001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Commentaar

6 reacties

Moeder Natuur is haar onschuld kwijt

De vogelgriep komt uit de natuur om ons heen. Dat is zorgelijk. Temeer daar die natuur zich uitstrekt tot op het boerenerf.

Zo gauw je een stap buiten de staldeur zet, ben je in een mogelijk gevaarlijke omgeving waar een verdwaald vogelpoepje een tijdbom kan zijn.

De vogelgriep is niet het enige gevaar uit het wild. Een groot deel van de teken draagt ziekte van Lyme. Wilde zwijnen kunnen varkenspest - klassieke of Afrikaanse - overbrengen. Andere dieren doen dat met ziektes als tbc. In Engeland woedt om die reden een heftig debat over het afschieten van dassen. Moeder natuur is niet zo onschuldig als sommigen graag willen.

Het verhaal dat de houderij deze risico's aan zichzelf te danken heeft omdat er dieren gefokt zouden worden zonder weerstand, kunnen we grotendeels afdoen als gevaarlijke onzin. Er zijn gewoon besmettelijke ziektes die veel leed en schade kunnen aanrichten aan vee, ongeacht de manier waarop dat gehouden wordt.

Maar er is ook goed nieuws. We zijn niet willoos overgeleverd aan deze gevaren. In een interview in deze krant zegt Arjan Stegeman, de belangrijkste veterinaire adviseur van de overheid, dat het zelfs bij hoge infectiedruk niet onmogelijk is de ziektes buiten de deur te houden. Biosecurity, heet dat. Een passend wildbeleid hoort daar bij, denk aan inenting van wilde zwijnen bij dreiging van varkenspest. Maar het belangrijkste is: nog strikter zijn op het gebied van bedrijfshygiëne.

Laatste reacties

 • alco1

  100% mee eens Johan. Echter zal hieronder de discussie wel weer losbarsten.

 • agratax2

  Johan je geeft hier wijselijk alleen dierziektes aan, maar wat te denken van de gevreesde Ebola? Als we de lokale mensen niet gedwongen hadden hun gebruiken deels af te zweren en zich in carantaine te laten plaatsen was de ramp niet te overzien geweest. Waren die maatregelen niet opgedrongen, dan was de Ebola net zo erg of erger geworden dan de Pest in de Middeleeuwen.

 • frankrooi

  ebola komt weer van wilde apen die daar gegeten worden

 • koestal

  leverbot in de natte veenweidegebieden,dus de koeien maar op stal

 • agro1

  moeder natuur is een alleenstaande vrouw, die zich op alle gebied lustig voortplant en toch een toonbeeld van onschuld??? heeee, wakker worden of hopen dat iemand je voorlicht.

 • trijnie

  Wij zijn toch onderdeel van moeder natuur?
  Het is waar: WIJ zijn onze onschuld verloren.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.