Redactieblog

1652 x bekeken

Wat een gaaf boek!

Mijn mond zakte open. Wat ik voor mij had liggen was adembenemend mooi. Zulke schitterende tekeningen, wanneer zag ik die voor het laatst?

In een kinderboek horen plaatjes. Als klein meisje hield ik erg van de prenten van Rie Cramer. Lang kon ik me niets mooiers voorstellen, tot ik dus de platen zag van John Rabou. Hij illustreerde de Ferguut. De wát? De Ferguut, een middeleeuws avontuur van een boerenzoon die ridder wil worden.
Stop! Nu niet afhaken en denken: 'het gaat over boeken en ach, ik moest juist gaan voeren'. Dit boek verdient echt even uw aandacht, niet in de laatste plaats omdat de feestdagen voor de deur staan. Wie nog verlegen zit om een cadeautje voor de jeugd, kan ik dit van harte aanbevelen.

Boerenknol

Het verhaal gaat dus over Ferguut, een boerenzoon van eenvoudige komaf. Op een dag ziet hij de koninklijke stoet van koning Arthur voorbijtrekken. Er ontvlamt bij hem een niet te temmen wens: hij wil ook in zo'n stoet, hij wil geen boer worden maar ridder. Snel pakt hij zijn boeltje en vertrekt richting de koninklijke troepen. Daar wordt hij allesbehalve hartelijk ontvangen. Iedereen lacht hem uit: een boerenkind op een boerenknol, hahaha!

Onbekende oorden
Maar Ferguut geeft niet op. Hij is zelfs zo druk met ridder worden dat hij niet eens tijd heeft voor de avances van jonkvrouw Galiëne. Zij is daarover intens verdrietig en vertrekt naar onbekende oorden. En ja hoor, pas als een dame vertrekt denkt een heer: hela! Ferguut gaat dus naar haar op zoek. Wat volgt, is een reis vol ontberingen. Hij vecht met allerlei geboefte, overleeft het soms maar amper maar als hij dan eindelijk de schone jonkvrouw heeft gevonden, blijkt ze in de greep te zijn van de kwaaie koning Galarant.  Hoe zou dat aflopen? Lees het in Ferguut.

Ferguut, gebonden uitgave van 84 pagina's, voor kinderen vanaf tien jaar. Uitgeverij De Vier Windstreken, ISBN 9789051163346. Tot en met 31 januari kost het boek €19,95, daarna €24,50.

Foto

  • Ferguut, gebonden uitgave van 84 pagina’s, met prachtige tekeningen.

    Ferguut, gebonden uitgave van 84 pagina’s, met prachtige tekeningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.