Commentaar

19 reactieslaatste update:18 dec 2014

Niet kleinzerig zijn

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) heeft dinsdag een zwartboek aangeboden aan de Tweede Kamer met voorbeelden van 'valse lesstof'.

Kinderen op basis- en middelbare scholen worden volgens de vakbond nogal eens blootgesteld aan misleidende informatie over de landbouw en dan vooral de veehouderij.

De varkenshouderijactivisten hebben een punt. Sommige van de voorbeelden zijn inderdaad niet juist. Als basisschoolleerlingen nog altijd leren over kistkalveren en batterijkippen, dan is dat ergerniswekkend. Dan lijkt het alsof de veranderingen en verbeteringen die boeren met pijn, geld en moeite doorvoeren, voor niks zijn. Ook is het een discussie waard of scholen gebruik moeten maken van lesstof die actiegroepen aanleveren. Het onderwijs is zeer beducht voor commerciële beïnvloeding door bedrijven – ook door de agrarische sector. Terecht. Kinderen moeten beschermd worden tegen allerlei belanghebbenden die graag hun boodschap inprenten. Terughoudendheid is daarom ook op zijn plaats als het gaat om ideële beïnvloeding.

Maar een aantal voorbeelden van 'valse lesstof' die de NVV aandraagt, is van ander kaliber. Die zijn nogal ver gezocht. Dat een boer zijn dier als product ziet, mag dat niet gezegd worden? Dat vee in de landbouw niet natuurlijk leeft, en dat akkers en weilanden geen natuur zijn? Dat hokken kaal zijn? Dat zijn feiten, ook al zijn ze misschien soms ongemakkelijk. Het gaat te ver om daar ophef over te maken. Je zou het zelfs kleinzerig kunnen noemen.

Laatste reacties

 • c.putten

  nvv is een belangebehartiger van de weinige varkensboeren die nog over zijn in dit land,dat u die activisten noemt zegt meer over hoe u over de nvv denkt en zijn boeren.het aankaarten van verkeerde lesstof is niet kleinzerig maar bittere noodzaak zeker wanneer je zelf kinderen op scholen hebt zitten en die met verhalen thuiskomen over de lesstof die ze krijgen over de varkenshouderij die kant nog wal raken,jammer dat een redacteur van een landbouwblad deze antiboer beweging van veel docenten niet serieus neemt.

 • Marco22

  Ach ja, het is algemeen bekend dat Boerderij geen hoge pet op heeft van de NVV en andere vakbonden in het algemeen.
  Liever loopt Boerderij achter Lto aan die zich alles laat zeggen en niet in verweer komt. Sterker noch,aan tafel gaan zitten met natuur en milieufreaks. En achter hun rug om de dikke middelvinger krijgt.

 • joannes

  Alle bewustzijn is om te beginnen een idee! Nu er geen honger is en dieren alleen als huisdieren door de burger gehouden worden is het logisch dat het idee, het beeld van een Dier wat geconsumeerd wordt veranderd in een Gezelschapsdier waar zelfs een rouw proces hoort wanneer het overlijdt. Dat het NVV de Politiek bewust wil maken dat er nog een realiteit is, die er voor zorgt dat de Supermarkt gevuld is, is na al die Populistische PvdD propaganda niet meer dan logisch. Het is onverantwoordelijk de realiteit te negeren, en schandelijk het te veroordelen zoals PvdD keer op keer doet. 95% van de bevolking voedt zich dagelijks met vlees, de broodnodige proteine voor een gezonde maaltijd.

 • schoenmakers1

  zo zie je maar weer, we worden hier in nederland ook gewoon gehersenspoeld, niet veel anders als in rusland en zo

 • w v gemert

  Johan Oppewal, u mist een aantal essentiële journalistieke beginselen als u een aantal valse lesstof nog al vergezocht vindt. Een voorbeeld :dat de boer zijn dier als product ziet, daar spreekt een soort minachting, een soort kilheid uit alsof de dierhouder niet geïnteresseerd is in de omstandigheden van het dier. Als u dit niet kan volgen/begrijpen of kan inleven dan klopt er iets niet in uw journalistieke bovenkamer .

 • Mozes

  In een andere discussie over hetzelfde onderwerp wordt door Jos Verstraten gewezen op het LTO project 'klasse boeren' wat al tien jaar loopt. In dit project is het de bedoeling dat alle LTO afdelingen er voor zorgen dat schoolklassen een keer op een boerderij komen en uitleg krijgen. Dit is een meer positieve opstelling zonder een slachtofferrol aan te nemen. Ik denk dat dat productiever is.

 • boer drenth

  Laat die oppewal voor een ander blad eindredacteur worden, de story of prive is welwat voor hem.

 • joannes

  Zijn militairen verdediger van het land of mensendoders? Is de politie een volks beschermer of een sadistische controleur die bonnen schrijft? Zijn Politicy volksvertegenwoordiges of bureaucraten die Burgers korten in hun vrijheden? Waarom zijn Boeren dan Dierenkwellers in plaats van Dieren verzorgers in de vele campagnes die tot in de Boerderij blijven doordrammen?

 • ohzo

  Brain washing, marketing en spin doctors zijn toch echt reeele begrippen. Ik zou het niet al te licht opvatten wat PvD doet.

 • w v gemert

  Mozes, in de ons omringende dorpen vinden deze bezoeken al gedurende een 10 tal jaren plaats en niet onder LTO vlag. De beste reclame , maar onwaarheden moeten recht gezet worden.

 • info36

  Cultuurlandschappen, polders, kreken enz. zijn wel degelijk natuur.
  Het zijn landschappen die uniek zijn in de wereld.
  Ze zijn veel meer natuur als een kaal beroofd fourageergebied waar duizenden plaaggeestige ganzen hebben gezeten.
  Oppewal schaam je!

 • Jonas Brabant

  @Misset: geef deze anti-boer a.u.b. vandaag nog zijn ontslag!! Bij wakker dier zitten ze met smart op zo'n volk te wachten!

 • melkveehouder .

  @Oppewal. Een krasse stelling. Ik werp je de handschoen toe: kun je me de definitie van natuur geven? Daarna debatteren we verder.

 • alco1

  Dit verdient een reactie Johan Oppewal.

 • somporn

  De meeste mensen die de mond vol hebben over de veeteelt in NL en hoe slecht de NL boer wel niet is en aanhanger zijn van WD, zijn 1 ding vergeten dat hun grootouders vroeger Flappie en Tom poes moesten eten in 1944.
  In die tijd waren boeren de helden van de NL samenleving.
  Maar ja,een mens heeft een heel kort geheugen!!

 • melkveehouder .

  @Oppewal. Allereerst merk ik op het een vorm van minachting naar de lezers toe te vinden, om totaal niet te reageren. Vervolgens stoort het me dat je loopt te roeptoeteren dat het feiten zijn dat akkers en weilanden geen natuur zijn, terwijl je me kennelijk niet eens kunt vertellen wat natuur nu eigenlijk precies is. Is er echter een goede reden dat je nog niet hebt kunnen reageren, dan lees ik je uitleg wel (eventueel in een aanvullende blog).

 • koestal

  Er is toch al jaren een jihaad aan de gang tegen boeren,die activisten lopen al jaren achter de feiten aan,vertellen nog sprookjes van vroeger

 • koestal

  Er is indoctrinatie op scholen,dat is net zo erg als dat beruchte pesten op scholen

 • koestal

  De kinderen worden opgevoed, alsof alle dieren op de boerderij knuffeldieren moeten zijn

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.