Redactieblog

16 reacties

Boer heeft het beter

"Boeren mogen ondanks de lagere prijzen van dit moment best hun zegeningen ook eens tellen", zegt Hanna, terwijl ze de kerstboom optuigt. De kinderen en kleinkinderen komen eerste kerstdag langs en dan moet het sfeervol zijn. En niet kakelbont, zoals bij Hans in Amerika.

Terug naar de zegeningen van Hanna, die doorgaat terwijl ze op een trap staat en een engeltje op een tak plant: "Ik bedoel", zegt ze, "dat het beroep van boer blijft. Het verandert, maar voedselproductie blijft altijd nodig. Dat is totaal anders bij andere beroepen. Kijkt maar eens om je heen wat je allemaal ziet verdwijnen."

"Wat bedoel je? "vraagt Hans, die de kerstster uit haar handen pakt, Hanna van de trapt tilt en dan rap omhoog klimt om de ster in de piek van de boom te bevestigen. "Zo goed? "

Hanna knikt, terwijl ze zegt: "Ik bedoel de automatisering. Het is onvoorstelbaar wat die teweegbrengt. Beroepen als postbode verdwijnen of zijn al verdwenen. De e-mail verdrijft de brieven. De winkel is eerst uit de dorpen verdwenen en nu lopen de steden leeg. Het aantal leegstaande winkelpanden is enorm. Allemaal een gevolg van aankopen via internet."

"Maar het aantal pakjesbezorgers stijgt daardoor sterk", meent Hans, die het geen probleem lijkt te vinden. "Alles verandert en je moet met de tijd mee gaan."

"Ik denk aan de gezinnen achter de verdwijnende beroepen", zet Hanna haar kerstgedachten voort. "Naast de beroepen die vervallen, zijn de smid en de winkelier niet meer in het dorp. Ik lees dat de oplagen van kranten enorm dalen omdat de lezer het nieuws van internet haalt. Journalisten worden bij bosjes ontslagen. Drukkerijen gaan failliet. Bioscopen sluiten omdat films op de televisie of op dvd zijn te zien. Straks verdwijnen ook veehandelaren en veevoeradviseurs van het erf. Alles kan via de mail. Alleen de controleurs van de zuivel, NVWA en de veearts komen nog langs."

Enthousiast besluit ze: "Maar de boer, hij ploegde voort. Dit spreekwoord is nog nooit zo waar geweest."

Wordt zijn beroep dan niet bedreigd? Daarover maandag meer in de blog op Boerderij.nl.

Laatste reacties

 • agri2

  Op een dag weet je het: Je word controleur. Dan behoud je je baan en je hoeft er niets voor te kunnen. Het boer zijn wordt wel minder leuk als er alleen nog maar controleurs op het erf komen.

 • joannes

  De Boer was de eerste die verdween met de mechanisatie en nu automatisering. Diegene die er nog zijn, zijn de volhouders die meegroeien in schaal, mechanisatie en automatisering om hun inkomen veilig te stellen. Maar ondanks meegroeien en investeren blijft het nog een race. Geen jaar gaat er voorbij of er zijn plotselinge handelsproblemen of Politieke obstakels in de wereldmarkt waar de producten moeten worden afgezet. De statestiek maak het duidelijk; de gemiddelde leeftijd van de boer ligt boven de 55 en jaarlijks neemt het aantal boeren af. Een beroep waar steeds minder mensen actief zijn dus, en controleurs..... wel dat is het gevolg van de Politieke ontwikkeling. Een Politiek die denkt alles te moeten controleren en beschermen. Waarschijnlijk het gevolg van die veranderingen in de gemeenschap hierboven geschetst. De afstand tussen Producent en Consument is nog nooit zo groot geweest! Vroeger in het Dorp kon je kiezen uit slagers, bakkers, middenstand in het algemeen. Tegenwoordig is het het Grootbedrijf direct of via Franchiser! Een weg die de Boer ook zal gaan!

