Redactieblog

42 reacties

Zuivelcrisis?

'Landbouwministers vrezen zuivelcrisis' kopte Boerderij een paar maanden geleden. Het Russische invoerverbod, de vraag- en aanbodontwikkeling op de wereldmarkt en het verdwijnen van de quotering zouden tot grote problemen op de Europese zuivelmarkt leiden.

Tja, als je de instrumenten om de markt te reguleren afschaft, moet je niet verbaasd zijn dat er af en toe een situatie ontstaat waarbij je als minister met de handen in het haar zit.

Ook LTO-melkveevoorman Romijn stelde onlangs dat 'Europa verdrinkt in de melk'. Daarentegen denkt de nieuwe EU-landbouwcommissaris Phil Hogan, de eerstverantwoordelijke voor het zuivelbeleid, dat er geen crisis komt omdat de groei van de melkproductie wordt opgevangen door de export. De Europese Commissie verwacht tot 2020 een productietoename van 12 à 14 miljoen ton, veel meer dan een paar jaar geleden werd verwacht. Dan zou de export in vijf jaar ongeveer moeten verdubbelen; dat lijkt mij nogal optimistisch.

Sowieso roepen allerlei voorspellingen over de zuivelmarkt vragen op. Zo stelde een directeur van een Franse landbouwbank een tijdje geleden dat de vraag naar zuivel de komende tijd zal groeien met 2,3 procent per jaar en de productie met 1,8 procent. Zo'n verschil tussen productie- en afzetgroei kan echter nooit lang bestaan. Als de voorraden uitgeput raken, moeten productie en afzet gelijk oplopen; je kunt geen kaas of boter eten die niet is geproduceerd.

Hoge prijzen lokken extra productiegroei uit, al duurt het vaak even voordat die echt op gang komt. Intussen blijven de prijzen hoog. Het resultaat is vaak een te sterke uitbreiding van de productie(capaciteit) en dalende prijzen. Het lijkt erop dat nu zo'n proces gaande is.

Ik weet niet of er een zuivelcrisis komt. Maar als de melkprijs in 2015 op zo'n 33 cent komt en er verder niets verandert, zal het bedrijfsinkomen van de gemiddelde Nederlandse melkveehouder rond het nulpunt liggen. Sommigen zullen dit als een crisis ervaren. Het is maar goed dat de vooral door Nederland bepleite zachte landing niet is doorgegaan, want dan zou de Europese zuivelmarkt nog meer uit balans zijn geweest.

Laatste reacties

 • .....

  De productie van melk in Nederland is slechts een druppel op de wereldmarkt, dit beïnvloed niet de melkprijs.

  En dat er geen zachte landing komt is omdat superheffing= inkomsten voor Europa.

  Echt weer een stukje van een studeerkamergeleerde dus ;)

 • alco1

  Ik denk ook: Tsjonge jonge. Wat een bureaucratische kennis.

 • Piet, Midden-Europa

  De Markt is nooit voorspelbaar, ik bedoel Vraag en Aanbod. Terecht merkte reactie #1 op, dat NL slechts een droppel is op de Wereldmarkt, dat moeten wij ons bewust worden/zijn dat wij daar beslist geen invloed op hebben !!! Het enigste waar wij invloed op hebben is de KOSTPRIJS van ons PRODUCT !!!!!

 • farmer4life1

  Bedankt dat je het nieuws volgt en hiervan een beknopte samenvatting hebt gegeven.

  Niks nieuws... Ook niet qua mening

 • jbb

  @..... , of het is een druppel op een hete plaat of het is de druppel die de emmer doet overlopen.

 • joopi

  33 cent over heel 2015 zonder tsr, waar moet ik tekenen ?

 • joannes

  Economen blijven geloven in Prikkels zo blijkt uit het blog. Als opgeleid observator, registrator en voorspeller is starheid in de gebruikelijke stimuly-reactie beweging de discipline die economen proberen te laten begrijpen. Het probleem is echter dat de werkelijkheid altijd groter is dan het model waarmee ze werken. De realiteit maken is afhankeijk van diegene die in die realiteit de beslissingen nemen en dat zijn vaak niet de economen! Dat zijn at randum Burgers en Politicy die de ene keer belang zien in samenwerken en de andere keer in ruzie of onafhankelijkheid. Akties die niet in modelen te vatten zijn. Zo ook de melk opbrengstprijzen blijkt jammer genoeg!

 • margarietha 30

  Ja joopi ik teken ook voor die 33 ct.zal eerder 23ct worden 2015!alvast een gelukkig nieuwjaar allemaal

 • geen boer

  beetje raar stukje, geen mening geen conclusie. Die 33 cent is behoorlijk positief, heeft de auteur de zuivel-opbrengstprijzen van de laatste maand wel gevolgd?

 • poldes

  een reactie op een artikel schrijven is iets handiger dan deze onderbouwen.

