Redactieblog

1488 x bekeken 9 reacties

Werknemersvakbonden voorbeeld boer

Toen ik vorige week schreef dat Gert-Jan Oplaat het boegbeeld was van pluimveehouderij kwam er nogal wat commentaar. Dat is prima. Het is tenslotte maar mijn mening.

Eén reactie viel me extra op. Dat was het verwijt dat wij in 'oorlogstijd', nu met de vogelgriep dus, als één man moeten staan. En niet als verschillende belangengroepen tegen elkaar opstaan.

Helemaal mee eens. Alleen vind ik dat het nog meer geldt voor de tijd dat er geen vogelgriep is. Gezamenlijk optreden tijdens de vogelgriep is een soort van brand blussen. Het vuur moet met alle kracht bestreden worden. Het is echter een tijdelijk probleem. Dat gaat voorbij en daarna worden veel belangrijkere besluiten voor de sector genomen.

Daar doelde ik ook op toen ik Gert-Jan Oplaat tot boegbeeld verklaarde. Het was nu weer rommeltje in de publiciteit. Naast Oplaat waren Eric Hubers en Albert Jan Maat van LTO aan het woord. Ook Jacco Geurts presenteerde zich als representant van de sector. Een buitenstaande kon er geen touw aan vastknopen.

Eigen schuld. Als wij als boeren voor de 1.500 pluimhouders in ons land meerdere belangenverenigingen hebben, proberen die allemaal te scoren. Maar we missen wel het doel. Hetzelfde geldt trouwens ook voor de circa 1.000 varkenshouders in ons land.

Daarom keek ik deze week een tikkeltje jaloers naar de werknemersvakbonden. Die verenigden zich in één club: FNV-bondgenoten. Tom Heerts is het boegbeeld van deze club en dat laat hij nu de wereld weten.

Dat moeten we ook willen in de landbouw. Het aantal ondernemers in de pluimvee, varkens- en melkveehouderij daalt snel. Als we de krachten niet bundelen worden we nog meer een speelbal in handen van de politiek.

Degene die daarvoor kiest, kiest ook weinig of geen invloed. Zowel in oorlog- als vredestijd.

Laatste reacties

 • Zents beheer

  Het wordt hoogtijd voor één pluimvee en één varkens club, mee eens.
  Echter niet onder een overkoepelende LTO paraplu. We hebben genoeg ervaren en weten dat dit niet gaat werken.
  Wanneer je geen koeien melkt of akkerbouwer bent heb je daar niets te zoeken.

 • joannes

  Dat hangt van de belangen en interesses af die je vertegenwoordigd wil zien @Zents beheer! De werknemers bonden (specialismen) zijn óók jaren aan het steggelen geweest over wel of niet samen Politiek vertegenwoordigd zijn. Uiteindelijk kwamen ze tot de conclusie dat ze ieder voor zich onvoldoende invloed hadden en leden verloren. Er zijn voorzitters op gesneuveld maar het uiteindelijke resultaat is toch gezamenlijk. Misschien kunnen Boeren die tijd voor steggelen zichzelf besparen. Nood breekt wetten!

 • agratax2

  @Zents beheer. Waarom zouden de intensieveveehouderij niet onder de paraplu van de LTO kunnen functioneren? Misschien is er nu wrevel ik heb geen idee, maar je afzonderen van landbouwend Nederland lijkt me niet slim en zelfs gevaarlijk. Als mestproducenten wil je wel goede maatjes blijven met de akkerbouw en dat zou wel eens moeilijk kunnen zijn als je de LTO de rug toe keert. Het is altijd beter samen te eten, dan te vechten. Als de landbouw, een kleine groep, zich nu ook nog splitst in belangengroepjes, heeft Den Haag en Brussle alle mogelijkheden om ze uit te spelen en zo zelf het dictaat te maken voor de toekomst. Ben je het niet eens met LTO ga het gesprek aan en zorg dat je medestrijders op de juiste stoel komen te zitten, maar splits je niet af dan ben je de dialoog kwijt.

 • Momfer

  Kan die foto niet geruimd worden.

 • w v gemert

  Vergaderboer wordt eens wakker 1000 varkenshouders, er zijn er al ongeveer 2500 lid van de POV. ( ik neem aan dat je weet waar deze afkorting voor staat ) Van mij mag je de vergelijking nog wat door trekken: belangenbehartigers in de landbouw zouden moeten handelen zoals de werknemersvakbonden: indien nodig op de barricades. Er zijn ten slotte grenzen.

 • w v gemert

  agratax1 dit standpunt anno 2014 kan echt niet meer, tenzij je ogen het laatste jaar gesloten hebt gehouden.

 • melkveehouder .

  Vroeger was het gemakkelijker; de landbouworganisatie vertegenwoordigde de boerenbedrijven. Over het algemeen gemengde boerenbedrijven welteverstaan. Dat was makkelijk, iedereen had hetzelfde belang. Na de specialisatie is het gedonder begonnen. Ieder voor zich, en God voor ons allen. De tegenstrijdige belangen zorgen ervoor dat LTO nooit en te nimmer de gelederen gesloten kan houden. En dan wordt je tegen elkaar uitgespeeld als je niet met één gezicht naar buiten kunt treden. De bovenstaande reactie van #6 op die van #3 is misschien een mooi voorbeeld van mijn opvatting.

 • Zents beheer

  #2 #3, het gaat al lang niet meer over samen gaan. De vakbonden zijn er en gaan niet meer weg. Vergaderboer had in zijn vorige blog misschien wel gelijk door te stellen dat het beter zou zijn om het resterende deel varkens / pluimveehouders van LTO onder te brengen bij een nieuwe sectorale club. Dat de LTO pluimvee voorzitter onzichtbaar was zoals hij ook aangaf, ligt volgens mij niet aan hem maar meer aan de organisatie. Korte lijnen en een platte organisatie werkt veel sneller zonder verdere overleg structuren (kijk naar de nertsenhouders). De verschillen en daarmee ook de belangen zijn te groot. Ook nummerriek . Binnen LTO ging het de laatste jaren vooral om toeslag rechten en derogatie. Ook bij de discussie over melkrechten zijn de andere sectoren als wissel geld gebruikt. In hun eigen toekomst verkenning ziet LTO al geen plek meer voor vleesvarkens, waar praten we dan over. Het is nog slechts een kwestie van tijd en LTO zal de organisatie op de schop moeten nemen. Het wil overigens niet zeggen dat we op punten geen overleg kunnen voeren. Agratax, pluimveemest komt voor 95% niet meer bij de akkerbouwer en is op ons bedrijf bv al een behoorlijke opbrengst post.

 • Broer

  Samen sterk. Het is veel te gemakkelijk om elkaar als collega's - zo zie ik het nog steeds- te laten vallen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.