Expertblog

2583 x bekeken 10 reacties

Terugblikken en vooruit kijken

Een jaar geleden werd ik gevraagd door voorzitter Hein Pieper om lijstduwer te worden voor het CDA tijdens de Europese verkiezingen. Ik had toen nooit verwacht dat ik een jaar later in Brussel zou zitten. Inmiddels ben ik al weer enkele maanden actief als Europarlementariër en wat is er in die korte periode al veel gebeurd!

Behoud van leefbaarheid op het platteland was een speerpunt tijdens mijn campagne. Voorkomen moet worden dat onze familiebedrijven worden verdrukt door grote multinationals. Concreet houdt dat in dat we kritisch moeten kijken naar het handelsverdrag dat de Europese Unie wil sluiten met de Verenigde Staten (TTIP). Het verdrag moet ruimte voor ontwikkeling bieden aan onze gezinsbedrijven. In de afgelopen maanden heb ik mijn collega's in het Europees Parlement daar herhaaldelijk op gewezen.

Tijdens de campagne heb ik ook gezegd in Europa te zullen pleiten voor een correcte uitvoering van Natura 2000. De verschillen tussen Nederland en andere Europese lidstaten zoals Duitsland zijn simpelweg te groot. Daarom heb ik de Europese Commissie gevraagd om de herziening van Natura 2000, die gepland staat voor 2016, naar voren te halen. Op die manier moet er eerder duidelijkheid komen voor boeren die al jaren beperkt worden in hun bedrijfsontwikkeling als gevolg van Natura 2000.

Er waren in de afgelopen maanden ook onaangename verrassingen, zoals de uitbraak van het ebolavirus en de Russische handelsboycot. Over beide onderwerpen diende ik samen met mijn EVP-collega's een resolutie in. Voor de bestrijding van het ebolavirus en de gevolgen ervan, zoals opvang van ebolawezen, heb ik gepleit voor €500 miljoen financiële steun vanuit Europa. Dat geld is gelukkig ook toegezegd. Tegelijkertijd heeft de Europese Commissie enkele honderden miljoenen euro's beschikbaar gesteld voor de land- en tuinbouwsector die is getroffen door de Russische boycot. Ook daarvoor heb ik mij via een motie hard gemaakt.

Het komende jaar zal het debat in Brussel vooral gaan over het vaccinatiebeleid. De recente uitbraak van vogelgriep in Nederland heeft laten zien dat vaccinatie en het gebruik van andere diergezondheidsmiddelen van groot belang is. Daarnaast zal het de komende jaren ook gaan over de verhoging van de wereldwijde voedselproductie, zoals Paus Franciscus onlangs nog zei in Straatsburg. Tijdens zijn prachtige speech, waar ik getuige van mocht zijn, benadrukte de Paus het belang van familiebedrijven voor de verhoging van de voedselproductie. Een duidelijke boodschap om het jaar mee af te sluiten zou ik zeggen.

Tenslotte wil ik u en Onze Lieve Heer bedanken dat ik een groot aantal Nederlandse kiezers in het Europees Parlement mag vertegenwoordigen. Ik wens u een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar toe!

Laatste reacties

 • alco1

  Insgelijks.

 • ed12345

  Mevr Pierik landbouwend Nederland mag blij zijn met een vrouw als u die het zo goed voor ze opneemt
  Het laatste stukje is hart verwamend.
  Fijne kerstdagen en de kracht om u werk voort te zetten wens ik u toe

 • slutter

  Goed bezig Annie.

 • alco1

  Annie begrijpt ook dat veel natuur gemaakt en onderhouden is door de boeren. Maar dat die eer hen nu veel afgepakt wordt met een schop na.

 • porky 1

  go annie

 • gerjan slingenbergh

  Politici worden afgerekend op het resultaat van hun inbreng, niet op het indienen van een resolutie. Als twee onderwerpen erbarmelijk slecht door de EU zijn opgepakt is het wel de ebolavirus problematiek en de vergoedingen
  voor tuinbouw bedrijven als gevolg van de Russische boycot.
  De EU is gewoon een extra bestuurlijke laag waar niemand iets aan heeft.
  Annie neemt de gewone mensen gewoon in de maling.

 • koestal

  De boeren zijn nog steeds de dupe van de Russische boycot,kijk maar naar de varkensprijs en de melkprijs,wanneer komt die compensatie ? Boeren mogen wel superheffing betalen,daar zitten ze in Brussel op te wachten.Ook worden de varkens nog steeds goedkoper.jammer voor de hardwerkende boer

 • koestal

  De natuur is al heilig verklaard,de boer moet er voor bloeden ,welke politicus doet nog wat voor de echte boer ?

 • koestal

  Thieme stelt vragen en Annie dient resoluties in,dan is alles weer prima geregeld,wanneer worden resoluties dan uitgevoerd ?

 • trijnie

  Ze bedoelt het goed op haar manier. En ik denk ook dat ze haar best doetvoor de landbouw, ze is tenslotte zelf van die landbouw financieel afhankelijk. Maar Annie je moet wat aan je schrijfstijl doen, je praat teveel vanuit jezelf in plaats vanuit het CDA , het algemeen waar je voor werkt.
  Het is maar een hint.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.