Redactieblog

1 reactie

Belastingvrije schenking

De belastingvrije schenking van maximaal €100.000 is een gigantisch succes. Ik hoorde dat er een maand geleden al zo'n honderdduizend aangiften schenkingsrecht waren binnengekomen dit jaar.

In een 'normaal jaar' komen maar ongeveer tienduizend aangiften schenkingsrecht binnen. Alleen dat geeft al aan dat er massaal gebruik gemaakt wordt van deze eenmalige regeling. En er komen er nog heel veel schenkingen aan in deze laatste weken van 2014. Notarissen en banken zijn bezig met een heuse eindejaarsrally en maken overuren om nog heel veel schenkingen te verwerken.

Het aantal schenkingen heeft de stoutste verwachtingen van de overheid overtroffen. Toen de regeling werd ingevoerd werd nog gedacht dat slechts zo'n vijfduizend mensen de knip zouden trekken, maar dat blijken er dus veel meer te zijn. En dat zo massaal gebruik gemaakt wordt van deze faciliteit die alleen maar in 2014 geldt, is ook niet zo gek. Vermogen zonder de heffing van schenk- of erfbelasting overdragen is heel aantrekkelijk. En de voorwaarde dat het geld gebruikt moet worden voor een (hypotheek op een) eigen woning is voor de ontvangers blijkbaar ook geen probleem. Er wordt volop afgelost op hypotheken, aangekocht en verbouwd.

De besparing op het schenkingsrecht is het grootst voor de schenkers buiten de ouder-kindrelatie. Zo ken ik twee oudere vrijgezelle broers die hun landbouwbedrijf voor het grootste deel hebben verkocht en daarom een groot privévermogen hebben. Zij hebben zes neefjes en nichtjes verblijd met een belastingvrije schenking van samen maar liefst €1,2 miljoen. Zonder deze eenmalige vrijstelling was er zo'n €400.000 aan schenkingsrecht verschuldigd geweest. Fantastische regeling, toch! Zeker in dit soort gevallen.

Maar snijdt de overheid zich niet gigantisch in de vingers met deze ruime faciliteit? Zeker niet, het levert op termijn alleen maar voordeel op voor de staat. Een heel groot deel van de schenkingen wordt immers gebruikt voor de aflossing van leningen voor de eigen woning. Met als gevolg een lagere hypotheekrenteaftrek en in de toekomst een hogere inkomstenbelastingopbrengst. Een echte win-winsituatie dus. De regeling loopt in 2014 af, maar het zou mij niet verbazen als hij over enkele jaren weer eens van stal wordt gehaald. Ik zou dat toejuichen.

Eén reactie

  • koestal

    niks mis mee

Of registreer je om te kunnen reageren.