Redactieblog

2834 x bekeken 22 reacties

Rabo koopt eigen verlies

"Moet ik blij zijn dat de Rabo tuinbouwbedrijven opkoopt die onder water staan, of bedroefd?" vraagt Hanna zich af." De Rabo grijpt zo in op de ontwikkeling van de marktprijzen in de sector. Moeten we dat willen?"

Een twijfelgeval. Rabo heeft het laatste jaar via de dochters Bodemgoed en Pakhuis al veertien tuinbouwbedrijven in bezit gekregen. Uit bittere noodzaak omdat de tuinders het niet konden bolwerken. Ze moesten van het bedrijf vertrekken, want de Rabo verkoopt ze op de vrije markt, verhuurt het bedrijf of breekt de kassen af en verkoopt de grond.

"Handig van de Rabo", vindt Hans."Ze doen het uit eigenbelang. Met de aankoop leggen ze een bodem in de markt. Ze voorkomen daarmee dat andere tuinders ook in zwaar weer komen. Voor het grootste deel hebben ze die zelf gefinancierd. Zo zorgen ze ervoor dat niet meer tuinders door waardedaling van hun bedrijf in de problemen komen. Ze kopen met de failliete bedrijven in feite hun eigen verlies om te voorkomen dat ze nog meer verlies leiden."

"Te eenzijdig gezegd", werpt Hanna tegen."Het is ook van groot belang voor bestaande tuinders dat hun bedrijf zijn waarde behoudt. Dan kunnen ze doorgaan. Het voorkomt veel sociale ellende. Dat moet je niet vergeten."

Hans haalt de schouders op. "Het zal allemaal best waar zijn, maar je houdt daarmee wel een sector in stand die te maken heeft met een veel te hoge grondprijs. Doordat de Rabo er een bodem in legt, blijven te veel bedrijven te lang doormodderen. Ik denk dat we de markt z'n werk moeten laten doen. Dan gaan de prijzen onderuit, er gaan meer bedrijven failliet, maar de sector wordt gezonder. Op langere termijn is dat beter."

"Ik zou voelen voor een situatie waarbij de Rabo de levensvatbare bedrijven koopt en voor een redelijke prijs verhuurt aan de tuinder. Dat zou pas echt getuigen van hart voor de sector" vindt Hanna."

Een sympathiek voorstel. Het blijven opkopen van bedrijven om de prijs in stand te houden is zeker niet houdbaar. Want na de tuinbouw komen de sectoren pluimvee, varkens en koeien aankloppen.

Laatste reacties

 • agro1

  paniekvoetbal, als de westlandse kassenverliezen echt genomen moeten worden, ligt heel de rabo met de pootjes omhoog. leve de beursgenoteerde achtergestelde leningen. de spellingscontrole zal weer aangepast moeten worden, schreef men niet zo lang geleden nog rAAAbo, nu is dat rAAbo, dat wordt, achteraf gezien, heel toekomst bestendig, oh pardon, duurzaam, nu al geschreven als rAbo en zal wellicht nog veranderd moeten worden in rBo-bank.

 • Mels

  Idd Agro1,100% gefinancierde kassen waarbij de tuinder bij het niet krijgen van extra krediet de sleutel inlevert bij de bank en waarna de bank zegt nee nee alstublieft hier is het krediet en ga door aub is geen vreemd verschijnsel. Helaas is het geen gezonde situatie en worden deze dingen angstvallig stilgehouden door de Rabo,uiteraard......
  Zal dit ook in de melkveehouderij gaan gebeuren?? Ik ben bang van wel....

 • mr X

  De rabo-bank nestelt zich steeds meer in bijv. varkensslachterijen gefinancierd met rabogeld; varkenshouders blijven net in leven. Stijgen de voerprijzen bijvoorbeeld, dan krijgen de varkenshouders enige centjes extra. Melkfabrieken hebben veel rabogeld; precies hetzelfde. Pluimveeslachterijen, idem dito. RABO betekent eigenlijk Ruimt Alle Boeren Op. Misschien ben ik wel negatief, vergeef me dit keer. Ik constateer alleen.

 • boer drenth

  Wat weer een negatieve verhalen over de rabo bank. Wie is nu ondernemer in de tuinbouw ,rundveehouderij, varkenshouderij, akkerbouw. Wie heeft getekend voor die te zware hypotheek. Juist wij als zgn ondernemer. Nu het wat minder gaat ,ligt de schuld bij die ander.

 • j.verstraten1

  Ik kan vergaderboer niet volgen. Hoe kun je nu in één column het opkopen van bedrijven onhoudbaar noemen en het verhuren voor een 'redelijke' prijs ( wat dat dan ook moge zijn) aan de tuinder 'sympathiek' noemen?

 • kalkar

  Mr X, zo spectaculair is het niet wat je zegt. Een kritisch iemand weet donders goed hoe de tentakels van de Rabo lopen, nl overal. Het beleid in Ned, wordt niet gemaakt in Den Haag maar in Utrecht. Is allang geen nieuws meer.

 • agratax2

  Wat zouden de gevolgewn zijn van liquidatie van deze tuindersbedrijven? Eenvoudig een hypotheek gat waar de tuinder zijn leven lang aan vast zit. Dit is finacieel gezien nog niet het ergste, voor de betroffen personen uiteraard wel. Erger is het dat de opkoper van deze kassen ze ver onder de prijs krijgt en hiermee een veel lagere kostprijs genereert dan de andere bedrijven en daarmee deze ook in de hoek drijft waar de klappen vallen en zo zal de negatieve spiraal zijn werk doen. De broodnodige productie daling zal nooit tot stand komen en de verliezen lopen elke dag op voor bedrijven en de bank. De hoop die de bank(en) denk ik een jaar of tien geleden hadden 'De groten drukken de kleintjes er wel uit en dan is de ondergrond voor andere bestemingen (bouw, industrie of recreatie) zoveel waard dat de hypotheek + kredieten er ruim uit komen'. Helaas de hypotheek bubble gooide roet in het eten. De overproductie via extreem grote bedrijven (Agro Port) was een feit en de oude 'kleintjes' in het Westland waren hun verwachte grondwaarde kwijt wegens een stagnerende bouwmarkt. Wat nu de markt zijn werk laten doen? Of ingrijpen om te redden wat er nog te redden is? Hans zijn heilige geloof in de Vrije Markt werking heeft geleid tot de huidige ellende, ontstaan in Amerika zijn beloofde land.

