AlgemeenOpinie

Stromest

Wordt Sharon Dijksma de staatssecretaris die struikelt over de stromest? Dat zou een bijzonder hoofdstuk worden in de parlementaire geschiedenis. Toch kan het dinsdag maar zo gebeuren.

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf weet een Kamermeerderheid achter zijn pleidooi om geiten-, schapen- en sommige vleesveehouders nu al vrij te stellen van de mestverwerkingsplicht. De strorijke mest uit potstallen is een gewilde meststof die goed is voor de grond. Waarom die ondernemers op extra kosten te jagen?

Het is erg sympathiek voor de betrokken veehouders, wat Dijkgraaf doet. Maar het is ook gevaarlijk. De politiek stapt steeds weer in dezelfde valkuil. Om kleine groepen ‘slachtoffers’ van generiek beleid te ontzien, worden uitzonderingsregels gecreëerd die amper te handhaven zijn. Wie gaat er bijvoorbeeld controleren of de potstallen en stallen met hellingvloer waar het om gaat, wel de vereiste 15 centimeter stro hebben?

Het siert de politiek enerzijds dat ze opkomt voor minder bedeelden. Maar dit soort detail-ingrepen leidt tot barokke regelgeving die alleen werkt bij een overkill aan controleurs, en daar wordt ook niemand blij van. Dijksma heeft dus wel een punt in haar weigering.

En toch is het zaak dat ze bakzeil haalt. De uitzondering ís namelijk al bevochten. Met ingang van 1 januari 2015 valt de stromest onder bepaalde voorwaarden niet meer onder de verwerkingsplicht. Wat nu tot verhitte discussies leidt, is een ontheffing van de plicht die alleen dit jaar geldt. Met andere woorden: waar gaat dit over?

Beheer
WP Admin