Commentaar

2308 x bekeken 7 reacties

Niet achterover leunen bij mestverwerken

De veehouderij heeft tot 1 december dit jaar 23 miljoen kilo fosfaat uit mest verwerkt. Dat is 6 miljoen kilo meer dan de wettelijke eis voor 2014. Dat blijkt uit cijfers van overheidsdienst RVO.nl op basis van mestbonnen. De sector voldoet daarmee ruimschoots aan de mestverwerkingsplicht.

Hier is een pluim op zijn plaats. De plicht geldt voor veehouders met een te verwerken overschot groter dan 100 kilo fosfaat, in totaal 18.000. Uit de gegevens is overigens niet op te maken of daadwerkelijk alle individuele veehouders hebben voldaan aan de mestverwerkingsplicht. De hoeveelheid hangt ook af van de regio.

Alle lof over het opstartjaar 2014, het is geen reden om achterover te leunen. In 2015 gaan de normen fors omhoog. Regio Zuid moet 50 procent verwerken, Oost 30 procent en de overige regio's 10 procent. In totaal moet 28 miljoen kilo fosfaat worden verwerkt. Waarschijnlijk zijn deze cijfers ook nog relatief eenvoudig te halen. De echte kluif ligt er voor 2016 en 2017, met opnieuw strengere normen. Deze zijn alleen haalbaar met forse uitbreiding van mestverwerkingscapaciteit. Terecht kijken de vertegenwoordigers dan ook vooral naar het eindbeeld in 2017. In dat jaar moet Nederland de zaakjes op orde hebben om opnieuw derogatie te kunnen vragen.

Het einddoel vergt niet alleen actie van de veehouderij, maar ook van lokale overheden en financiers. Zonder een vergunning, zonder een financiering blijft het bij plannenmakerij. Het besef is er, nu de daadkracht. De tijd dringt.

Laatste reacties

 • John*

  ben nu ook erg benieuwd of deze verwerkingspercentages bij gaan dragen aan lagere kosten van het overige deel van de mest of op een toenemend gebruik van kunstmest door akkerbouwers welke eerst dierlijke mest ontvangden

 • Buitenlui

  Het hele mestverwerken hangt van subsidie aan elkaar. Kijk maar naar het aantal faillissementen in de sector.
  Alleen de mestverwerker in Groenlo zal opgezet worden zonder!! Wie geloofd dit???

 • joohoo

  Hoe is de aansprakelijkheid geregeld?? . Moeten de leden straks dokken als het fout gaat?.Ik kreeg het advies een overeenkomst af te sluiten zonder levering en de mest vervolgens op eigen grond uitrijden.Ik vind het een vreemd verhaal?. voorlopig toch maar afwachten.

 • Fozzy Bear

  En waar laten ze al die Mineralenconcentraten.. Een derogatiebedrijf mag ze niet meer gebruiken. Er zit fosfaat in. Of wordt dit niet meegeteld als aanvoer kunstmestfosfaat. Vorig jaar van 1600 m3 varkensmest de MC afgenomen, wil dit jaar toch eerst zeker weten hoe dit geregeld is. Coating van maiszaad met fosfaat mag ook al niet meer terwijl dat gaat om misschien een kilo per ha.

 • Burnetti

  jolzwe123: mestverwerken zonder subsidie hangt samen met de hoeveelheid contracten. Mestverwerkingsconsortiums hebben een omslagpunt voor rendabiliteit. Dat kun je gewoon berekenen.
  Dat is bij Groenlo en volgens mij bij Varsseveld gedaan.

  De omzet van stront zal nooit zo hoog zijn als van voer maar de economische mechanismes zijn hetzelfde.

  Ik ben net zo sceptisch over rendabiliteit maar wel hoopvol dat het kan. Blij dat ik er financieel niet aan vast zit.

 • Burnetti

  De bestuursrechter van de rechtbank in Zutphen heeft vandaag de milieuvergunning voor de vergister in Varsseveld vernietigd.

  http://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/rechter-wijst-biogasinstallatie-varsseveld-af-1.4677357?ls=pl&refid=7.351637&ref=regio_achterhoek_artikel-meer

  Door de manier waarop dit is gegaan verbaasd dit me niets.

 • koestal

  Ze willen dat boeren en loonwerkers mest verwerken,maar een vergunning krijgen is nauwelijks mogelijk.De bureaucratie viert hoogtij in Nederland.En dan maar zeggen niet achter over leunen. Moet je dan illegaal mestverwerken ?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.