Expertblog

8 reactieslaatste update:3 dec 2014

Voorkomen beter dan genezen

Heel Nederland sprak erover: de vogelgriep. Staatssecretaris Dijksma zei afgelopen week dat het vaccineren van pluimvee niet zal helpen om het virus te stoppen.

Zij zegt dat er geen goed werkend vaccin beschikbaar is en, wanneer dat er wel zou zijn, het virus nog steeds een gevaar zou vormen voor de volksgezondheid.

Als lid van de Tweede Kamer heb ik in de afgelopen jaren veel uitbraken van dierziekten meegemaakt zoals mond-en-klauwzeer, varkenspest, Q-koorts en vogelgriep. In die periode heb ik gezien dat het gebruik van diergezondheidsmiddelen grote voordelen met zich meebrengt, ook voor de menselijke volksgezondheid.

Drie weken geleden was ik nog aanwezig bij een conferentie over diergezondheid. Daar sprak ik met oud-Tweede Kamerlid en dierenarts Henk Jan Ormel. Hij vertelde me dat 70 procent van de menselijke ziekten afkomstig is van dieren. Een schrikbarend hoog percentage. Tijdens diezelfde conferentie heb ik, niet wetende van het drama wat zich een week later af zou spelen, gezegd dat ik nooit meer wilde meemaken dat er grote hoeveelheden dieren geruimd zouden moeten worden.

De uitbraak van vogelgriep in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk heeft wel laten zien dat dierziekten zich niet beperken tot landsgrenzen en dat meer Europese samenwerking daarom nodig is. Dat zegt ook mijn Duitse EVP-collega Albert Dess, die coördinator is van de landbouwcommissie. Om die reden heb ik deze week aan EU-commissaris voorlLandbouw Phil Hogan gevraagd wat de Europese Commissie doet om te garanderen dat er voldoende vaccins beschikbaar zijn om de uitbraak van een nieuw virus te voorkomen.

Mijn vraag aan de EU-commissaris zal bij sommige mensen weerstand oproepen. Het wantrouwen tegen het gebruik van vaccins is groot, omdat vaak te hoge concentraties diergezondheidsmiddelen in dierlijke producten zijn gevonden. Europese regelgeving heeft daar inmiddels verandering in gebracht, maar daarmee lijkt het vertrouwen van de consument niet te zijn hersteld.

Voorlichting over het belang van diergezondheidsmiddelen moet weer prioriteit krijgen. Daarom heb ik EU-commissaris Hogan ook gevraagd wat de Europese Commissie gaat doen om ervoor te zorgen dat consumenten beter worden geïnformeerd over het beperkte gebruik van dierlijke vaccins.

Het vertrouwen in de werking van diergezondheidsmiddelen moet worden hersteld om dierziekten zoals de vogelgriep te kunnen voorkomen. Dat wil niet zeggen dat we onbeperkt vaccins moeten gaan gebruiken, maar wel dat we zorgen voor de juiste weerstand bij dieren. Want voorkomen is beter dan genezen.

Laatste reacties

 • Burnetti

  Mevrouw Schreijer is als Europarlementarier kennelijk niet op de hoogte van uitbraakprotocollen die elk land hanteert. In Duitsland, Engeland en Nederland zijn de dieren van HPAI positieve bedrijven volgens vastgesteld protocol geruimd.

  Volgens mij bedoelde Henk Jan Ormel te zeggen dat een groot deel van de voor mensen besmettelijke ziekten die hun oorsprong bij dieren hebben.

 • alco1

  Vaccins wordt moeilijk over gedaan, maar ik vergelijk het een beetje met bolussen tegen o.a long en maagworm bij jongvee.
  Je kunt ook een resistentie opbouwen met uitloop in de wei.
  Is dit ook het geval bij uitloop kippen?
  Dus als een vaccin gemaakt kan worden wat gebaseerd is op de resistentie van buitenloop, is het toch helemaal niet verontrustend!

 • Burnetti

  ' Je kunt ook een resistentie opbouwen met uitloop in de wei.
  Is dit ook het geval bij uitloop kippen?...'

  Dit fenomeen wordt elders op deze site bestreden.
  Heb je hier referentie voor?

 • alco1

  Ik denk dat vaceren bestreden wordt door overheids instanties en anti's.
  Het zou bijwerkingen kunnen hebben bij consumptie!
  Als die angst maar ontkracht kan worden is het probleem opgelost.

 • alco1

  Resistentie opbouwen bij jongvee in de weide kan prima, maar onder voorwaarden dat schoon land aangeboden kan worden.
  Is het begraast door melkkoeien is het vragen om moeilijkheden.
  Bij pluimvee op die manier resistentie opbouwen in onmogelijk. Ten eerste de grote aantallen en ten tweede de grote vraag in welke vorm het virus aanwezig is. (Het moet geen loterij worden) Dat het nog niet voorgekomen is bij uitloop is dan ook een groot geluk. Resistentie is n.m. niet erfelijk.
  Het ras kan er wel toe doen.

 • gerjan slingenbergh

  Als Annie het verschil tussen een vaccin en een geneesmiddel niet weet,
  kan ze beter haar mond houden.

 • Albert Hoekerswever

  vraag me wel af waarom wilde dieren niet ziek worden of doodgaan en kippen op stal wel. Of is dat een domme vraag?

 • PetervanKempen

  Bij wilde dieren sneuvelen er eerst een hoop anoniem voor ze resistent zijn en vervolgens overleven. Als je gehouden dieren vaccineert dat krijgen die zonder doden toch de resistentie, een beetje als de griepprik voor bejaarden. We hebben bij productie dieren er belang bij dat ze allen gezond blijven en dan is vaccineren tegen bekende bedreigingen een middel dat te bereiken. Enige probleem is dat de consument en dus de afnemende landen dat moeten accepteren dan is ruimen puur voor de instandhouding van de afzet mogelijkheden niet meer nodig. Hoogpathogeen virus is andere koek, dat moet je geheel uitbannen als het kan en dan is ruimen aan de orde, Wel fijn als er vaccin is om mensen ertegen te beschermen die worden niet verkocht aan andere landen zoals dieren voor de consumptie. het verschil dus.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.