 • John*

  Gelukkig kunnen melkveehouders nog relatief snel de productie aanpassen in tegenstelling tot vleesproducenten. een koe is zo van de melk, kan ge slacht worden of even pauzeren in de wei. gevolg is direct een mindering van de productie.

  Bij vlees kan je wel je dier eerder slachten of hem niet aanbieden en zwaar laten worden. Het is allebei negatief op t aanbod. deze vermindering moet uit de geboortes komen en daarna duurt het nog een dik jaar voordat het zichtbaar is op de markt.

 • at

  33 cent hou nu al rekening met 23 cent voor 2015 na prijsduik van Arla

 • poldes

  als de kostprijs € 0,45 is ; en de opbrengstprijs € 0,33 of € 0,23.
  dan mag je toch wel van een zuivelcrisis spreken.

 • ed12345

  Meer Export?????? daar is de rest van de wereld ook mee bezig!!!!!!

 • alco1

  Ed. De hele wereld is met export bezig. De één met uitvoer olie, de ander met auto's en Nederland kan daar iets tegenover zetten waar wij goed in zijn en dat is o.a. Melk (producten).

 • spits761

  het is zo typisch.Even een dipje in de melkprijs en heel het land in rep en roer!!Ongelofelijk wat een contrast met de varkens/kippen/konijnenhouderij!!!Laat de verwende koeienboertjes maar een nachtje minder slapen,zolang ze nog gemiddeld 40.000 euro!!!!!!! bedrijfstoeslag krijgen moeten ze niet zo hoog vd toren blazen.Ook onze koeienboertjes gaan er aan geloven wat vrije marktwerking inhoud.En vandaag nog de bedrijfstoeslag afschaffen in gans Europa!!Gewoon WERKEN voor je geld!!!!

 • metal

  alco1 de Nederlandse boer is goed in het produceren van melk voor de hobby Er word al jaren geen fuck verdiend en ze laten zich de kop gek maken door Lto en de zuivelfabrieken dat er een tekort aan melk is en nu zitten piepen dat er een overschot is dat willen de boeren toch zelf graag voor niets werken. Als ze maar kunnen spreken op een verjaardag dat ze 200 koeien of meer hebben dat vinden ze veel belangrijker dan een goed inkomen.
  Ik hoop dat van deze harde groeiers en lto boeren er een hoop aan de straat komen te wonen .

 • alco1

  Metal. Daar kijk ik heel anders tegenaan dan jij. Ik zeg het nog zo duidelijk in#15. 'Iets tegenover zetten'.
  De balans rekening van BV Nederland is een grote zorg.
  We moeten eens een keer beseffen dat individuele quotering niets doet aan het totale melkaanbod. Helaas maar waar.

 • minasblunders1

  Ik denk niet dat je daar lang op hoeft te wachten, Metal. Velen hebben zich op grond van de grondprijsluchtbel overgefinancierd, voor hen is het feestje over. Vele pachters konden ook nog met moeite overleven, ook dit is over. Tel daarbij op een dramatisch lage melkprijs en het logische gevolg: een grondprijsdaling en de chaos is compleet. Lekker duurzaam allemaal.

 • V. Arkenshouder

  Na zoveel goede jaren hebben zd toch wel spek op de ribben?? De meeste weten 1 januari al wat ze op 31 december overhouden!
  Kosten 0.30 euro opbrengst 0.45 euro, 15 cent de liter over. Bij 1 miljoen liter is dit 150000 euro over!

 • minasblunders1

  V.Arkenshouder, jij kunt zó bij het LEI gaan werken.

 • maiskolf

  De meeste varkenshouders moesten al jaren rekenen anders waren ze al lang geen varkenshouder meer!

 • Mels

  V.Arkenshouder. Das een goeie grap!! Degene die spek heeft opgebouwd hoor je nu niet zo erg. Degene die dat niet gedaan heeft knijpt em as een ouwe dief met zn nieuwe stal en land van 65000euro

 • Mozes

  @lafortuna #22 de meeste varkenshouders van vroegere jaren zijn allang geen varkenshouder meer.
  De varkenshouders die kunnen rekenen zijn allang vertrokken naar het buitenland.

 • LUCTOR

  Het is net als met ongedierte als er te veel komen breekt er een ziekte uit zodat de natuur zelf reguleert dit is ook wat de vrije markt doet de generatie melkvee houders die nu boeren zijn dit niet gewend doordat ze altijd gesubsidieerd zijn het zij met mais premie melkpremie bedrijf toeslag etc. een langdurig werkloze zal ook nooit weer in het arbeidsmoraal kunnen schikken deze is ook gewend of liever gezegd verwend dat de uitkering iedere maand op de rekening staat in principe zijn de melkveehouders ook een uitkering gewend. Het melkgeld is een luxe waarmee ze beleggen in grond te luxe machines etc.

