Redactieblog

30 reacties

Dood kapitaal FrieslandCampina terug in boerenhand

"Campina heeft veel genomen en Friesland teveel weggegeven", zegt Hanna in een variant op Kniertje in het stuk 'Op hoop van Zegen'.

Ze leest dat de koers van het HZPC-certificaat nu boven de €100 is gestegen. Dat is vier keer zoveel als bij de uitgifte.

Een sterke koersstijging met daarbij ook nog een uitstekend dividend. Ieder jaar weer. Over het vorige boekjaar werd €7,50 uitbetaald. Een rendement om je vingers bij af te likken.

"Dat hadden we bij FrieslandCampina ook kunnen hebben", mort Hanna. "Bij de fusie hebben we veel te veel weggegeven aan Campina. Onze goed renderende aandelen, de belangen in het Verre Oosten zijn maar een paar voorbeelden. En wat kregen we terug? Kaas en consumptiemelk. Allebei divisies waar geen droog brood mee te verdienen valt. Onze bestuurders van toen, onder leiding van voorzitter Attema, hebben zich laten naaien. Het is niet meer terug te draaien, maar ik wil het toch nog eens gezegd hebben."

Zo, dat weten we dan weer. Ik ben het niet met Hanna eens dat ik de fusie terug zou willen draaien. FrieslandCampina doet het uitstekend en betaalt een prima melkprijs uit. De fusie heeft vooral voor ons als leden van het vroegere Coberco, een veel concurrerende melkprijs gebracht dan we ooit hebben gehad.

Dat we als Friesland de belangen in het Verre Oosten veel te goedkoop hebben overgedragen, is ook een feit. Dat kunnen we alleen onze slecht onderhandelende bestuurders van toen verwijten. Campina is duidelijk als winnaar uit de strijd gekomen.

Met het kapitaal in de dode hand heeft Hanna wel een punt. Onze aandelen in Friesland Foods hadden ook een uitstekend rendement en een goede koersontwikkeling. Die zijn we kwijt. Dat kost ons geld. Door de goede resultaten is het eigen vermogen van FrieslandCampina sterk gestegen. Steeds meer geld in de dode hand.

"Dat moet op naam terug naar de leden, net als bij HZPC", stelt Hanna. "Daar zouden bestuur en ledenraad zich sterk voor moeten maken. Tenminste als ze het boerenbelang nog voor ogen hebben."

Laatste reacties

 • tinus888

  wat zijn jullie toch een zielig stelletje

 • Mozes

  Bij de fusie hebben de Frieslandfoods boeren 6 cent per liter op naam gekregen. Volgens financiële experts had dat 21 cent moeten zijn.
  Toen eind 2007 de fusie met Campina bekend werd gemaakt was ik daar in eerste instantie niet blij mee. 'Wat moeten wij met die armoedzaaiers in het zuiden' dacht ik. Ook nu zien wij dat de melkveehouders in het zuiden nog rare ideeën hebben. Ze willen zoveel mogelijk melk produceren (grondloos) ongeacht of dit wel of niet rendabel is.
  Bij het vroegere Frieslandfoods was het beleid er niet op gericht om zoveel mogelijk melk van de boer naar de consument te brengen maar om zoveel mogelijk geld van de consument naar de boer te brengen. Bij Frieslandfoods ging het om geld, bij Campina om melk. Ook nu zijn de zuidelijke boeren alleen maar gericht op melk produceren en niet op geld verdienen.

  Toch bleek de fusie een voordeel te hebben: de bundeling van de ingrediënten divisie levert veel extra rendement. Ook had Frieslandfoods alleen nooit de posities in China kunnen innemen die FrieslandCampina inneemt.

 • Rip

  Het gaat denk ik vooral om het principe van het geld in de dode hand. Vooral als coöperaties sterk groeien en financieel sterk zijn gaat het om enorme bedragen. Het geld in dode hand stamt ook uit het verleden. Toen volgden praktisch alle zoons de vader op. Het geld in de dode hand bleef dus rendement opleveren voor de familie.
  Dat is nu niet meer het geval. Wie stopt neemt ook afscheid van het geld in dode hand in zijn fabriek. Daarom ben ik er ook een voorstander van dit geld op naam te zetten en bij afscheid van de fabriek uit te betalen of de aandelen verhandelbaar te maken.

