1661 x bekeken 8 reacties

Terugblikken en vooruitkijken

Annie Schreijer
Een jaar geleden vroeg voorzitter Hein Pieper mij om lijstduwer te worden voor het CDA tijdens de Europese verkiezingen. Inmiddels ben ik alweer enkele maanden actief als europarlementariër.

Een jaar geleden had ik niet kunnen denken dat ik nu in Brussel zou zitten. Inmiddels ben ik alweer enkele maanden actief als europarlementariër. En wat is er in die korte periode al veel gebeurd.
Behoud van leefbaarheid op het platteland was een speerpunt tijdens mijn campagne. Voorkomen moet worden dat onze familiebedrijven worden verdrukt door grote multinationals. Concreet houdt dat in dat we kritisch moeten kijken naar het handelsverdrag dat de Europese Unie wil sluiten met de Verenigde Staten. Het TTIP-verdrag moet ruimte voor ontwikkeling bieden voor onze gezinsbedrijven. In de afgelopen maanden heb ik mijn collega's in het Europees Parlement daar herhaaldelijk op gewezen.

Natura 2000
Tijdens de campagne heb ik ook gezegd in Europa te zullen pleiten voor een correcte uitvoering van Natura 2000. De verschillen tussen Nederland en andere Europese lidstaten als Duitsland zijn simpelweg te groot. Daarom heb ik de Europese Commissie gevraagd om de herziening van Natura 2000 die gepland staat voor 2016, naar voren te halen. Op die manier moet er eerder duidelijkheid komen voor boeren die al jaren beperkt worden in hun bedrijfsontwikkeling als gevolg van Natura 2000.

Ebola en handelsboycot
In de afgelopen maanden waren er ook onaangename verrassingen zoals de uitbraak van het ebolavirus en de Russische handelsboycot. Over beide onderwerpen diende ik samen met mijn EVP-collega's een resolutie in. Voor de bestrijding van het ebolavirus en de gevolgen ervan, zoals opvang van ebolawezen, heb ik gepleit voor €500 miljoen financiële steun vanuit Europa. Dat geld is gelukkig toegezegd. Tegelijkertijd heeft de Europese Commissie enkele honderden miljoenen euro's beschikbaar gesteld voor de land,- en tuinbouwsector die is getroffen door de Russische boycot. Ook daar heb ik mij via een motie hard voor gemaakt.

Vaccinatiebeleid en voedselproductie
Het komende jaar zal het debat in Brussel vooral gaan over het vaccinatiebeleid. De recente uitbraak van vogelgriep in Nederland heeft laten zien dat vaccinatie en het gebruik van andere diergezondheidsmiddelen van groot belang is. Daarnaast zal het de komende jaren ook gaan over de verhoging van de wereldwijde voedselproductie zoals paus Franciscus onlangs nog zei in Straatsburg. Tijdens zijn prachtige speech, waarvan ik getuige mocht zijn, benadrukte de paus het belang van familiebedrijven voor de verhoging van de voedselproductie. Een duidelijke boodschap om het jaar mee af te sluiten zou ik zeggen.

Ten slotte wil ik u en Onze-Lieve-Heer bedanken dat ik een groot aantal Nederlandse kiezers in het Europees Parlement mag vertegenwoordigen. Ik wens u een gelukkig nieuwjaar toe!

Laatste reacties

 • J@gertje

  Annie, ga zo door!
  We blijven je volgen.

  Groet,
  J@gertje

 • Ishtar

  Bij vooruitkijken mis ik nog een topic over melk,
  -melkprijs.
  -dus van de CDA zou ik verwachten dat ze samen met de vvd de interventie regels in Europa af gaan schaffen.
  -of dat dan weer niet?
  -raar ook dat boeren geen vragen stellen aan diegene waar ze op gestemd hebben?
  -elke boer die dag en nacht hard bezig is met melken en werken, vind de dalende trend in de melkprijs dus gewoon normaal???????
  -wil geen plan, geen visie en dus geen toekomst?

 • Mozes

  @Ishtar, we hebben in Europa geen politiek gestuurde markt zoals in Canada.

  Verder wil ik nog kwijt dat die jengerige, zuigende stijl van schrijven die jij er na houdt mij behoorlijk begint te irriteren.

 • Ishtar

  @Mozes, gewoon een rondje lopen in de frisse lucht dan ben je al je irritatie kwijt.
  Fijn dat jij wel blij bent met een dalende melkprijs trend zonder bodem, en je richt op echte marktwerking voor echte ondernemers.

 • J@gertje

  Ishtar, zeg nou gewoon klip en klaar waar jij voor staat, dan is dat duidelijk.

 • Ishtar

  @Beste J@gertje,
  Waarom stel je die vraag niet aan Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik of aan Europarlementariër van de VVD Jan Huitema?
  Lijkt me veel belangrijker, immers zij vertegenwoordigen de boeren als belangenbehartigers.
  Ik als onbewuste consument heb niet zoveel inzicht, en zoveel professionele connecties als de melksector professionals, en professionele politieke belangenbartigers.
  Het is hun werk!!!!!
  En de cda en vvd zijn gewoon sterke, en machtige, en serieuse partijen die al zo lang bestaan, die moet je vragen stellen als je met een dilemma zit!
  Hoe je ons op de hoogte als je antwoorden hebt?

 • J@gertje

  Ik stel een vraag aan jou en die beantwoord jij met een vraag. Is het nou zo moeilijk om een simpel antwoord te geven op een simpele vraag?

 • alco1

  J@gertje.
  Het is gewoon jammer dat personen als @Isthar, die al honderden malen hetzelfde riedeltje, zonder inhoud. Hier mogen schrijven van Boerderij .nl

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.