Redactieblog

1685 x bekeken 11 reactieslaatste update:4 dec 2014

CLM moet op zoek naar nieuwe directeur!

Het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) heeft bij mij altijd een goede naam gehad. Een gerespecteerd bureau dat gevraagd en ongevraagd kwaliteitsadvies geeft, vaak ook aan de overheid.

CLM moet wat mij betreft op zoek naar een nieuwe directeur, want de huidige voldoet in mijn ogen niet meer aan de eisen van objectiviteit en integriteit. Wouter van der Weijden bedient zich in zijn laatste column in Boerderij Ambitie van deelinformatie van 2011 en interpreteert dat ook nog vanuit zijn eigen overtuiging en brengt daarmee zijn academische status in groot verval.

De laatste weken hebben we veel bezoek gehad op de boerderij. Vrouwen van Nu, derde en vierde klassers veehouderij Terra, groepen collega-boeren, Israëliërs en een Chinese delegatie. Ook met school hadden we een goede excursie naar het Binnenhof, FrieslandCampina in Wageningen en naar boer Jan Dirk van der Voort.

De Chinese delegatie heeft verschillende agrarische sectoren bezocht. Met hen heb ik onderhoudende discussies gevoerd. Ik dacht na afloop: nuttig en hoe gaat dit verder?

De Chinezen waren nog maar net weer thuis, toen een bericht kwam: "wij willen graag kennis en we willen melk en melkproducten van jullie importeren". Zij waren erg onder de indruk van de bedrijfsvoering, de diergezondheid, het voeren en voedselveiligheid in het bijzonder. Of niet weiden dan voor hun geen punt was? Nee, totaal niet. "Goed, dat koeien weiden", werd er gezegd. "Dat doet het goed in de marketing, maar wij in China hebben de meeste koeien binnen en we weten dat bij jullie ook veel binnen zijn." Totaal geen issue.

De invloed van social media is groot, geeft verbondenheid op nieuwe manieren. Wouter denkt nog steeds dat de terugloop in kerkgang ondervangen kan worden door de niet-kerkgangers een premie te laten betalen. We leven in 2015, de tijd evolueert en wij gaan mee.

Ik en mijn collega's van het comité Betrokken Ledenplatform gaan voorop in de verduurzaming van de sector. Milieu-impact,  energie, mineralen, dierwelzijn en ook maatschappelijke acceptatie behandelen wij transparant. Ons comité met boeren van dertig tot zeshonderd koeien nodigt Wouter uit voor blikverbreding en ik wil ook wel spreken op zijn afscheid.

Laatste reacties

 • .....

  Wouter van der Weijden heeft zich al heel lang geleden volledig gediskwalificeerd met zijn extreem linkse sympathieën

 • agro1

  clm een gerespecteerd iets???? hahahahaha. met zulke grappen kom je op de tv, bij de gelijkgeschakelde omroepen tenminste, hahaha

 • koestal

  Jan, je moet lid worden van al die milieupartijen ,dan krijg je ook het recht om jouw mening daar te verkondigen op de ledenvergaderingen.,tenminste als ze democratisch zijn ingesteld,dat hebben ze mij ook al eens aangeraden,dan heb je misschien de kans om die lui eens te overtuigen van wat er echt speelt in dit land

 • farmerbn

  Weer een bewijs dat de markt bepaald. Als drie procent van de klanten bio wil en bv 30 procent van de klanten weidemelk dan hoeven maar 33% van de koeien buiten. De rest gaat gewoon voor goede zuivel en daar zijn veel klanten voor. De klant bepaald en niet de burger of de politiek want die laatste twee zijn onbetrouwbaar (zeggen dat je weidemelk wil en toch in de supermarkt de goedkoopste nemen).

 • agratax2

  Beste Jan als de kerk genoeg betaalt voor Kerkgang garandeer ik je een toeloop van kerkgangers in Nederland, perslot bestaat Nederland uit handelaren, die verzot zijn op geld en daarvoor hun ideaal of hun schoonmoeder verkwanselen.

 • farmer4life1

  Links lullen rechts vullen

 • BetterCows

  Een BV met directeur en veel werknemers die indirect helemaal is betaald door de melkveehouderij . Melkgeld pakken of vooraf inhouden .

 • Sjaak

  'Het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) heeft bij mij altijd een goede naam gehad.'
  Zo begint Jan van Weperen.....

  Toch wringt er iets bij Jan, waar hij Wouter van der Weijden de schuld van geeft, dus niet het CLM, maar specifiek Dhr. van der Weijden...

  Zonder nu uit te wijden over weidegang versus opstallen met alle 'toeters en bellen', vraag ik me oprecht af of een nieuwe directeur iets verandert aan het standpunt van de CLM in deze kwestie...

  En zo niet, is het CLM dan toch weer een gerespecteerd adviesbureau in de ogen van Dhr. van Weperen?

  Anders is deze blog toch werkelijk een 'preek voor eigen parochie...'

 • Foxxy

  Marketing Nl! Onze Nl consument heeft graag een koe in de wei! Weidepremie goed voor ons imago!
  Ik twijfel om volgend jaar melkvee te weiden ivm lichte grond,maar hoop dat onze sector het goede imago houdt!
  Hebben we allemaal, ook meneer van Weperen zelf, baat bij!

 • Rolf Roelofs

  sorry Jan maar ik vindt dat je daar wel heel erg laat achter komt!

 • koestal

  ze zoeken een met geitenwollen sokken en een kaboutermuts

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.