Redactieblog

2183 x bekeken 15 reacties

Mijn en dijn

"Tot zo!", roep ik tegen onze twee jongste cowboys. Ik sluit de deur van ons huis en van het kaaswinkeltje af en stap met onze oudste in de auto.

Hij zit in het Sinterklaascomplot. Snel moeten we nog even iets ophalen in Montfoort. Wijnand is aan het melken met de stagiair en over een uur zal de Sint ons bezoeken met zijn pieten. Dan moet al het werk in de stal af zijn.

Hooguit 10 minuten ben ik weg. Bij terugkomst wil ik direct de stal weer in en de kortste route is via ons winkeltje. Als ik de winkel in kom valt het direct op; de weegschaal is van zijn plek en de kassa die eronder hoort te staan, is weg. In huis zitten onze twee jongste zonen onverstoorbaar met lego te spelen. Zij hebben niets gemerkt en dat is maar goed ook. Via de achterkant zijn de boeven binnen gekomen. Al die jaren dat wij kaas aan huis verkopen, is de deur voor en achter altijd open overdag en meestal sta ik niet in het winkeltje. De kaasliefhebbers moeten me vaak genoeg zoeken in de stal of kaasmakerij. En ja, iedereen kan dan binnenlopen.

Is het niet op elke boerderij hetzelfde? Gereedschap, shovels en trekkers met de sleutel erin staan voor het grijpen. Betekent dit voorval dat je alles moet afsluiten als je achter aan het werk bent en er gewoon kinderen thuis zijn? Zij gaan ook naar buiten en dan is de deur weer open. Ik vind het een lastig dilemma waar ik me eigenlijk helemaal niet mee wil bezighouden. Toch hoor je links en rechts nare verhalen over gestolen trekkers en verdwenen kaasvoorraden. Wij hebben een vrij lange oprijlaan met maar één weg in en uit. 's Nachts is het hek voor aan de weg dicht. Wat kunnen en moeten we nog meer?

Ik slaap er slecht van die nacht. De volgende ochtend als het weer licht is, vindt oma een briefje van 20 in het gras. Ze bukt om het op te rapen en ziet de kassa onder de heg liggen. Met al het kleine wisselgeld er nog in. Die hebben haast gehad. Waarschijnlijk hebben ze me thuis horen komen en zijn ze er als een haas vandoor gegaan. Misschien is dit een goed moment om weer over een tweede waakhond te beginnen. Eentje met lange poten en een iets gevaarlijker uiterlijk, die meer indruk maakt dan onze blije Corgi.

Laatste reacties

 • ed12345

  Moet ie wel getraint worden anders heeft Corgi een speel kamaraad

 • Ferm

  Een nare gebeurtenis als je dit overkomt Claudia.
  Wij wonen in Frankrijk met ons erf en huis pal aan de openbare weg. Mijn man en ik melken samen. s' Ochtends ligt onze zoon nog te slapen en eerder lieten we alle deuren los, we waren immers toch op het erf. Maar door de melkmachine hoor je geen auto's aan komen rijden en nadat er hier in de buurt ook divers materieel is gestolen doen we nu altijd de deuren op slot. Onze zoon kan dan zelf met zijn sleutel onder het melken en ander werk erin en eruit. Het is jammer dat het zo moet, maar beter voorkomen dan genezen, want je moet er niet aan denken dat je kind de dieven per ongeluk betrapt.

 • agratax2

  Beste Claudia wat verwacht je van de Waakhond? Dat hij waarschuwt, afschrikt of gewoon doorbijt. Ik weet dat met een winkel aan huis het moeilijk is om een echte waakhond, die niet schroomd om zijn tanden te gebruiken, te hebben. Maar het type >kom maar binnen met je knecht. ik kwispel wel< die daarna de deur blokkeert met zijn gevaarlijke tanden zou een uitkomst kunnen zijn.

