001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Commentaar

2 reacties

Duitse grondigheid even zoek

De Duitsers pakken de vogelgriep net ietsjes anders aan dan de Nederlanders.

Verrassend genoeg zijn de rollen omgedraaid. Nederland is deze keer het 'gründlichst'. Hier meteen een standstill van 72 uur in het hele land. Hier een bestrijding die strak wordt geregisseerd door de landelijke overheid. Daar een aanpak op gemeentelijk niveau – dat heeft Nederland sinds de varkenspest van 1997 wel afgeleerd. Oké, Duitsland is veel groter, dus een landelijke werkwijze is misschien niet nodig, maar dit is het andere uiterste.

Er zit iets in waarvan sommigen in de Nederlandse pluimveesector zullen watertanden: de acute problemen die te verwachten zouden zijn bij een paar miljoen bijna slachtrijpe vleeskuikens in de nu getroffen regio, zijn mede bepalend geweest voor de afweging geen algehele standstill af te kondigen. Is het onverantwoord gedrag van de Duitse autoriteiten? Het geeft geen pas daarover nu al te klagen. De Duitse regio die nu is getroffen is een echt pluimveegebied. In Nederland heeft zich die situatie gelukkig nog niet voorgedaan.

De Nederlandse overheid verwijst bij alle maatregelen naar de Europese regelgeving die er achter zit. Maar ze doet meer. De Duitsers blijven dichter bij de letter van wat de EU voorschrijft.

Genoeg stof om na te kaarten als het sein brand meester afgegeven kan worden. Dat het nog lang niet zo ver is, bewijst het gerommel in het Oosten. Zolang is het 'Daumen drauf' en hopen dat het overwaait.

Laatste reacties

  • Burnetti

    '...De Duitse regio die nu is getroffen is een echt pluimveegebied. In Nederland heeft zich die situatie gelukkig nog niet voorgedaan...'

    Uhh 2003 HPAI H7N7? 1300 geruimde bedrijven in de Gelderse Vallei...

  • slutter

    Johan........al aan de kerstborrel.

Of registreer je om te kunnen reageren.