Commentaar

5449 x bekeken 27 reacties

Poetin heeft Nederlandse agrosector in houdgreep

Het is een twijfelachtige eer, maar Russisch president Vladimir Poetin gaat er mee strijken. Hij is de persoon van het jaar 2014 in de agrarische sector.

Half augustus kondigt hij een eenzijdige boycot af van Europese landbouwproducten. Het is zijn reactie op Europese sancties vanwege de oorlogssituatie in Oekraïne. Een oorlog die op 17 juli 298 onschuldige inzittenden van vlucht MH17 het leven kost. Ook al wijzen alle signalen richting Russische betrokkenheid, de oorzaak is nog steeds niet vastgesteld.

Nederland zet talrijke producten af in Moskou, en wordt daardoor zwaar getroffen. De directe schade aan gemiste export van kaas, vlees en groente beloopt in de honderden miljoenen euro's, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek. De indirecte schade is misschien nog wel groter. De producten bestemd voor de Russische markt komen nu op de toch al overvolle Europese markt, met pittige prijsdalingen tot gevolg. Het duurt nog wel even eer nieuwe afzetmarkten zijn gevonden, en een nieuw evenwicht ontstaat.

2014 gaat ook de boeken in met een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep. Voor het eerst sinds 2003 kampt Nederland op 16 november met een ernstige dierziekte. Het land gaat enkele dagen op slot. De smient lijkt de boosdoener van het overbrengen van dit H5N8-virus. Er volgen nog enkele uitbraken. Enkele dagen is Nederland verdeeld in compartimenten. Hoewel het al een maand stil is, durft niemand het sein 'brandmeester' te geven. Een ook hier weer: schade door misgelopen export. Volgens sommigen zelfs tientallen miljoenen euro's.

Boerderij roept staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken tot invloedrijkste persoon in de Nederlandse agrarische sector uit. Zij dankt deze uitverkiezing aan twee wapenfeiten: mestwet en melkveewet. Dijksma haalt in Brussel na moeizaam onderhandelingen derogatie binnen. Derogatie vormt de basis voor beide wetten. Mestverwerking staat centraal in het beleid. De grondslag is in 2014 gelegd. Het echte 'veldwerk' (realisatie) moet zijn beslag nog krijgen. Niet meer koeien moeten op stal, vindt een politieke meerderheid. Het gebruik van fosfaatkunstmest is aan banden gelegd.

In Brussel neemt de Ier Phil Hogan als landbouwcommissaris het roer over van Dacian Ciolos. Het is nog afwachten wat dit betekent. Het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid begint op 1 januari 2015. Onder de Roemeen kreeg dit gestalte. 2014 geldt als laatste jaar met toeslagrechten. Op 1 januari sluiten ook de productschappen definitief de deuren. De Eerste Kamer velt in de laatste week voor kerst haar finaal oordeel.

Geen jaar zonder schandaal. Het is helaas niet anders. Dit jaar is het furazolidon. Het antibioticum wordt aangetroffen bij kalveren. De besmetting betekent vroegtijdig slachten van 7.500 kalveren. De beschuldigende vinger wijst naar Van Kats Food & Feed in Lopik. Een overtuigend bewijs is er echter nog steeds niet.

Weer speelt in de agrarische sector een hoofdrol. Het voorjaar is vroeg en warm, met recordoogsten tot gevolg. Het zet de prijs onder druk van onder andere aardappelen, groenten en fruit. 2014 geldt als het warmste jaar ooit gemeten in Nederland.

Met een lagere prijs zullen ook de melkveehouders moeten rekenen. Begin december ligt de garantieprijs van FrieslandCampina op €30,65 per 100 kilo, €11,35 minder dan in februari! In april 2015 gaat de quotering er af. Veel veehouders staan in de startblokken om de productie op te schroeven.

En zo kent het jaar nog een reeks kleinere feiten, met soms grote en kleinere consequenties, zoals het verbod op neonicotinoïden en definitieve ontpoldering van Hedwige. In de Vion-episode wisselt zo'n beetje de complete toplaag. Het vleesconcern ligt tot grote ergernis van de bewindvoerders nog steeds aan de leiband van de banken.

2014, een jaar met 20 procent lagere inkomens ten opzichte van 2013, aldus LEI Wageningen UR in de jaarlijkse inkomensraming. Het inkomen per onbetaalde arbeidsjaareenheid bedraagt gemiddeld €35.000. Dat mag in het nieuwe jaar 2015 best wat hoger.

Laatste reacties

 • Ewullink

  Poetin doet de grenzen dicht en de boer........? De boer ploegde voort , en betaalde het gelach. Geeft weer duidelijk aan hoe de nederlandse politiek het voor heeft met de agro sector.

