001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Redactieblog

19 reacties

Vakbond levert boegbeeld pluimveehouderij

Gert Jan Oplaat is duidelijk het boegbeeld van de pluimveehouderij. Dat blijkt bij de rampzalige uitbraak van de vogelgriep.

Die ziekte waart rond als een dief in de nacht. En slaat volstrekt willekeurig toe. Op verschillende plaatsen in ons land. De herkomst is niet te traceren.

Pluimhouders zullen – vaak na een onrustige nacht – 's morgens met angst opstaan en naar de hokken gaan. Met in hun hoofd maar één gedachte: zou de onzichtbare moordenaar ook bij ons zijn binnengeslopen?

Wat een geruststelling als er niets aan de hand blijkt. Wat een zorg wanneer je twijfelt. En dan de zorgen van iedere pluimveehouder: waar laat ik mijn eieren en mijn slachtkippen? Komt er wel voer op het bedrijf?

Kortom, pluimveehouders zijn niet te benijden. Het is dan een verademing dat Gert Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouderij, onder meer in Nieuwsuur duidelijk de problematiek van de sector schetst. Een uitstekende representant van de getroffen sector.

Ook iemand die begrip toont voor de menselijke kant van deze pluimveeramp. Die de gevoelens van de werkers in de sector uitstekend verwoordt. Die het aandurft staatssecretaris Sharon Dijksma de les te lezen. Deze schitterde door persoonlijke afwezigheid bij deze ramp. Dat deed ze terwijl pluimveehouders, naast goede regelingen, juist begrip en gevoel zo nodig hebben.

Daar faalt Dijksma. Dat valt tegen van een PvdA-politica, die zich als sociaal presenteren. Dan verwacht je een beetje warmte en medeleven. Niets van dit alles. Teleurstellend.

Opvallend is dat de Vakbond Pluimveehouderij in deze ellende de LTO overvleugelt. Voorzitter Eric Hubers van hun vakgroep hebben we praktisch niet gezien of gehoord. Alleen aan de zijlijn. En dat deelt hij ook nog complimentjes uit aan de staatssecretaris. Daarmee blijkt maar weer dat een aansprekend boegbeeld voor een organisatie van boeren van groot belang is.

De vakbond wint het van de vakgroep. Ik heb het al eerder gezegd: de vakgroepen van LTO kunnen maar het beste opgaan in de vakbonden.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Oplaat heeft in goede verwoordingen zijn relaas gedaan afgelopen week in Nieuwsuur. Dat doet niemand beter , de gehele sector mag hem dankbaar zijn. Ook presentatrice Tweebeke kreeg hem niet onder de tafel nadat ie in de hoek gedreven werd !

 • deelen

  LTO zorgt achter de schermen voor werkbare regelgeving en voor een goede bestrijding van vogelgriep. Volgens mij een eerste vereiste.
  Het beeld dat in de media bij burgers ontstaat door het optreden van Oplaat is dat pluimveehouders alleen maar klagen over schade.
  Ik weet niet of ik daar blij van wordt..

 • BoB de Bakker

  Vergaderboer, moest Dijksma dan door de afgesloten zones banjeren en misschien helpen het virus te verspreiden?

 • Burnetti

  Wat schieten we op met dit haantjes gedrag?

 • Rip

  Ik las dat Oplaat zondag ook aan tafel zat bij Dijksma. Hij is dus naar buiten en naar binnen bezig voor de pluimveehouders. Niet verkeerd, lijkt me.

 • Joseph,de man

  Jammer dat ze bij de NVV na Wien van den Brink niemand meer gehad hebben met gevoel voor de sector.
  Gelukkig hebben ze bij de pluimveevakbond wel zo iemand in Oplaat.
  Bij de NVV moeten ze het nog doen met een huppeltrutje die alleen in een goede tijd functieoneerd.
  Na het geschreeuw van Rutte hebben wij ze ook niet gehoord, juist toen was en is ze nodig om de boycot van tafel te krijgen, misschien zit ze samen met Mark wel aan de wodka.