 • Mozes

  @Rip, in principe heb je gelijk maar er zit ook een groot gevaar en nadeel in. Als al het kapitaal op naam staat en opgeëist kan worden is de coöperatie niet meer solvabel. Als boeren in een crisissituatie massaal weglopen heeft de coöperatie geen eigen vermogen meer. De coöperatie kan moeilijk geld lenen en dan nog tegen hoge rente. FC heeft op dit moment een triple A status en kan daardoor geld lenen tegen zeer lage rente. Dit komt weer ten goede aan onze melkprijs.

 • Jan van het Zand

  Tja, en ik baal ervan dat ik bij AH melk van Arla moet kopen en niet van de Friesland Campina meer kan kopen.

 • koestal

  Kijk maar naar For Farmers,daar hebben de leden geld op naam

 • Foxxy

  Friesland Camping naar de beurs,en in de vrije verkoop. De opbrengst verdelen onder de leden, vervolgens de leden aflossen bij de bank, en voor wereld marktprijs leveren met een lichte financiering

 • Mozes

  @Foxxy #7, je kunt ook je eigen boerderij verkopen, alle schulden aflossen en in loondienst gaan. Dat levert nog veel meer voordeel op dan de verkoop van FC.

 • Mozes

  @koestal #6, Forfarmers is een toeleverancier. Je hebt als boer de keus uit meerdere toeleveranciers die je als boer tegen elkaar kunt uitspelen. FrieslandCampina is een afzetcoöperatie. Zonder afzetcoöperatie kunnen particuliere melkverwerkers de boeren tegen elkaar uitspelen. Kijk naar de situatie in Engeland en Frankrijk. Je kunt Forfarmers en FrieslandCampina dus nooit aan elkaar gelijk stellen.

 • Jongman

  FC is een supercooperatie! Nationaal zijn we sterker dan alleen in het Noorden van het vroegere Friesland Foods. Zorg voor een goede balans tussen dividend en melkprijs voor de leden dan heb je een goede balans tussen financier en melkleverantie.

 • cornelis 22

  Probleem wordt dan wel dat je stoppers veel moet uitkeren en toetreders jongeren dus veel moet laten inleggen.
  Dus Hanna in jouw virtuele wereld met een grote virtuele boerderij en dito enige zoon die ook nog een boerderij in Texas heeft wees een keer tevreden.

 • Rip

  Je begrijpt het niet Cornelis. Je hoeft het geld in dode hand niet aan stoppers uit te keren. Je kunt, net als bij de HZPC de aandelen verhandelbaar maken. Wie stopt kan zijn aandelen dan gewoon verkopen. Jongeren kunnen aandelen kopen en anders maar niet. Eigen keus.

 • cornelis 22

  FC een triple A status ?? Nonsens, BB of zoiets.

 • hansvanbergen

  Ik ben al 6 jaar geen Campina lid meer maar ik merk dat ik toch erger aan dit artikel en aan de reacties. Vlak voor de fusie heb ik ook wat tijd geinvesteerd om mee te discussieren over DE fusie. Waarom? Lees een ader artikel op de Boederij site waarin Frans onderzoek laat zien dat coops weinig waarde toevoegen aan melk. Particulieren doen dit vele malen beter. Zij betalen echter geen hogere melkprijs uit dan coöperaties.
  Iedere melkveehoudder heeft dus belang bij goede zuivelcoöperaties. En in een land met vele flutcooperaties die te duur mengvoer, tractoren en machines verkopen of te weinig voor melk en vlees betalen is Friesland Campina natuurlijk een pareltje.

