AlgemeenOpinie

Voorkomen beter dan genezen

Heel Nederland sprak erover: de vogelgriep. Staatssecretaris Dijksma zei afgelopen week dat het vaccineren van pluimvee niet zal helpen om het virus te stoppen.

Zij zegt dat er geen goed werkend vaccin beschikbaar is en, wanneer dat er wel zou zijn, het virus nog steeds een gevaar zou vormen voor de volksgezondheid.

Als lid van de Tweede Kamer heb ik in de afgelopen jaren veel uitbraken van dierziekten meegemaakt zoals mond-en-klauwzeer, varkenspest, Q-koorts en vogelgriep. In die periode heb ik gezien dat het gebruik van diergezondheidsmiddelen grote voordelen met zich meebrengt, ook voor de menselijke volksgezondheid.

Drie weken geleden was ik nog aanwezig bij een conferentie over diergezondheid. Daar sprak ik met oud-Tweede Kamerlid en dierenarts Henk Jan Ormel. Hij vertelde me dat 70 procent van de menselijke ziekten afkomstig is van dieren. Een schrikbarend hoog percentage. Tijdens diezelfde conferentie heb ik, niet wetende van het drama wat zich een week later af zou spelen, gezegd dat ik nooit meer wilde meemaken dat er grote hoeveelheden dieren geruimd zouden moeten worden.

De uitbraak van vogelgriep in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk heeft wel laten zien dat dierziekten zich niet beperken tot landsgrenzen en dat meer Europese samenwerking daarom nodig is. Dat zegt ook mijn Duitse EVP-collega Albert Dess, die coördinator is van de landbouwcommissie. Om die reden heb ik deze week aan EU-commissaris voorlLandbouw Phil Hogan gevraagd wat de Europese Commissie doet om te garanderen dat er voldoende vaccins beschikbaar zijn om de uitbraak van een nieuw virus te voorkomen.

Mijn vraag aan de EU-commissaris zal bij sommige mensen weerstand oproepen. Het wantrouwen tegen het gebruik van vaccins is groot, omdat vaak te hoge concentraties diergezondheidsmiddelen in dierlijke producten zijn gevonden. Europese regelgeving heeft daar inmiddels verandering in gebracht, maar daarmee lijkt het vertrouwen van de consument niet te zijn hersteld.

Voorlichting over het belang van diergezondheidsmiddelen moet weer prioriteit krijgen. Daarom heb ik EU-commissaris Hogan ook gevraagd wat de Europese Commissie gaat doen om ervoor te zorgen dat consumenten beter worden geïnformeerd over het beperkte gebruik van dierlijke vaccins.

Het vertrouwen in de werking van diergezondheidsmiddelen moet worden hersteld om dierziekten zoals de vogelgriep te kunnen voorkomen. Dat wil niet zeggen dat we onbeperkt vaccins moeten gaan gebruiken, maar wel dat we zorgen voor de juiste weerstand bij dieren. Want voorkomen is beter dan genezen.

Beheer
WP Admin