Commentaar

7 reacties

Wetenschap moet feiten brengen

PVV-leider Geert Wilders zocht, en vond in Londen een onderzoeksbureau (Lombard Street Research) dat de conclusie wel wilde trekken dat terugkeer naar de gulden goedkoper is dan handhaving van de euro.

De Tilburgse - inmiddels gevallen - wetenschapper Diederik Stapel berichtte dat vleeseters huftiger gedrag vertonen. In het eerste geval werd naar een conclusie gerekend; in het tweede is fraude gepleegd.

Zover gaat het niet bij de Task Force on Systemic Pesticides in een onderzoek naar de gevolgen van neonicotinoïden op bijen. Maar dat zij in hun conclusies en presentatie bewust aanstuurden op een verbod, staat vast. Zij maakten zich grote zorgen over de neonicotinoïden. De Britse krant The Times onthulde een memo waarin zij overleggen hoe hun bevindingen maximaal politiek effect sorteren. De wetenschappers bundelen de informatie in vier rapporten, die op verschillende tijden en via verschillende kanalen worden gepubliceerd. Ze spreken af alle publicaties op elkaar af te stemmen, zodat er geen tegenstrijdige conclusies naar buiten komen. In Brussel legden de publicaties mede de basis voor een (gedeeltelijk) verbod op neonicotinoïden.

Het gaat wellicht te ver om te stellen dat wetenschappers zich alleen tot de feiten moeten beperken. Nog los van de vraag wát feiten zijn. Er zijn stromingen, (politieke) voorkeuren en privé-opvattingen. Waar het om gaat is, dat zij onderzoeksresultaten en mening scheiden. Politici en beleidsmakers zijn ingehuurd om op basis van deze resultaten keuzes te maken.

Laatste reacties

 • agratax2

  Beste Jan naar mijn mening moet een wetenschapper zich houden aan de gevonden uitkomsten / feiten en mag zich nooit en te nimmer laten leiden door zijn / haar Politieke voorkeur of geloofsovertuiging laat staan door de voorkeur van de Opdrachtgever. Helaas blijken de voorkeuren regelmatig tot een eindconclusie te leiden die is ingegeven door de wens van betrokken personen.

 • l coumans

  hij die betaald bepaald!!!!!!!

 • W Geverink

  Helemaal mee eens coumans. De tijd van onafhankelijk onderzoek is verleden tijd.

 • timh6

  Is dit niet altijd zo geweest. Wiens brood men eet Wiens woord men spreekt.

 • veldhuize001

  Ik noem wetenschappers gewoon weg luchtfietsers want ze halen alleen dingen uit boeken en niet uit de praktijk hoe vaak hoor je niet dat iets helemaal niet klopt zo als het eerder gezegd is de wetenschap mogen ze van mij direct afschaffen

 • joohoo

  Literair onderzoek?. Mark Rutte noemde als de uitkomst je niet bevalt vraag je om een nieuw onderzoek!.Het veranderen van onderzoeksresultaten is van alle tijd. Het is de wetenschapper zelf die de wetenschap onderuithaald. Het naar eer en geweten handelen krijgt een vieze bijsmaak.De politiek doet hier vrolijk aan mee , steeds meer ministers brengen tekortkomingen van andere partijen naar voren en willen de discusie over hen zelf niet voeren

 • koestal

  Dan heb je ook nog Diederik Stapel ! die weet ook veel

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.