 • hansvanbergen

  Immers zij betalen de 2e hoogste melkprijs van Nederland, na Rouveen. Daarlangs investeren ze, renoveren ze innoveren ze. Leden weten heel weinig van hun club onlangs dat ze praktisch gebrainwashed worden door hun bladen. Campina had indertijd ook een aantal vestigingen in Azie. Net zo goed als Friesland. Campina had behalve kaas en boter vanalles meer zoals DMV Veghel waar hoogwaardige poeders en medicijn grondstoffen gemaakt worden en werden. Allemaal gratis weggeven kennis aan de Noorderlingen. Daarbij was en is Campina het grootste en bekendste MERK in Nederland en ver daarbuiten.

 • hansvanbergen

  Het merk Campina vertegenwoordigde een waarde van vele miljarden. dat klinkt overdreven maar weet u nog dat Friberco, de 7 provincieen, Frobo of hoe hete die club ook al weer 3 miljard oid betaalde voor Chocomel en Fristie? Was u dat alweer vergeten? Friesland is een provincie, vooralsnog. Campina dat staat voor kwalitatief hoogwaardige lekkere gezonde zuivelprodukten. Dat weet iedereen Nu hebben de Fricoberco's dat allemaal gratis de Optimel Valles en wat heb je allemaal voor merken. Als jullie dat op de markt hadden moeten brengen was je miljoenen ms wel miljarden kwijt geweest en je had het nooit van Campina gewonnen. Heel heel veel boerengeld was verkwanseld geweest. Campina en Friberco is de beste en succesvolste fusie ooit geweest. En dat is ook goed voor niet leden!!!

 • hansvanbergen

  Overigens is bijna alle Arla melk ook gewoon Campina melk dus die kunt u gerust kopen. Ook kan het Farmel melk zijn en die is nog beter.
  De fusie tussen Campina en Friberco hebben we overigens te danken aan het toenmalige Vrebamel. Zij gingen landelijk melk ophalen zij gingen landelijk melk ophalen net als andere clubs en zo kon de EU de fusie niet langer meer tegenhouden. Boeren waren hadden immers voortaan voldoende keuze. Als DE FUSIE niet was doorgegaan was campina ws toch gefusseerd en dan met een duitse flutclub. Immers kent u een duitse coop die goed uitbetaald??. Friberco/7 procincieen idem. Arla foods ms?? Belgomilk?? Iets hadden ze gedaan. Want immers cooperatie fuseren. Dat is net zo zeker als dat de zon opkomt. En kun je het beste fuseren met een club die qua cultuur het meeste op je lijkt. Campina's uit het zuiden en het westen waren welliswaar hele rare mensen maar toch minder raar dan Duitsers, belgen of Denen. En dat is het grote succes.

 • Ishtar

  Dood kapitaal en dode melk is bijna synoniem.
  Ik weet het niet hoor.
  Een zogenaamde coöperatie dat doodgekookte witte drap, aan onbewuste consumenten verkoopt, en zegt dat is melk. En gezond DUS noodzakelijk.
  Het ergste is nog de totale indoctrinatie van de hele NL bevolking, dat melk en alle witte water drap producten moet en gezond is.
  Zelfs artsen en het voedingscentrum werden door puur economische motieven ingezet of omgekocht om die boodschap te verkondigen.
  Wat een onnoemelijk gezondsheidleed heeft de melk sector de onbewuste NL consument aangedaan.

 • Mozes

  @Hans van Bergen, drink een paar koppen koffie en haal een paar keer diep adem want de emoties gaan met jou op de loop.

  Overigens heeft Frieslandfoods voor de Nutricia merken 1,8 miljard GULDEN betaald. Oftewel : 810 miljoen Euro.
  Verder zeg je dat Campina ook vestigingen in Azië had. Wantenaar, toenmalig voorzitter van Campina noemde dat 'uitkijkposten' die ze pas een paar jaar voor de fusie hadden. Frieslandfoods zat al sinds 1920 in Azië en heeft daar grote ingeburgerde merken.
  Je hecht veel waarde aan het Campina merk. Toch draagt dit maar weinig bij aan de winst. Vrijwel alle winst komt uit Azië van de vroegere Frieslandfoods vestigingen.

