AlgemeenOpinie

Dood kapitaal FrieslandCampina terug in boerenhand

“Campina heeft veel genomen en Friesland teveel weggegeven”, zegt Hanna in een variant op Kniertje in het stuk ‘Op hoop van Zegen’.

Ze leest dat de koers van het HZPC-certificaat nu boven de €100 is gestegen. Dat is vier keer zoveel als bij de uitgifte.

Een sterke koersstijging met daarbij ook nog een uitstekend dividend. Ieder jaar weer. Over het vorige boekjaar werd €7,50 uitbetaald. Een rendement om je vingers bij af te likken.

“Dat hadden we bij FrieslandCampina ook kunnen hebben”, mort Hanna. “Bij de fusie hebben we veel te veel weggegeven aan Campina. Onze goed renderende aandelen, de belangen in het Verre Oosten zijn maar een paar voorbeelden. En wat kregen we terug? Kaas en consumptiemelk. Allebei divisies waar geen droog brood mee te verdienen valt. Onze bestuurders van toen, onder leiding van voorzitter Attema, hebben zich laten naaien. Het is niet meer terug te draaien, maar ik wil het toch nog eens gezegd hebben.”

Zo, dat weten we dan weer. Ik ben het niet met Hanna eens dat ik de fusie terug zou willen draaien. FrieslandCampina doet het uitstekend en betaalt een prima melkprijs uit. De fusie heeft vooral voor ons als leden van het vroegere Coberco, een veel concurrerende melkprijs gebracht dan we ooit hebben gehad.

Dat we als Friesland de belangen in het Verre Oosten veel te goedkoop hebben overgedragen, is ook een feit. Dat kunnen we alleen onze slecht onderhandelende bestuurders van toen verwijten. Campina is duidelijk als winnaar uit de strijd gekomen.

Met het kapitaal in de dode hand heeft Hanna wel een punt. Onze aandelen in Friesland Foods hadden ook een uitstekend rendement en een goede koersontwikkeling. Die zijn we kwijt. Dat kost ons geld. Door de goede resultaten is het eigen vermogen van FrieslandCampina sterk gestegen. Steeds meer geld in de dode hand.

“Dat moet op naam terug naar de leden, net als bij HZPC”, stelt Hanna. “Daar zouden bestuur en ledenraad zich sterk voor moeten maken. Tenminste als ze het boerenbelang nog voor ogen hebben.”

Beheer
WP Admin