 • Momfer

  Oplaat is een populist, schreeuwt alleen maar dat de uitloop sector niet deugt. En is zeker niet mijn boegbeeld.

 • Momfer

  Oplaat is een populist, schreeuwt alleen maar dat de uitloop sector niet deugt. En is zeker niet mijn boegbeeld.

 • gjh

  wat doet LTO ???? o ja niets natuurlijk.

 • Mozes

  LTO doet, Oplaat praat.

 • Probe

  Veel gezeik hierover schaadt ons allen. Gelederen sluiten. Schouder aan schouder proberen het beste er van te maken. Hubers en Oplaat knokken beiden. Steun ze vooral. Niet afvallen. Wie wat doet en hoe moet je aan ze overlaten. Ze zijn democratisch gekozen voorzitters, dus nu niet lopen hakketakken in oorlogstijd. Nu samen er tegenaan!
  Dus vergaderboer moet nu ook zijn verstand gebruiken en niet zo de boel uitvergroten. Gebruik je verstand aub!

 • alco1

  @ Mozes. Na de verfoeilijke Radar uitzending was er een LTO bestuurslid uit Olst die de publiciteit zocht.
  Van het hoofdbestuur die een ingang heeft bij de politiek heb ik niks gehoord.
  Wie is fout of goed?
  Je zult nu zeggen dat er intern hard gewerkt wordt waar wij niets van meekrijgen, maar waar het mij omgaat is.
  Wie dient de o zo belangrijke publieke opinie?

 • jp.bierema

  Sluit me aan bij Probe.

 • ariefritz

  Een 'boegbeeld' moet gaan voor het belang van de gehele pluimveesector , en niet de verschillende takken tegen elkaar opzetten.

 • Spotvogel

  Enige mankementen aan het realiteitsbesef kunnen Vergaderboer nooit ontzegt worden. Wat een onzinverhaal over een rondwarende dief in de nacht. Tot dusverre werden zover ik weet alleen Biblebeltbedrijven getroffen in Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen en betrof het in het laatste geval zelfs de buren van een bedrijf waar in 2001 Mkz-verdenking was. Ook de ruiming in Kootwijkerbroek had niks met dieven en nachten te maken maar met een onnadenkende vrachtwagenchauffeur.

  Als Gert Jan Oplaat het boegbeeld moet zijn van de pluimveehouderij dan mag die club eerst weleens bij zichzelf te rade gaan en een spoedcursus waarheidsvinding versus massacommunicatie gaan volgen.
  Heel Nederland kon vrijdagavond in Nieuwsuur de vuige tendentieuze leugenpraat van deze valsgeaarde papegaai aanhoren via de PUBLIEKE MEDIA. En men kon ook de verregaande onbeschoftheid gadeslaan waarmee dit sprekende schierei het bestond om inhoudsvolle tegenwerping van topjournaliste-presentatrice Marielle Tweebeeke op ongehoord schandalige wijze te negeren.
  Zélfs wij werden er onwel van!

 • red

  Volgens mij moet spotvogel gekontoleerd worden op vogelpest zo te lezen heeft hij/zij al hoge koorts.

 • Khalid en zijn maten

  Gisteravond in nieuwsuur werd door Dhr Hubers alleen gesproken over de inkomstenderving van de vermeerderaars en de broederijen,over de inkomstenderving van de vleeskuikensector heb ik Dhr Hubers niet gehoord. Hoort zo iemand óók niet op te komen voor alle sectoren?

 • redactie7

  Vreemd dat Oplaat Dijksma's mooie woorden voor de sector mist. Alsof hij de sector ten grave wil dragen.

 • Rip

  Dijkstra ik pas in de publiciteit getreden na het optreden van Oplaat in Nieuwsuur, redactie7. Dat siert haar. Ze heeft goed geluisterd naar Oplaat. En die kan tevreden zijn dat hij dat heeft bereikt.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.