 • vanhoutte

  in de periode 1965 1975 verdwenen de kleine boeren. de gebouwen werden verkocht en het werden tweedeverblijven, de gronden werden overgenomen door een iets grotere boer. Er was nog een goed contact tussen tweedeverblijver en de boer daar deze laatste een oogje in het zeil hield wat de woning van de tweedeverblijver betreft. wij hadden zelfs de sleutel van die woningen want die mensen zouden toch niet komen wanneer de stookolieleverancier kwam.
  tegenwoordig stoppen er nog steeds boeren en worden de woningen verkocht en permanent bewoond door mensen die van het platteland hun domein maken en met niks rekening houden qua werktijden voor de buurman-boer of qua weersomstandigheden die je soms noodzaken om bvb drijfmest te spreiden wanneer de wind eens ongunstig waait voor de buurman en dan begint de heisa.
  er werden jobs gecreeërd, allemaal in een controlerende functie en dan begint het boertje-pesten.

 • agro1

  polletiek correct zeververhaal, door iemand, die zijn stukje moet aanleveren aan het te dure blad met de mooie plaatjes en de vele advertenties. voor kennisgeving aannemen.

 • bankivahoen

  Het zegt voldoende over de denkwijze ( van zelfs agrarisch gelieerde journalisten mag ik aannemen ) dat men levensbehoefte nummer 1 producerende bedrijven gaat vergelijken met totaal onbelangrijke vrijetijds aanverwante firma's zoals bioscopen.
  Overal , spotgoedkoop en ongelimiteerd voedselaanbod is inmiddels al te lang een zekerheidje bij grote delen van de bevolking !

 • agratax2

  @joannes. De politiek denkt niet alles te moeten controleren. Het is veel erger ze denken; 'De wereld wordt veiliger en gezonder als we alles controleren'. Volgens mij heeft de geschiedenis al lang aangetoond, dat deze stelling kant nog wal raakt. De wereld is nog nooit zo onveilig en ongezond geweest als tegenwoordig.

 • joannes

  @agratax1, het is het gemak van automatisering! Sinds de spreadsheet is uitgevonden, en met een druk op de knop berekeningen maakt en inzicht geeft, zijn de verschillen kleiner en kan men met dat ¨verschrikkelijke¨woord transparantie overal doorheen meten en kijken. Geheimen zijn er niet meer en het Vakmanschap moet onder leiding van academische theoreticy geanalyseerd en daarna gecopieerd worden. Waarna ze de autoriteit aanmeten eigenaar te zijn van de processen waar eens een vakman/boer de eigenaar van was. Het vak wordt nu op papier of in de PC uitgevonden. Waarom, omdat het meetbaar moet zijn. Het moet in de PC passen! Het Grootbedrijf is er op gebouwd, de Franchise ondernemer, en de Landbouw moet óók gaan passen zo lijkt het met de mest, melk en landbouw wetten! Niet meer vanuit de behoefte op het veld maar alles vanuit de theorie / zogenaamde ervaring uit het academische model. Socialisme/Communisme is mbv de spreadsheet een realiteit! Waarom vraag je je af? Wel met machtigere bedrijven wordt het wantrouwen groter en daarmee de controle behoefte een sociale noodzaak, is het argument van Politicy en hun officieren de Aktiegroepen die voor hun beroep van het onderlinge wantrouwen leven. Ondertussen klagen we over de verarming van het sociale leven, en terecht, want de mens is gedegradeerd tot een uitvoerder, schemavolger en ..... wanneer hij slim is iemand die dit systeem voor hem kan laten werken zoals die onbeschaamde Actievoerders PvdD!