 • Joseph,de man

  Door enkel verkeerd advies van de rabo [ondernemers moeten groeien en blijven groeien ], zitten veel grote bedrijven nu in de problemen, de rabo moet nu zelf ook maar eens op de blaren zitten, het opruimen van verschillende bedrijven is een goede oplossing.

 • koestal

  Rabo heeft wel grotere stroppen gehad (Libor affaire )

 • agratax2

  @Joseph van Maria. Heeft de bank groter en nog groter gepromoot? Ze hebben het gefinancierd maar de voorlichters en de bedrijfsleidingen hebben zelf beslist dat hun Geloof in Groter de beste weg was naar succes. Blijkt niet zo te zijn en de hoop dat de kleintjes eieren voor hun geld zouden kiezen door de handel te verkopen aan een projectontwikkelaar ging in rook op. Dus nu al enkele jaren een overschot aan paprika, komkommers, etc met als gevolg te lage prijzen en te hoge kosten (o.a. gas).

 • alco1

  @Koestal. De RABO een grote strop door Libor???
  De forse boete is gerelateerd naar de nog grotere winsten die er door de fraude gemaakt zijn.

 • alco1

  @Koestal. De RABO een grote strop door Libor???
  De forse boete is gerelateerd naar de nog grotere winsten die er door de fraude gemaakt zijn.
  Men heeft bij de fraude echter wel de tering naar de nering gezet en dan breekt de boete wel op.

 • bertes

  en de politiek maar mooie praat verkopen dat Nederland koploper is in innovatie en veel kennis heeft, die kennis willen ze verkopen. wat ze er niet bij vertellen dat héééééél de landbouw onderwater staat. ik bedoel; te veel schulden. en daar moeten we trots op zijn? BAH.

 • leftturn

  ik denk dat de swap zeepbel een grotere strop gaat opleveren dat de libor affaire. werd tijd dat lto hier eens aandacht aan schonk.
  producten verkopen die vervolgens veel duurder uitpakken dan beloofd. en enigste reden van verkoop derivaten is de enorme winst voor bank en medewerker.

 • veldzicht

  Bertus#13 Heel de landbouw staat onderhand onderwater!,maar doen ze dat niet zelf? met veel te grote en dure stallen ,schuren en kassen en dan maar hopen dat het goed blijft gaan en dat veel kleinere bedrijven het loodje leggen,dan ook niet piepen als je zelf aan de beurt bent als het wat minder wordt.


 • cornelis 22

  LTO gaat het niet opnemen voor zijn leden in de swap affaires , de meeste lto bestuurders hebben door het elkaar benoemende inteeltcircuit ook een betaald baantje bij de plaatselijke rabobank . Vraag maar aan chief zakkenvuller Siem-Jan Schenk.

 • Penkie Menki

  Ach de libor affaire wordt beslecht met de boeren.

 • Fermer

  Niet met de boeren, maar met de grondprijs. De grondprijs wordt, evenals de kassenprijs, kunstmatig steeds verder opgedreven. Niet omdat de reele waarde stijgt, maar omdat het noodzakelijk is voor zowel de banken, de boeren en tuinders en voor bv Nl. Met de werkelijke bedrijfsvoering werd en zal in de toekomst nog minder rendement behaald worden. Grond werkt momenteel hetzelfde als een staatslening: Alleen door lucht in het geheel te pompen kan men elkaar door laten modderen. Ik denk dat de bank allang een goede afspraak met de politiek heeft, om in geval van nood veel grond aan de staat te slijten voor een onredelijk hoge prijs.

 • Mels

  Maar waarom/waardoor staat de hele Nederlandse landbouw onder water??? Dat is van belang om te weten......

 • Fermer

  @Mels, dezelfde reden als waarom de beurskoersen onwerkelijk zijn, waarom huizenbezitters hun overwaarde opsoupeerden, waarom de banken allerlei waardepapieren zonder kennis opgekocht hebben, waarom +/- 3 miljoen Ned. niet werken met een overdaad aan vacatures en waarom de straatsschuld steeds verder oploopt. Men wil met minimale of zonder te werken en zonder belasting te betalen op de eerste rang zitten en hoopt dat de toekomst gratis uitkomst zal bieden.
  Hoe is trouwens je eerste winter in de VS/Can.?

 • joohoo

  De rente is te laag met het gevolg dat de beleger zijn heil zoekt in aandelen. De aandelen stijgen hierdoor terwijl de beursgenoteerde ondernemingen geen winst maken maar op de beurs wel meer waard worden. Door de stijgende koersen stijgd ook het salaris van de directie, want zij hebben het goed gedaan ???!!!. Door het vastgoed naar zich toe te trekken speelt de bank op safe. Op basis van economische cijfers zou een AEX van rond de 300 punten een betere spiegel zijn, de aktie van de bank is mischien niet conform hun zorgplicht maar wel een vlucht voorwaards. Zij weten maar al te goed dat de koersen veel te hoog staan.

 • koestal

  Rabo heeft de laatste tijd wel meer verliezen of boetes ,daar vragen ze soms zelf om !

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.