 • hondwafwaf

  Een positieve noot van de redactie...

 • varkenshouder1

  Steek Poetin geen veer in zijn kont. Hij zet wel de wereld op zijn kop maar draagt nooit geen oplossingen aan, alleen als ze ver in het voordeel zijn voor hemzelf. We zullen een wereld moeten maken die onafhankelijk van Rusland zichzelf kan bedruipen. Daar moeten we aan werken en Poetin links laten liggen. De wereld is niet vergaan zonder Rusland maar omdat veel bedrijven het afgelopen decennium veel konden verdien daar heeft iedereen de pijlen op Rusland gezet. Daar moeten we vanaf, ook als agrosector.

 • jinkehes

  Voor het eerst sinds 2003 kampt Nederland op 16 november met een ernstige dierziekte....Q-koorts nu al vergeten?

 • alco1

  'Nooit geen' is 'wel' ??? Maar dat even terzijde.

 • brutus71

  #3
  De agro mist het Russische afzetgebied heel erg, het is een heel groot land met heel veel consumenten.
  Maar ja europa moest zonodig Oekraïne naar ons toe trekken en dat net iets te veel voor Poetin.
  Daardoor kwamen allerlei gewelddadige confrontaties, met als resultaat een ouderwetse handelsoorlog.

 • agro1

  varkenshouder: eigen voordeel eerst?? poetin lijkt wel een mens, of doen / willen wij iets anders??? ik ben noch voor, noch tegen p, maar hij doet, vrees ik, gewoon datgene, waartoe de omstandigheden hem dwingen. zijn speelruimte zal ook wel, net als bij iedereen klein zijn. en indachtig dat EU-gehits 'op het plein' kan ik hem nog wel enigszins begrijpen ook, het kaatsen en de bal, weet je wel. alleen wel zuur, als die bal recht het verkeerde kijkwerk aankomt. tant pis.

 • Kaiser

  Poetin weet geeneens de eigen Russische agrosector op orde te krijgen.

 • agro1

  p spaart tarwe voor binnenlands gebruik, zeeeer verstandig en ondersteunend voor de wereldmarkt, waar volgens sommige warhoofden het heil vandaan komt.

 • ed12345

  Kaiser dat is in rusland en de vroegere USSR zo ver ik weet nog nooit op orde geweest

 • peter63

  Een kat in het nauw maakt rare sprongen.
  Laten we voorop stellen dat ik absoluut geen fan van Poetin ben maar de wereld zet zich af tegen Poetin deze slaat hierop terug op zijn eigen manier, Dus de OPEC laat de olieprijs zakken om poetin nog verder op zijn knieen te krijgen, De russen krijgen te maken met een steeds verder in het slob rakende roebel zodat alles met de dag duurder wordt. Hoe lang pikken zij dit nog?
  Of komt er opstand en dan?????

 • Momfer

  Poetin heeft de Nederlandse agrosector in de houdgreep? laat me niet lachen, hij heeft zichzelf in een wurggreep. Hij verspeelt in rap tempo zijn populariteit in Rusland. Die paar procent rijke russen stallen hun vermogen in het buitenland, de waarde van de roebel zakt in elkaar, voedselprijzen rijzen de pan uit, er wordt niets meer verdiend, de werkeloosheid loopt op. Binnenkort exit Poetin!

 • koestal

  Poetin heeft nu grote problemen in zijn eigen land,de voedselprijzen stijgen,het volk wordt ontevreden,ook de roebel is in waarde gekelderd,men kan minder kopen in het buitenland.De problemen in de Oekraine zijn ook nog niet opgelost

 • koestal

  Ook de Nederlandse overheid heeft de agrosector in de wurggreep met de mestwetgeving.

 • Noordam2

  rusland is 10 tallen jaren gekleineerd en Poetin is de reactie daarop
  verder is de EU begonnen met het binnenhalen van de Oekraine, heel dom.
  Poetin is geen watje, maar voor watjes is daar geen plaats en zonder Poetin is het ongetwijfeld een bende.
  door de sancties worden 10 tallen miljoenen onschuldige russen getroffen en miljoenen Europeanen. dom dom!
  er zijn de laatste 100 jaar twee wereld oorlogen ontstaan, ontstaan door het uitknijpen en kleineren van Duitsland. is er nou niemand van die oerdomme van Baalens die daaraan denkt?

 • landboer

  Goed gezien agro1, Peter en Noordam, ik denk niet dat wij er blij om moeten zijn als de Russische economie in elkaar stort, want ze doen daar net als hier, ze zoeken de schuldige in het buitenland. Dan kan tot vreemde dingen leiden en Poetin blijft wel zitten!

