Redactieblog

6 reacties

Het is de smient!

Een vorige keer heb ik nogal gemopperd op de epidemiologen en virologen die er maar niet in slaagden uit te vinden waar de vogelgriep vandaan kwam. Met verdubbelde energie heeft men 52 vogelpoepjes onderzocht en het virus is gevonden.

Goed zo jongens, nou weten we het tenminste: het is de smient!

Hoe deze vliegende rat er aankomt weten we nog niet precies, maar hij schijnt uit Rusland te komen. In Duitsland hebben ze een taling met vogelgriep ontdekt. De smient hoeft dus niet alleen te staan in zijn kruistocht tegen de pluimveehouderij. Zo zie je maar weer: van natuur word je niet altijd beter. Vossen met hondsdolheid, teken met de ziekte van Lyme, de eikenprocessierupsen en nu dan de trekvogelgriep.

Ik denk dat niemand er bezwaar tegen heeft om een teek te pletten of een eikenprocessierups weg te stofzuigen. Maar bij vossen en smienten ligt dat toch wat lastiger. Wat hebben wij dan eigenlijk aan de wetenschap dat de smient het heeft gedaan als er toch geen remedie is? We kunnen dit sympathieke eendje niet massaal gaan neerschieten. Er zit dus niets anders op dan de hygiënemaatregelen op de pluimveebedrijven verder aan te scherpen. Beter voeten vegen als je door de smientenpoep hebt gelopen. Dat zegt de staatssecretaris ook te zullen gaan doen, de IKB wordt aangepast. En als de vogelgriep dan weer eens uitbreekt, kun je vervoersverboden en ophokplichten instellen om verdere verspreiding te voorkomen.

En ja, weer komen de boeren en de dierenbeschermers tegenover elkaar te staan. De boeren zullen toch een beetje argwanend naar trekvogels  kijken en misschien zelfs wel af en toe "boe" roepen. Aan de andere kant: er is al iemand gepromoveerd op de stelling dat die trekvogels gezond naar Nederland komen en hier ziek worden? En hoe komt het dat de smient niet ziek wordt en de kippen massaal omvallen?

Dat ligt aan die kippen die geen weerstand hebben. Zo lust ik er nog wel een. Pas als een van onze plofkippen met vogelgriep in de Oeral wordt gevonden en daar smienten besmet, ben ik bereid ons pluimvee de schuld te geven. Waarom sturen wij de smienten niet gewoon naar China?

Laatste reacties

 • Burnetti

  De watervogels is drager, geen dader. Iets minder zwart-wit denken Willem.

 • trijnie

  De natuur is sterker dan al het gefokte vee en planten uit mensen handen.
  De natuur zal ons altijd de baas blijven. Als het er op lijkt dat we een ziekte de baas zijn, komt er weer een volgende: ebola, aids, een nieuw soort griep.
  Het zal altijd verder gaan en de sterkste zal overleven en dat is altijd het natuurlijke.

 • ikkethuis

  het is nog steeds niet duidelijk, dat het clubje veganisten en anti veehouderij het niet gedaan heeft. Het is hun steil ook een heleboel mist op te werpen.

 • J@gertje

  Het is mij veel te stil m.b.t. de onderzoeken naar de herkomst van de vogelgriep.
  Je hoort er niemand meer over.
  Dat er geen nieuwe uitbraken komen is natuurlijk gelukkig, maar vreemd vindt ik het wel.
  Volgens mij wordt er wat verzwegen.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Als je de besmette pluimveestal niet ruimt zullen er ook kippen zijn die het overleven.De besmette smienten hebben waarschijnlijk ook de epidemie overleefd.Er zijn ook voldoende wilde zwijnen die de afrikaanse varkenspest overleven,maar er gaan er ook veel dood.Bij konijnenziekte in de natuur gebeurd hetzelfde.Er zit helemaal geen verschil in de overlevingskansen bij dit soort ziektes of ze nu in de natuur leven of in een schuur worden gehouden.De in de natuur levende dieren houden de ziektes altijd in stand,omdat die nu een maal niet geruimd kunnen worden.De ebola zal nadat de epidemie is bezworen ook altijd bij de apen blijven.Je kunt beter uitgaan van feiten dan redeneren als een kip zonder kop zoals alle welzijnsorganisaties.

 • Burnetti

  Klopt ook heer Groot Koerkamp. De Spaanse griep heeft ook de wereldbevolking niet weggevaagd en maar 20 tot 100 miljoen mensenlevens gekost.
  Zo zit de natuur in elkaar. Bij elke epidemie wordt een evenwicht bereikt.

  Ruimen gebeurd voornamelijk om verspreiding en verdere economische schade te voorkomen. Het is geen preventief maar reactief middel.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.