001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Commentaar

7 reacties

Uitbraak vogelgriep wake up-call veesector

Het was niet zozeer de vraag óf, maar wánneer Nederland weer zou worden getroffen door een ernstige dierziekte. De laatste keer dateert uit 2003, toen ging het ook om hoogpathogene vogelgriep (virustype H7N7). Statistisch gezien waren we aan de beurt.

Ook nu is het vogelgriep (type H5N8), maar het had ook (Afrikaanse) varkenspest kunnen zijn. De dreiging is er voortdurend.

De impact van deze uitbraak is enorm: een standstill van 72 uur, ophokplicht, jachtverbod, et cetera. Zo'n uitbraak komt altijd op een verkeerd moment. De bron van de besmetting is nog niet bekend, net zo min als mogelijke verspreiding van het virus. Gelukkig was de pluimveehouder alert en trok hij direct aan de bel. Het is in een dergelijke situatie van cruciaal belang snel in te grijpen. Het ministerie van Economische Zaken trok ook direct alle registers open. Nu moet blijken of het draaiboek up to date is. De overheid kan nauwelijks nog stoelen op door de wol geverfde krachten. Velen zijn met het afslanken van overheidsapparaat en ontmanteling van productschappen verdwenen.

Hopelijk blijft de vogelgriepuitbraak beperkt tot Hekendorp. Het aantal pluimveebedrijven is daar er laag. De uitbraak zou daarmee als een wake up-call kunnen gelden voor niet alleen pluimveedichte regio's, maar voor de hele veehouderij. Wilde vogels vliegen overal. Nederlandse vrachtwagens rijden over heel Europa. De kans op ziekte-insleep is reëel. En helaas liegen statistieken nooit.

Laatste reacties

 • Burnetti

  Jan, hopelijk stoppen de 52 gemengde pluimvee/varkensbedrijven nu eindelijk. Russisch roulette van de sector om dit toe te staan.

 • Burnetti

  De laatste dierziekte was in 2012: Schmallenberg!

 • geen boer

  beetje gratuit verhaaltje. Open deuren genoeg, maar wat is de conclusie? Zijn er aanbevelingen? Wat moeten we hiermee?
  @2 over Schmallenberg hoeven we ons geen zorgen te maken. Dit is een laboratoriumziekte die klinisch niks doet. Terecht wordt er in de rundveehouderij meer aandacht aan 'normale' bedrijfsziekten als BVD, IBR etc. gegeven. Maar dat heeft weer niks met pluimvee te maken.

 • Burnetti

  De woorden 'ook' in de tweede en derde zin van je stuk zijn volkomen verkeerd gebruikt. H5N8 is de Aziatische Vorm van HPAI. Een cruciaal verschil met de H7N7 in 2003.
  In 2003 overleed 1 persoon aan een besmetting met H7N7. In Azie zijn recent vele doden door H5N8 gevallen.

  Helemaal dom van je om kritiek op EZ en NVWA te uiten terwijl hun huidige crisisaanpak (ondanks personele krapte) nationaal en internationaal juist waardering oogst en lof verdiend.

  Jan: wanneer je er niets van weet is het verstandiger een redactioneel stuk aan een deskundig redacteur over te laten. LTO maakt zich op deze manier tijdens de crisis compleet ongeloofwaardig.

 • Burnetti

  @geen boer
  Je bent de verspreidingskaart van Schmallenberg (geheel Noord-Europa)en de tienduizenden geaborteerde schapen, geiten en kalveren kennelijk vergeten. De sector en de dierenartsen gelukkig niet.

 • geen boer

  @5 elk jaar aborteren er tienduizenden dieren in zo'n groot gebied. Kalveren meestal niet trouwens. Wanneer er dan een virusje als deze rondwaart dan heeft die opeens alles gedaan, terwijl er tientallen andere oorzaken kunnen zijn.
  Niet verder vertellen: Schmallenberg is dit jaar weer terug. Men leest het niet, vandaar dat er ook geen probleem is. Zo werkt het namelijk.

 • leo,s vriend

  Burnetti, sinds wanneer is de redactie van Boerderij in dienst van de LTO?

  Of is je haat tegen LTO zo groot dat je ze overal de schuld van geeft?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.