Redactieblog

6 reacties

Wind

De regeling die ertoe leidt dat goede windturbines vervangen worden door nieuwe, is onverdedigbaar.

Ik was de afgelopen dagen in Zeeland om het belang van snel internet op het platteland, ook voor de landbouw, uit te venten. Veel moest per auto gedaan worden, maar tussen de bedrijven door had ik zowaar tijd om een stuk te fietsen, in Zeeuws-Vlaanderen. Het was er koud en winderig, maar ook interessant. Van Sluiskil naar Zelzate in België en via Terneuzen terug. Een boeiende tocht langs het kanaal van Gent naar Terneuzen. Het is een industrieel gebied, afgewisseld met akkerbouw. Veel chemie en werven, en de maiszetmeelfabriek van Cargill. Die was bij mij vroeger bekend als de concurrent van Avebe. Soms zag ik een stukje natuurontwikkeling dat geheel niet in het door mensenhanden gemaakte landschap paste. De Papeschorpolder bijvoorbeeld, voor wie ter plaatse bekend is.

Opvallend is het ontbreken van windmolens in dit windrijke 
gebied. In zo’n kunstmatig landschap, gedomineerd door een brede vaarweg met zeeschepen, waar buiten de dorpen nauwelijks mensen wonen, zouden windmolens goed passen. Toen ik de dag erop al autorijdend andere delen van Zeeland te zien kreeg, verbaasde ik me steeds meer over het ontbreken van windmolens op plaatsen waar ze niet zouden misstaan. Begrijp me niet verkeerd, er staan er her en der heel wat, maar er is ruimte voor meer. Elders in Nederland worden turbines gebouwd op plekken waar ze het landschap onder druk zetten en waar mensen er last van hebben, terwijl ze in windrijk Zeeland, en trouwens ook in Flevoland, best zouden kunnen. Het heeft ongetwijfeld te maken met het poldercompromis tussen het ministerie van Economische Zaken en de provincies, dat elke provincie haar aandeel moet leveren. Zo’n compromis wil dus niet zeggen dat een optimale uitkomst wordt bereikt.

Ik heb geen verstand van de energieopbrengsten van die turbines, maar ik snap dat ze gesubsidieerd worden om aan Europese afspraken te voldoen. Ik betwijfel echter of ze meer energie opbrengen dan het maken en plaatsen van die molens kost. Uiteindelijk is er wel erg veel subsidie nodig om ze economisch rendabel te maken.
Dat subsidiëren gebeurt nu met een regeling waarbij het loont om goede turbines te vervangen door nieuwe van dezelfde kwaliteit. Dan zijn we met zijn allen toch wel goed de weg kwijtgeraakt: pure geld- en materiaalvernietiging. Dat windboeren van zo’n regeling gebruikmaken, is te begrijpen, maar tegelijkertijd onethisch. Dat een overheid zo’n regeling niet ogenblikkelijk aanpast, is wanbeleid. Ik heb besloten niet over te stappen op groene stroom zolang dit soort gekkigheid gebeurt. Ik heb mijn eigen ongesubsidieerde zonnepanelen. En ik mag hopen dat er meer mensen zijn die dit niet pikken. Dan hoeven er helemaal geen nieuwe molens bij, ook niet in Zeeland.

Laatste reacties

 • Dandy

  Helemaal mee eens, het is niet verdedigbaar, maar de overheid creeert zelf de ruimte-schaarste voor plaatsing van nieuwe molens.terwijl ze wel nodig zijn voor elektriciteitsvoorz. van morgen. De energieopbrengst is vele malen beter dan zonpanelen en de kostprijs is veel lager. Dat panelen zonder subsidie gelegd worden is alleen maar door het verrekenen met afgenomen stroom en dat klopt niet.Als je stroom wilt produceren, doe het dan tegen productieprijs (4ct/kwh) en koppel het van het net af.Als je in het net voedt draag je progr.verantw. heid wat windenergie wel draagt(opgeven hoeveel je de volgende dag produceert /15 min) Een bepaalde min.prijs voor stroom is dan te billijken maar vervanging om die steun zou niet mogen.en tast het vertrouwen en draagvlak aan.Wind draagt echt veel bij, zonder externe input en is daarom altijd concurerend.

 • gerjan slingenbergh

  Op je zonnepanelen zit indirecte subsidie. Een KW stroom kost ongeveer 5 cent.
  De meeste consumenten betalen meer dan 20 cent per KW. Dat komt omdat de overheid er het meeste aan wil verdienen. Door saldering van de eigen opgewekte stroom kan de overheid niks aan jou verdienen.
  In mijn ogen is dat subsidie.

 • Mels

  @Dirk,voor de volledigheid maar even vergeten te vermelden dat de windmolens die vervangen worden geheel of gedeeltelijk weer opgebouwd worden in het buitenland??? Ik noem dit je reinste stemming makerij. Ja idd het klopt niet helemaal maar om nou maar achterwege te laten dat de oude molen een tweede leven tegemoet gaat???

 • patrick1234567891

  Zelf rijden in een gesubsidieerde mitsubishi outlander die 1 op 8 verbruikt zeker. Wat een onzin verhaal, net wat mels zegt de tweede hands molens worden voor het gemak vergeten. Uiteraard moet een windturbine gebouwd en gemaakt worden, net zoals alles op de wereld. Maar zodra er een kopje duurzame energie boven komt te staan moet het op de een of andere manier vanuit het niets worden opgebouwd en zomaar uit de lucht komen vallen. Een windturbine bestaat bijna geheel uit recycle bare delen dus niks verspilling.

  Van een eventuele betere oplossing voor de oprakende fossiele brandstoffen wordt ook niks over opgenoemd. Voortaan maar beperken tot landbouw gerelateerde verhalen.

 • Jan-Zonderland

  Dandy, als windmolens voor E 4 ct per kWh moeten produceren dan zouden er niet veel staan in Nederland

 • Jan-Zonderland

  patrick1234567891, nee, goed lezen. Dirk heeft ook nog een stuk gefietst: Van Sluiskil naar Zelzate en toen via Terneuzen terug. Al met al zo`n 50 km. Kan ik echter moeilijk geloven want wie fietst er nu via Terneuzen van Zelzate naar Sluiskil, zeker als het koud en winderig is..
  Verder denk ik dat Dirk nog nooit in Flevoland is geweest, daar is geen ruimte voor nog meer van die ondingen.
  Maar Dirk pleit dus voor meer windmolens terwijl hij verderop in zijn verhaal betwijfelt of die molens wel ooit meer energie produceren dan wat ze aan energie kosten om te maken e.d..
  Ik zou zeggen, Dirk verdiep je eerst een goed in de materie voordat je zulke verhalen schrijft.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.