AlgemeenOpinie

Verplicht weiden

Een Kamermeerderheid wil de koeien in de wei zien en wil dat in wetgeving vastleggen. Het ziet er dus naar uit dat elk melkveebedrijf op termijn, onbekend is nog wanneer, de koeien dus een minimale uitloop moet geven.

Daarmee grijpt de politiek voor het eerst vergaand in op de bedrijfsvoering van melkveehouders. Niet vanwege dierwelzijn, maar omdat weidegang bij het Nederlandse cultuurlandschap hoort, omdat de burger het wenst. Of het beter is voor de diergezondheid? Er is geen onderzoek dat daarvoor bewijs levert. In moderne stallen kunnen koeien probleemloos jaarrond opgestald worden. Dat bewijst een kwart van de Nederlandse veehouders nu al, en in het buitenland is jaarrond opstallen eerder regel dan uitzondering.

Dit is niet de eerste keer dat de politiek fors ingrijpt in de wijze van het houden van vee. Ze deed dat al eerder in de andere dierlijke sectoren. Vraag varkens- en pluimveehouders maar eens naar hun ervaringen bij de regels rondom scharrelhennen, de minimale hokoppervlakten voor varkens of het verbod op volledig roostervloeren bij varkens. Bij al deze regels is het hetzelfde parool: de Nederlandse maatregelen gaan verder dan de EU voorschrijft. Een gelijk speelveld? Vergeet het maar. Compensatie van hogere kosten? Dat moet uit de markt komen, vindt de politiek. Dat is tot nu toe echter niet vaak gelukt. En als het al lukte, bleek het een kortdurende toeslag. Door schaalvoordelen konden de sectoren de kostprijsverhogingen vaak opvangen, maar daar is onderhand ook al een eind aan gekomen.

Beheer
WP Admin