Redactieblog

2343 x bekeken 3 reacties

Maak tijd voor de liefde

Zit je net romantisch samen aan tafel, moet er een koe kalven. Wat te doen?

Het tiende seizoen van Boer Zoekt Vrouw is afgelopen najaar van start gegaan. De boeren hebben zich gepresenteerd, in januari gaan de uitzendingen verder.

Dat het programma zo'n succes is geworden, komt deels door de romantiek die de makers eraan hangen. Lekker samen op stap, samen uitgebreid koken, desnoods samen barbecueën bij de open haard waarin de vlammen gezellig knetteren.

Te weinig tijd voor partner

De werkelijkheid is echter een stuk weerbarstiger. Tijd voor elkaar, die is er juist te weinig zo blijkt uit een enquête van Boerderij. De vragenlijst over het relationele geluk op boerenbedrijven werd massaal ingevuld.

Het goede nieuws is dat men overwegend gelukkig tot heel gelukkig is met elkaar. Minder vrolijk nieuws is dat ruzies meestal over de boerderij gaan. Het bedrijf krijgt meer tijd en aandacht dan de partner. Een koe die één keer hoest, krijgt spoedeisende hulp, een echtgenote met zware griep moet zich zonder manlief zien te redden. Dat is niet fair.

Hoe vind je de balans?

Het blijkt voor boeren enorm lastig om een goede balans te vinden tussen bedrijf en gezin en dat is best begrijpelijk. Het bedrijf, dat is je inkomen. Je wilt niet meemaken dat een kalf dood wordt geboren omdat je met je geliefde romantisch zat te tafelen.

Hoe kom je daar uit? Hoe houd je bedrijf én partner te vriend? Het is mogelijk, met een beetje humor, relativeringsvermogen en – jawel – een goed gesprek. In het kerstthema van Boerderij doen daarvan vier stellen verslag.

Maar er komen ook drie singles aan het woord die eerlijk vertellen dat de boerderij een rol speelt bij het feit dat ze geen partner (meer) hebben. Ze geven het echter niet op, ze blijven hopen op liefde voor altijd. Ik hoop samen met hen dat ze die vinden.

Ik wens u allen een mooie kerst en een gelukkig nieuwjaar.

Laatste reacties

 • agratax2

  Het lijkt of de oorzaak bij de boer ligt. Hij moet bedrijf en partner te vriend houden. Mijn ervaring is; 'De oplossing moet van twee kanten komen', hoe de boer zijn best doet om partner en bedrijf te vriend te houden als de partner vindt dat zij getrouwd is met deze man en niet met een boer met zijn bedrijf en zich niet wenst te bewegen richting bedrijf wordt de redding een heel zware opgave die vermoedelijk schipbreuk leidt.

 • trijnie

  Er zijn veel beroepen waarin overwerk en 'kopzorgen' zijn.
  En tegenwoordig is dit niet alleen de man maar ook de vrouw binnen het huwelijk die een veel eisende baan heeft. Werk is belangrijk maar op zijn tijd moet je investeren in je relatie anders is er op de duur geen aardigheid meer aan en is de liefde weg.

 • ed12345

  Trijnie agratax slaat de spijker behoorlijk recht op z'n kop

Of registreer je om te kunnen reageren.