 • zon

  Als je kostprijs werkelijk 45 cent is zoals (#13)zegt,
  Dan heb je werkelijk een crisis,
  Maar dan vraag ik me af hoe je zover hebt kunnen komen dat je nu nog melkveehouder bent.
  Knap staaltje werk.

 • V. Arkenshouder

  Omdat we kunnen rekenen zijn we er nog mels en minas blunders, crisis incalculeren in je maandelijkse, jaarlijkse of kwartaal begroting, kun je op tijd schakelen als het nodig zou zijn!!

 • John*

  zolang de rente allemaal laag blijft is er niets aan het handje. bij 2% is dat 1300 lasten voor land, bij een saldo van 4000 euro.. wordt het 4 of 5 % of het saldo daalt met 1000 euro dan wordt het wel nijpend. Laat staan over en en situatie..

 • agratax2

  Bij Euro150.000 inkomen kan de boer een beetje vet op de ribben maken. Ik weet niet precis hoe hoog de aanslag van de fiscus uitvalt, maar die zal zeker ca. 50 % zijn. Wat doet de boer dus, investeren om de blauwebriefaanslag te drukken. Investeren betekent kosten verhogen en dus ribbenvet -verminderen-. Nu moet er eerst Verlies gemaakt worden om een deel van de aanslag terug te halen. Dit is dus het ribbenvet van de goedverdienenden boer.

 • Mels

  Agratax1, en daar gaat de overheid dus de mist in. Als je zo met je ondernemers omgaat is het niet gek dat ze er de brui aan geven. Dit geld voor elke ondernemer uiteraard. Overheid zou juist reservering moeten toejuichen daar ze een land door de crisis kunnen trekken

 • Mels

  @V. Arkenshouder. Ik begrijp je wel hoor. Denk net zo.....

 • poldes

  een melkveehouder die voor minder dan € 0,33 melk produceert ,is niet duurzaam bezig.

 • agro1

  eerst: mag 15 u geven wat u anderen toewenst. Der Staat wil slechts twee dingen: goedkope primaire producten als graan, patatten, melk, vlees, groente en fruit, wat heeft een mens nog meer nodig, niewaar? en veeeeel belasting innen. dat gebeurt op verwerkte consumptiegoederen, veeeeel toegevoegde waarde: BTW!!!! ons zelfstandigenheil ligt niet bij Der Staat.

 • Peerke1

  Waarom hebben ze het quotum eigenlijk afgeschaft? Welke econoom heeft er een studie van gemaakt? Maar met slijk heen en weer smijten is ook wel leuk.

 • alco1

  @peerke1 Probeer eens te lezen wat anderen schrijven, om dan met een gefundeerd weerwoord te komen.

 • koestal

  2015 wordt melken voor een kwartje,wie biedt er meer ?

 • 344412

  Het lijkt hier soms of koeienboeren een bijzonder soort boer zijn, verwend en met hoge subsidies. Waarom stopt dan elke generatie de helft? Uiteindelijk betalen ze amper belasting en zit er alleen stakingswinst in de grond, die je dan wel moet hebben (pachters) en vervolgens niet aan een opvolger moet doorgeven. Wat wel waar is dat er twee jaar goed is verdiend. 1 slecht jaar betekend wel dat alle reserves weer op zijn en je gemiddeld gewoon weer voor €10 per uur aan het werk bent geweest, maar daar weten de varkens en kippenboeren inderdaad alles van.

 • 344412

  Gemiddeld over 2013 trouwens 40 cent gebeurd, 2014 zal wel ongeveer 38 cent zijn ( ex btw) die 45 cent valt in de categorie borrelpraat.

 • ciska

  mooi om te lezen hoe er door varkenshouders kippeboeren akkerbouwers over melkveehouders word gedacht , agra nederland tot op het bot verdeeld en allemaal maar wat roepen en de conclusie trekken dat er maar weinig zullen zijn die wat verdienen .

 • steamfull

  gewoon de boeren concurreren elkaar dood, eigenlijk is de schuldige Europa met de subsidies en quotum,
  Het voedsel voor de mensen moet heel goedkoop zijn, hierdoor kunnen zij met hun centen veel meer kopen (pc, auto tv enz ), en moeten er meer geproduceerd worden in de fabrieken, wat werkgelegenheid bij brengt; Dus de boer betaalt eigenlijk de vakantie 's van de burgers omdat zij veel minder geld moeten uitgeven aan voedsel en veel meer luxe kunnen veroorloven.

 • meerveld

  de boeren zijn net kleine kinderen
  alles wat niet mag vinden ze leuk

 • Philips

  Steamfull, dat vertel ik al jaren.
  De boer betaalt alles soms zelf met zn leven!
  Vandaag reklame voor varkenscoteletten op de radio ( frankrijk)1, 98 € de kg

Laad alle reacties (38)

Of registreer je om te kunnen reageren.