 • W Geverink

  Hoewel de boeren bedrijven steets groter groeien en minder worden in aantal denk ik dat het boerenvak niet met uitsterven bedreigd zal worden. Waarom zou de industrie proportioneel veel geld investeren in iets waar ze hun investeerders geen rendement over uit kunnen betalen. Waarom zouden ze een zetboer een volledig cao loon betalen met overuren, doorbetaalde vakantie en pensioensopbouw als een eigenaar het 24/7 voor veel minder doet? Als een industrieel een boerderij koopt kost dat een hoop koppijn en geeft geen goedkopere grondstof. Wat denken jullie er van als bv de de veiligheidsregels uit de industrie op een boerenbedrijf zouden moeten worden toegepast? Ik denk dat de industrie maar wat blij is dat er boeren zijn die 365 dagen per jaar achter het gedeelte met het hoogste risico, het laagste rendement en de meeste koppijn aankijken.

 • Ferm

  @W Geverink, het lijkt wel bijna zelfkastijding om boer te willen zijn als ik u zo lees, maar het zal toch de roeping wel zijn waardoor men deze levenswijze ambieert. Het is niet een baan, maar een manier van leven, zonder dan houdt je het niet vol. En u heeft volkomen gelijk als u zegt dat de industrie nooit en te nimmer zelf de grondstof gaat produceren die ze nu op eenvoudige en goedkope wijze kan krijgen.
  Wat echter steeds meer gaar wringen voor de boer is dat ie in een keurslijf geperst wordt. De vrijheid om naar eigen inzicht te boeren wordt steeds minder, het harde werken in verhouding met de (financiële) voldoening een steeds grotere kloof. Ik denk dat er op den duur op deze manier niet veel boeren het nog leuk vonden om door te gaan, of ze moeten 'verplicht' door. Ook is het maar de vraag of in Nederland de boeren kunnen/willen blijven, want elders in Europa kan veel goedkoper geproduceerd worden als je kijkt naar verschil in minimumlonen, met een zelfde melkopbrengst prijs. Hoe BV Nederland dit denkt op te lossen? Oh, ja, onderscheiden door kwaliteit, maar dan moet die koopkrachtige afzetmarkt niet te lang op zich laten wachten, want anders staat heel Nederland onder water.

 • landboer

  Wat een onzin, de postbode is ook niet verdwenen, alleen zijn er het veel minder en het zijn allemaal goedkope krachten,net boeren, maar goed de column prikkelde wel en das de bedoeling toch?

 • farmer4life1

  Ik denk dat vergaderboer één van de betere journalisten is. Hij bereikt zijn schrijvers doel steeds weer. Het ontlokken van reacties/discussies. Daarom worden zijn bloggen ook op internet gezet en niet in het weekblad boerderij. Als je je aan zijn schrijven irriteert. Geef hem dan geen eer. als je het anders ziet. Geef een (onderbouwende) reactie.

 • Rip

  Zou Hanna niet bedoelen dat de boer nog een zekere keuze van vrijheid heeft om wel of niet te stoppen? De postbode van het verleden kreeg gewoon een ontslagbrief en dan was het voorbij. Zijn werk werd ingenomen door parttimers. Die komen er ook steeds minder omdat het verzenden van post op den duur stopt. Alles gaat dan via de mail. Dat overkomt de boer niet. Ik denk dat de onzekerheid voor werknemers groter is dan voor boeren. Acht procent is werkloos. Je zult het maar zijn. Dan liever wat lagere prijzen, maar de kans om te werken aan je eigen toekomst.

 • koestal

  steeds meer erfbetreders,dus pottekijkers

 • koestal

  boer heeft het beter,altijd werk ,maar geen vast inkomen,soms heeft hij verlies ondanks hard werken

 • joohoo

  Het nieuwe GLB betekend meer vergroening maar ook minder natuur, helaas.Achteruitgang in biodiversiteit is terug te voeren op overheidsmaatregelen.Wie had 10 jaar geleden gedacht dat we in 2016 een kwart van de landbouwgrond niet meer gebruikten voor voedselproduktie?. Alleen al de suikerhervorming 9Jaar geleden heeft geleid tot vernietiging van regenwoud in midden Amerika en zuidoost Azie van 60 milj ha, En het hout hier als fsc verkopen. Dit was zonder Greenpease nooit gelukt!.

 • koestal

  Boer heeft het beter,hoezo ? lage varkensprijs en lage melkprijs,enz.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.