AlgemeenOpinie

Mijn en dijn

“Tot zo!”, roep ik tegen onze twee jongste cowboys. Ik sluit de deur van ons huis en van het kaaswinkeltje af en stap met onze oudste in de auto.

Hij zit in het Sinterklaascomplot. Snel moeten we nog even iets ophalen in Montfoort. Wijnand is aan het melken met de stagiair en over een uur zal de Sint ons bezoeken met zijn pieten. Dan moet al het werk in de stal af zijn.

Hooguit 10 minuten ben ik weg. Bij terugkomst wil ik direct de stal weer in en de kortste route is via ons winkeltje. Als ik de winkel in kom valt het direct op; de weegschaal is van zijn plek en de kassa die eronder hoort te staan, is weg. In huis zitten onze twee jongste zonen onverstoorbaar met lego te spelen. Zij hebben niets gemerkt en dat is maar goed ook. Via de achterkant zijn de boeven binnen gekomen. Al die jaren dat wij kaas aan huis verkopen, is de deur voor en achter altijd open overdag en meestal sta ik niet in het winkeltje. De kaasliefhebbers moeten me vaak genoeg zoeken in de stal of kaasmakerij. En ja, iedereen kan dan binnenlopen.

Is het niet op elke boerderij hetzelfde? Gereedschap, shovels en trekkers met de sleutel erin staan voor het grijpen. Betekent dit voorval dat je alles moet afsluiten als je achter aan het werk bent en er gewoon kinderen thuis zijn? Zij gaan ook naar buiten en dan is de deur weer open. Ik vind het een lastig dilemma waar ik me eigenlijk helemaal niet mee wil bezighouden. Toch hoor je links en rechts nare verhalen over gestolen trekkers en verdwenen kaasvoorraden. Wij hebben een vrij lange oprijlaan met maar één weg in en uit. ’s Nachts is het hek voor aan de weg dicht. Wat kunnen en moeten we nog meer?

Ik slaap er slecht van die nacht. De volgende ochtend als het weer licht is, vindt oma een briefje van 20 in het gras. Ze bukt om het op te rapen en ziet de kassa onder de heg liggen. Met al het kleine wisselgeld er nog in. Die hebben haast gehad. Waarschijnlijk hebben ze me thuis horen komen en zijn ze er als een haas vandoor gegaan. Misschien is dit een goed moment om weer over een tweede waakhond te beginnen. Eentje met lange poten en een iets gevaarlijker uiterlijk, die meer indruk maakt dan onze blije Corgi.

Beheer
WP Admin