele dag door natte mest lopen, met alle gevolgen van dien.
  Ligboxenstalle is ontworpen voor schaalvergroting en luie boeren. In Canada melken ze wel grote aantallen op de grup. Dus zeg dat het niet kan.

 • Jaap39

  Ik heb best sympathie voor het grupsysteem, maar het is verouderd en niet van deze tijd. Bovendien staan koeien in moderne stal niet de hele dag in nattigheid, onzin. Koeien droog voeren en mestschuif zorgen voor superharde klauwen! Pak daarbij een moderne box en plaatje is compleet. Zelfs kan een koe op deze manier socialiseren wat in de aanbindstal ook zeker niet kan.

 • Jan-Zonderland

  Wat een geneuzel van dat mens Thieme. Een koe is een productiemiddel, geen troeteldier. Dat wil echter niet zeggen dat je ze niet goed moet verzorgen want anders zie je dat wel terug in de productie en daar is het allemaal om te doen, toch ?
  En daarbij, ik denk dat grupstalkoeien meer buiten lopen dan ligboxkoeien dus Thieme zou er juist blij mee moeten zijn.

 • a.t.herwijnen

  Waarom ageert ze nooit tegen de dierentuinen. Lijkt mij dat ze samen met Ouwenhand wel het dierenwelzijn tart. Pinguïns horen volgens mij gewoon op de Zuidpool en Olifanten in Afrika. Ze meet met 2 maten.

 • wienbemelmans

  ik heb blonde,s als hobby het jongvee staat altijd aangebonden,zo worden ze handmak Thieme moet eens op een zoogkoeien bedrijf stage gaan lopen dan is ze snel genezen van haar geneusel,wat hebben we in den Haag toch een verschrikkelijk stel zeur pieten zitten nergens verstand van wel een dik salaris,dat is het hoofddoel.is er dan niemand die dat soort lieden op hun nummer zet,

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.