 • alco1

  Het is vaak beter de deur los te laten. Deur op slot betekend voor een dief dat er niemand is en erin komen ze toch.

 • trijnie

  Ook in ons buurtje is het de afgelopen jaren steeds raak: paardentrailers, zitmaaiers, fietsen, gereedschap. Het is echt nodig om de boel op slot te doen.
  Eerder ging ik weleens buurten zonder te sluiten, ik zou er nu niet meer over peinzen.

 • Mozes

  @alco, je hebt meerdere soorten dieven. De insluipers en gelegenheidsdieven en de dieven van zwaarder kaliber. De dieven van zwaarder kaliber komen midden in de nacht en breken deuren en ramen open. Daar kun je alleen wat aan doen met een zware hond of alarminstallatie.
  De insluipers en gelegenheidsdieven kun je tegenhouden door een simpel slot op de deur.
  De dief die Claudia op bezoek heeft gehad is een typisch voorbeeld van een insluiper of een gelegenheidsdief: iemand die kwam voor kaas en niemand aantrof. Waarna hij terplekke op het idee kwam om er met de kas vandoor te gaan zonder dat van tevoren gepland te hebben.

 • alco1

  @Mozes. Dat wat jij zegt kan er bij mij totaal niet in. Als iemand speciaal komt voor kaas en dan ter plekke een dief wordt.
  Let wel. Er was afgesloten.
  En dan nog de vraag. Zouden ze hun slag geslagen hebben als de deur gewoon los was geweest, als teken van: We zijn in de buurt.

 • Sjaak

  Het valt voor het dievengilde ook niet meer mee om nog 'geschikt werkterrein' te vinden....;)

  Vroeger waren tankstations, postkantoren of sigarenwinkeltjes nog gemakkelijke prooien. Tegenwoordig zijn veel kleine zaken gesloten en die nog in bedrijf zijn hebben bijna geen kontant geld meer door het pinnen.
  Vandaar dat de boeven hun aandachtsgebied verleggen...
  Pinnen zou dus ook een oplossing kunnen zijn voor de boerderijwinkel!
  Verder denk ik ook, dat een groter formaat hond wel degelijk afschrikt, zonder dat hij agressief hoeft te zijn.

 • farmerbn

  Voor mij is de camera het beste wapen tegen dieven. Eentje die zichtbaar is in de winkel en een onzichtbare bij de oprijlaan.

 • W Geverink

  Idd farmerbn. Hang in de winkel een bord op met: Smile!, you are on camera!

 • Jan van het Zand

  De winkel is zakelijk. Dan moeten er braaksporen zijn, wil de verzekeraar vergoeden. Zijn die er niet, dan kun je de schade zelf betalen van deze diefstal.
  Er is wat voor te zeggen, om de winkel wel op slot te doen.

 • helvo2

  Bij mij is er laatst ook diesel en gereedschap gestolen, gewoon achter door het weiland gegaan draad kapot geknipt. Ik heb nu net een camerasysteem en een alarmbel met bewegingsmelder gekocht om te proberen te voorkomen dat het nogmaals gebeurt. Er is toch niets verzekerd omdat er geen braaksporen zijn en alles in feite voor het oprapen ligt. Maar het is zeker triest dat het gebeurt en zeker dat politie gewoon geen tijd hebben om ook maar iets te doen.

 • ketelbinkie

  Wat heb je aan een camera?? Kun je de andere dag zien hoe ze het gedaan hebben......

 • h.j

  weetje wat echt triest is bij mijn moeder is nu 4 keer in gebrokken aleen de laatste keer iemand opgepakt zegt de verzekering we gaan de schade niet terug vorderen het kost meer dan de€145,00 schade.
  dus diefstal loont ook nog als het bedrag niet te hoog is

 • eppenzolder

  Laatste jaren hier in de buurt veel zitmaaiers gestolen en nergens sloeg de hond aan........'echte' inbrekers hebben wel wat om honden te laten zwijgen.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.