AlgemeenOpinie

De kromme logica van Huijbers

De ZLTO kan best zonder het Vion-dividend, zegt voorzitter Hans Huijbers. Ze kunnen dan toch hun ambities waarmaken. Dat klink goed.

Maar dan komt de aap uit de mouw. Het plan slaagt alleen als de betaalde adviesdiensten van de ZLTO goed van de grond komen. Vrij vertaald: de leden moeten de service, die met de Vion-gelden verstrekt zouden kunnen worden, betalen. Zo vloeit het geld toch binnen bij de ZLTO. Niet via Vion maar gewoon door de leden zelf. Een kromme logica van Huijbers.

Echt een kronkel in het hoofd van deze bestuurder. Denkt Huibers nu echt dat de leden het niet door hebben dat ze het verlies van Vion moeten ophoesten? Dubbelop zelfs. Door verkeerd beleid bij Vion is het eigen vermogen grotendeels verdwenen en moet het versterkt worden. Dat kan door doelmatig te werken, het vlees zo duur mogelijk te verkopen en door zo weinig mogelijk voor de varkens te betalen.

Dat laatste is het gemakkelijkst. De prijs voor de varkenshouder wordt vastgesteld door Vion en de boer kan er verder weinig aan doen. Hij is overgeleverd aan de afnemer van de varkens. En laten we wel wezen: als wij aan het roer van Vion stonden, zouden we ook net zoveel uitbetalen dat de varkenshouders niet piepen en intussen zorgen dat de eigen vermogenspositie weer op peil komt. Natuurlijk ten koste van de leveranciers.

Zo is de werkelijkheid en als Huijbers dan zegt dat via de betaalde adviesdiensten de ZLTO allerlei ambitieuze plannen kan uitvoeren, dan valt dat niet goed. Zo wordt de varkensboer twee keer gepakt. Eerst bij Vion en daarna nog een keer bij het betalen van de dienstverlening.

Liever had ik een ander verhaal van Huijbers. Gewoon toegeven dat Vion-dividend gemist wordt en dat daardoor de diensten van de ZLTO betaald moeten worden. Dezelfde werkelijkheid, maar wel met een eerlijk verhaal.

Beheer
WP Admin