 • hansvanbergen

  Vlgs mij 3 milrd gulden, wat overigens hetzelfde waarde is als nu euro, zoals u weet. Dat bedrag is geheel afgetrokken onlangs van de winst. Maw iedereen heeft er uiteindelijk aan meebetaald. maw wat zijn de leden dingetjes van friberco dan nog waard? Tussen niks en weinig. Uitkijkposten. Wat een kul Hadden verschillende fabrieken met verschillende vestigingen in verschillende Aziatische landen.

  Campina en Friesland en Coberco deden het afzonderlijk van elkaar niet beter dan DOC. Dus zonder fusie stonden ze nu gewoon nog steeds onderaan, daar waar ze tientallen jaren gestaan hebben.

 • hansvanbergen

  Ik hecht helemaal geen waarde aan merken. Echter de consument wel Friberco had helemaal geen merken. Nu wordt er netzoveel door Friesland Campina uitgegeven aan reclamegeld dan aan melkgeld. Dus maw uw directie hecht wel degelijk aan merken. Het Azie verhaal heeft niks met Friesland of Coberco of 1920 te maken. Nul nada noppes niente. Maar puur enkelt zuiver en alleen met melatonine. Door dat stofje komt die 2 cent winst.

 • agratax2

  Het verschil tussen HZPC en FC is dat FC alle geproduceerde melk van de leden moet verwerken en vermarkten en HZPC kan zijn hoeveelheid product min of meer afstemmen op de marktverwachting. Alle rassen van HZPC hebben ze onder licentie en die kennen dan ook geen concurentie anders dan andere rassen met hun andere eigenschappen. FC maakt bulk kaas en die kaas wijkt niet af van andere bulk kaas. Zolang de FC boeren niet van plan zijn hun productie af te stemmen op de te verwachten marktontwikkelingen, kunnen ze geen grote marges (winst verwachting) te gemoet zien.

 • Mozes

  @Hans van Bergen, je weet blijkbaar niet dat Frieslandfoods is Azië en Afrika merken had die een veelvoud groter zijn dan het Campina merk in Nederland en ook nog eens veel hogere winstmarges opleverden.

 • joannes

  Achteraf kijk je een koe in de kont! Alleen toekomstige verdiensten zijn interessant! Laat ze daar hun beste beentje voorzetten! Een verbeterde melkprijs moet de toe/uitkomst zijn! Verbeterd ten opzichte van andere verwerkers/afnemers! Daar ligt het Boeren belang!

 • poldes

  resultaat,
  goede rijke zuivelgiganten.
  en steeds minder aantal melkveehouders die gezamenlijk steeds meer vreemd vermogen op hun naam hebben staan.

 • Rip

  Dat bedoel ik, Poldes. Rijke coöperaties en boeren met te veel schuld. En dat klopt niet. In feite is het dode eigen vermogen kapitaal van de boer en bij vermogen op naam kun je dat van zijn schuld aftrekken.

 • ohzo

  Ik mis altijd het ' hoe nu verder'. Cooperaties zijn niet echt meer van deze tijd. De naam dekt de lading al lang niet meer. Ik denk dat de komende jaren de veehouder weer veel meer de eifen handel moet doen. Waar kan ik wat voor hoeveel afzetten. Wat is de kritische melkprijs? Het luk raak produceren en hopen dat iemand anders dat kan wegzetten wordt een ramp. Ik hoor nu al in de UK dat er verschillen in individuele melkprijzen zijn van 20 €ct / l.

 • koestal

  Het was 5 december !

 • Broer

  Een heel oud verhaal. En een wedstrijd achteromkijken.
  Net als in een huwelijk stap je er ongelijk in.
  Spijt ? Wees blij met FC.

 • Rip

  In een verstandig huwelijk stap je er in onder huwelijkse voorwaarden. Dat is bij Friesland en Campina niet gebeurd. Het argument van een oud verhaal spreekt me ook niet aan. Er bestaat ook zoiets als voortschrijdend inzicht. En dat zou best eens kunnen zijn dat het kapitaal op naam zetten nu beter is. Je moet ook durven veranderen. \kijk maar naar de banken. Die zijn ook teruggekeerd op hun schreden op een pad waar ze een verkeerde keuze hebben gemaakt.

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.