AlgemeenOpinie

Niet kleinzerig zijn

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) heeft dinsdag een zwartboek aangeboden aan de Tweede Kamer met voorbeelden van ‘valse lesstof’.

Kinderen op basis- en middelbare scholen worden volgens de vakbond nogal eens blootgesteld aan misleidende informatie over de landbouw en dan vooral de veehouderij.

De varkenshouderijactivisten hebben een punt. Sommige van de voorbeelden zijn inderdaad niet juist. Als basisschoolleerlingen nog altijd leren over kistkalveren en batterijkippen, dan is dat ergerniswekkend. Dan lijkt het alsof de veranderingen en verbeteringen die boeren met pijn, geld en moeite doorvoeren, voor niks zijn. Ook is het een discussie waard of scholen gebruik moeten maken van lesstof die actiegroepen aanleveren. Het onderwijs is zeer beducht voor commerciële beïnvloeding door bedrijven – ook door de agrarische sector. Terecht. Kinderen moeten beschermd worden tegen allerlei belanghebbenden die graag hun boodschap inprenten. Terughoudendheid is daarom ook op zijn plaats als het gaat om ideële beïnvloeding.

Maar een aantal voorbeelden van ‘valse lesstof’ die de NVV aandraagt, is van ander kaliber. Die zijn nogal ver gezocht. Dat een boer zijn dier als product ziet, mag dat niet gezegd worden? Dat vee in de landbouw niet natuurlijk leeft, en dat akkers en weilanden geen natuur zijn? Dat hokken kaal zijn? Dat zijn feiten, ook al zijn ze misschien soms ongemakkelijk. Het gaat te ver om daar ophef over te maken. Je zou het zelfs kleinzerig kunnen noemen.

Beheer
WP Admin