AlgemeenOpinie

Slordigheid RVO.nl vervelend voor veehouders

Dit jaar eindigt in enkele opzichten net als vorig jaar. Nu is net de melkveewet aangenomen, toen was het de mestwet waarover tot laat onzekerheid bestond. De mestwet was nodig om de derogatie binnen te halen in Brussel.

Melkveehouders begonnen het jaar 2014 zonder duidelijkheid over die derogatie. Ze liepen het risico dat ze in de loop van het jaar zouden worden geconfronteerd met veel strengere mestregels. Gelukkig gebeurde dat niet. De derogatie kwam. Het jaar 2015 moeten ze ingaan zonder duidelijkheid over de regels voor grondgebondenheid. Verschillende opties liggen nog altijd open, van een (eenvoudige) grootvee-eenheid per hectare tot een (ingewikkelde) toegestane fosfaatproductie als percentage van de plaatsingsruimte per hectare in het verleden. Daarover moet het nieuwe jaar duidelijkheid brengen.

Eén ding leek tenminste duidelijk: de fosfaatreferentie, ofwel het vertrekpunt voor de bepaling van een mogelijke groei in veebezetting. Uitvoeringsinstantie RVO.nl heeft onlangs alle veehouders op de hoogte gesteld van die referentie. Maar nu blijkt ook dit punt toch mistiger dan gedacht. Er zitten fouten in de opgave.

Vervelend. Gelukkig is de schade niet heel groot. De regels waarvoor de referentie dienst doet, zijn nog niet af. De voorlopige referentie wordt aangepast. Maar vervelend is het wel. De regelgeving is al mistig genoeg. Het is te hopen dat RVO.nl bij de volgende echte megaklus – de uitvoering van het nieuwe GLB, dit voorjaar – de zaken strakker op orde heeft.

Beheer
WP Admin