Commentaar

4222 x bekeken 11 reacties

Slordigheid RVO.nl vervelend voor veehouders

Dit jaar eindigt in enkele opzichten net als vorig jaar. Nu is net de melkveewet aangenomen, toen was het de mestwet waarover tot laat onzekerheid bestond. De mestwet was nodig om de derogatie binnen te halen in Brussel.

Melkveehouders begonnen het jaar 2014 zonder duidelijkheid over die derogatie. Ze liepen het risico dat ze in de loop van het jaar zouden worden geconfronteerd met veel strengere mestregels. Gelukkig gebeurde dat niet. De derogatie kwam. Het jaar 2015 moeten ze ingaan zonder duidelijkheid over de regels voor grondgebondenheid. Verschillende opties liggen nog altijd open, van een (eenvoudige) grootvee-eenheid per hectare tot een (ingewikkelde) toegestane fosfaatproductie als percentage van de plaatsingsruimte per hectare in het verleden. Daarover moet het nieuwe jaar duidelijkheid brengen.

Eén ding leek tenminste duidelijk: de fosfaatreferentie, ofwel het vertrekpunt voor de bepaling van een mogelijke groei in veebezetting. Uitvoeringsinstantie RVO.nl heeft onlangs alle veehouders op de hoogte gesteld van die referentie. Maar nu blijkt ook dit punt toch mistiger dan gedacht. Er zitten fouten in de opgave.

Vervelend. Gelukkig is de schade niet heel groot. De regels waarvoor de referentie dienst doet, zijn nog niet af. De voorlopige referentie wordt aangepast. Maar vervelend is het wel. De regelgeving is al mistig genoeg. Het is te hopen dat RVO.nl bij de volgende echte megaklus - de uitvoering van het nieuwe GLB, dit voorjaar - de zaken strakker op orde heeft.

Laatste reacties

 • Burnetti

  Prettige kerstdagen Johan

 • rmw

  Geen strengere mestregels achteraf, afgelopen voorjaar??? Aan vakantie toe schijnbaar...

 • 21345

  Ik kom hier bijna elke dag naar het nieuws te lezen , zoals waarschijnlijk de meeste mensen hier doen dat ik niet ergens anders hebben aan iemand te vertellen , dus ik dacht dat ik hier iemand te vertellen , want ik ben zo enthousiast over wat ik heb gevonden . Google ' Gold Trading Academy ' deze jongens zijn echt helpen van mensen leren hoe de handel , ik nog nooit verhandeld in mijn leven en nu ben ik het maken van geld te doen en hebben een geweldige tijd Ik kan niet geloven hoeveel geld je kunt eigenlijk trading maken als dit het is geweldig!

 • Mozes

  @21345. #3, ???

 • josrodenburg

  dat schrijf je goed mozes ik zit hier ook met ???????

 • abtje

  Is gewoon spam.

 • LUCTOR

  En als het individu nu eens een vergissing maakt?
  Dan kan ie fluiten naar zijn of haar centen het polder model we kunnen bezwaar indienen uitkomst is voorspelbaar.
  Jammer dat de HR Opperwal dit niet wat beter uit diept vervelend is het zeker maar de fout makers zullen wel niet op hun salaris gekort worden.
  #3 Is de moed in de schoenen gezakt en heeft de kerstwijn voorraad naar binnen geslagen om even uit de werkelijkheid te zijn je zou ook aan de drank geraken door deze landbouw politiek.

 • farmer135

  Ja, snap er helemaal niks meer van, waarom kan het allemaal niet een klein beetje simpeler, die mestwetten. Bureaucratie ten top !

 • koestal

  ambtenaren mogen geen fouten maken,want dan is iemand anders de pineut

 • minasblunders1

  Farmer, al die rookgordijnen zijn nodig om het geblunder met de mestwetten te verhullen. Je zult ook maar toe moeten geven dat je miljarden hebt verspild en een hele kermis hebt opgetuigd met een simpele rekenfout als basis!! Dan maar liever doorgaan op deze doodlopende weg.

 • schoenmakers1

  #9 hoezo mogen ambtenaren geen fouten maken, ze doen niet anders, en de enige sanctie die erop staat is een promotie, als je dan dit afzet tegen een boer, die moet altijd een 10 halen, anders is het vette boete, in wat voor een schijnwereld leven we?

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.