 • Elevage

  Je kunt het niet eens zijn met de manier van politiek bedrijven, maar ook hier is wel iemand aan de macht die zakelijk de boel op een rit zet.
  Het is makkelijk om vanuit het westen te oordelen dat iemand niet deugd als staatshoofd, en misschien is dat op een bepaalde manier ook wel zo, maar de andere kant, met een staatshoofd dat de boel niet op orde heeft is ook een drama.
  Kijk naar Egypte, daar moest ook zo nodig iemand weg, en nu........drama. Maar dat wordt van te voren niet bedacht.
  Laten we hier in Nederland eerst de boel op de rit houden, en dat is al een hele kluif met een te hoge BTW, te veel betalen voor brandstof, en nog meer van die dingen

 • agro1

  al eens een deugend staatshoofd opgemerkt??? nee he?? ze zijn allemaal ONdeugend.

 • ed12345

  Heeftviemand de nieuwjaarsrede van Putin gehoord hij zegt dat het land zich kan voorbereiden op een hard jaar
  Gelezen in de Frankfurter Allgemeine

 • ohzo

  Onder andere heeft Putin dat gezegd.. Ook niet verwonderlijk nu USA de olieprijs onder de 50$ drukt. Ami's zeggen dat Europa de economie meer moeten aanzwengelen. Grapjassen, eerst stichten ze een oorlog in Europese achtertuin, wij zitten met de gebalken peren en dan zeggen: meer doen voor de economie. Politici overstromen nooit van intelligentie..

 • joannes

  @ohzo, dat zal niet beter worden! Hun, die Politicy, invloed hangt af van mensen die met verleidingsakties of te wel advertenties zijn opgevoed. Hoe kunnen die nu weten waar het echt om draait? Het is Hollywood en alle (afgeleide) Media die regeren. Zij zijn enkel in Spektakel geintresseerd voor hun eigen handel! Vergeet niet Tony Blair was een huisvriend van Rupert Murdoch, en onze eigen Mark Rutte is waarschijnlijk ook op zijn media kwaliteiten nog steeds in het zadel.

 • piethermus1

  Rusland is beter af zonder Poetin en zijn cynische corrupte kgb-kliek...

 • info104

  Doordat de roebel zo in waarde zakt moeten we nu gas en olie van hun vastleggen nu heb je het voor de halve prijs en hebben we hem ook weer te pakken ,hiermee kun je een groot gedeelte van de boycot verliezen goedmaken, dat de olieprijs wereldwijd zo laag word gehouden is puur politiek om Rusland een gevoelige financiële klap te geven. Als een bedrijf geen geld meer heeft om te betalen gaat hij failliet en gaat de leiding zijn positie verliezen ,dat is naar mijn gevoel nu bezig met die kgber Poetin

 • Peerke1

  De landbouw in Rusland krijgt op deze manier extra steun in de vorm van super hoge verkoop prijzen. Het zal niet lang wachten zijn en de Russen worden zelfvoorzienend.

 • Mels

  Idd peerke das de andere kant van de medaille. Noodzaak maakt inventief en dus zal agrarisch Rusland zijn bakens verzetten.

 • agratax2

  @piethermus1. Ik ben het met je eens Poetin heeft zijn tijd gehad. Hij zou er goed aan doen zich niet weer verkiesbaar te stellen. Maar helaas voor de Russen hij zal de komende ronde wel weer de enige bekende / acceptabele kandidaat zijn die ze kunnen / moeten kiezen. Ik voorzie dan weer een 80-90% stemmen op zijn conto. Hij is en hij wil de ongekroonde Tsaar zijn en te weten dat zijn achtergrond bestaat bij de moord op de laatste gekroonde Tsaar. Als de Russen mindeer volgzaam waren, kon hij hetzelfde lot verwachten.
  @Peerke1. Russen zullen niet zelfvoorzienend worden door de hoge prijzen die jij verwacht. Hoge prijzen zijn voor veel Russen het moment om de datsha weer in ere te herstellen om eigen eten te maken. Hoge prijzen betekenen meer geld in het laatje voor de eigenaar die daarmee leuke dingen kan doen. Of dat productie verbetering is? Mijn ervaring is anders.

 • alco1

  Juist een betere prijs kan nog meer een schaarste veroorzaken.
  Als er genoeg geld is voor een vodka blijft het werk liggen.
  Ze hebben daar de mentaliteit van ons niet, wat ook weer bij sommigen doorslaat. Maar liever toch dat.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.