Redactieblog

16 reacties

Rabo valt verder

Geen zorgen, Rabo is nog steeds een uitstekende bank. Kwam ook door de stresstest van de Europese Unie. Maar wel als slechtste van de drie Nederlandse grootbanken naast ABN Amro en ING.

Een nieuwe deuk in het imago van onze oorspronkelijke boerenleenbank. Die ontpopt zich steeds meer als een bank met twee gezichten. Aan de ene kant de regionale banken, die zich verbonden voelen met de gemeenschap. Die vooral in boerenkring ook een belangrijke functie vervullen als financier. Waar ook nog kennis en begrip heerst over de agrarische sector, het platteland en de noden en wensen daarvan.

Wat een verschil met de landelijke Rabo. Steeds meer blijkt dat die de laatste tien jaar struikelde over grote ego's en blinde ambitie. Het gebeurde allemaal onder toeziend oog van de voorzitter van de raad van commissarissen, Lenze Koopmans. Die gold ook in boerenkringen als bekwaam en betrouwbaar.

Naast de beruchte Libor-affaire, die een paar directeuren de kop kostte en de bank tussen de € 700 en € 800 miljoen, zijn er nu de bouwfiasco's. Die kwamen bovendrijven bij de stresstest en kosten het bedrijf meer dan de Libor-boete. In 2013 boekte de Rabo-vastgroepgroep een verlies van €817 miljoen.

Dat komt vooral door drie prestigieuze vastgoedprojecten. In Frankfurt een kantoortoren en winkelcomplex, dat sinds de oplevering in 2009 voor 85 procent leeg staat. In Parijs woningmal Domus, dat ook kampt met leegstand en dat in dit jaar met 100 miljoen verlies op de balanswaarde werd verkocht.   Tot slot een miljoenenproject op het Oosterdokseiland in Amsterdam, dat nog wacht op voltooiing. Eind 2011 was het verlies op de bestaande bouw opgelopen tot bijna €60 miljoen. Al deze cijfers kwamen na de stresstest via onderzoeksbureaus als Follow The Money bovendrijven.

Wat leert ons dit alles? Dat hoogmoed de steeds verdere val van de Rabo heeft veroorzaakt. Dat de commissarissen, onder de leiding van Lenze Koopmans, het allemaal lieten gebeuren. En dat deze lieden nog meer zeggenschap over de regionale Rabobanken willen hebben.

Nooit doen. Laat ze eerst in Utrecht hun paadje maar schoonvegen. Dan zal in hoogheid gezeten top merken dat de plaatselijke en regionale banken uitstekend hun eigen tuin kunnen wieden. Tot tevredenheid van de boeren, burgers en andere buitenlui.

Laatste reacties

 • agratax2

  Wat leert ons dit nog meer? De Rabo komt zijn belofte uit de reclame sloguns; 'Wij zitten in ***** en kennen hier de cultuur en de gebruiken etc.etc.' niet na. Ze weten kennelijk echt NIET hoe de handel reilt en zeilt in de buitenlanden en kunnen kennelijk al helemaal niet inschatten hoe riscant ondernemen aldaar is. Tegelijk laten ze de lokale banken in Nederland opdraaien voor de het recht praten van deze kromme acties en hebben de lokale banken moeite om hun klanten van krediet te voorzien. Het wordt tijd dat Rabo Utrecht een keuze maakt meer zelfstandigheid voor de lokale / regionale Rabo banken en een Utrechtse toren voor alleen het buitenland, die zijn eigen broek moet ophouden of zo door modderen met alle negatieve gevolgen van dien.

 • Rijmo

  Het valt niet mee om nog vertrouwen te hebben in de bank waarmee je bent opgegroeid en dus ook mee bent vergroeid. 64 jaar geleden hebben mijn ouders het eerste spaarboekje geopend en nu krijg ik de neiging om er helemaal mee te stoppen. Maar waar dan? Mijn cooperatieve hart maakt dat vrijwel onmogelijk maar er zijn grenzen.

 • Fermer

  Zie het als waarschuwing ! Grote bedrijven, ook cooperaties, doen wat ze willen, de top regelt en wordt gesteund door de betreffende regering. Mooie praatjes genoeg, maar voor de gewone man niet te controleren. Daarvoor zijn dan de KPMG's, de Ernst and Young's, en de PWC's. Echter, die verklaren ook wat de betrokkenen het best uitkomt. En draait men dikke winst, dan deelt men vette bonussen uit aan de topjongens, en investeert men de rest in de Company. Gaat het fout, dan schuiven ze de verantwoordelijkheid naar beneden en laten de werkvloermensen voor de kosten opdraaien. Te grote bedrijven met veel tussenlagen zijn altijd ondoorzichtig en daardoor gevaarlijk.

 • Joseph,de man

  Ik heb gelukkig niets meer te maken met de R.A.B.O. bank, maar verstand van zaken hebben ze niet Er zijn in Ned teveel varkens kippen en koeien en dat is allemaal op advies van de Rabo, de rovers.

 • farmerbn

  Plaatselijke bankiers moeten controleren, controleren en nog eens controleren en als ze een keer een verliespost hebben van een paar ton dan breekt de hel los en moeten ze naar Utrecht om aan de oren getrokken te worden. Daarintegen worden de grootste miskleunen op het hoofdkantoor gemaakt en kost dat direct vele miljoenen. Vaak gaan zij vrij en als het goed uitpakt een vette bonus.

 • cornelis 22

  Ik ben het deze keer eens helemaal eens met vergaderboer. Ik zou er nog iets aan toe willen voegen : stop ook met dat fuseren en draai het hier en daar terug. In een streek is vaak heel goed bekend wie wel en niet goed op zijn geld en bedrijf past daar kan geen in het hoofdkantoor gemaakte invullijst tegen op. Ik heb ook wel eens de indruk dat een door de ledenraad met noordkoreaanse uitslagen gesteund advies om te fuseren gefinancierd wordt met rente voordelen voor de heren en dames van de ledenraad.

 • koestal

  stop de investeringen in vage buitenlandse avonturen en hou je meer bezig met het binnenland

 • johannetje

  Als de bank geld over heeft, laat dan de rente op hypotheken maar wat zakken ipv er spelletjes mee te spelen. Brengt meer klanten binnen en bestaande klanten weer blij.
  Dat is pas een ware cooperatie. Alles ten gunste van de leden.

 • Zuperboer

  Met de Libor-boete en de vastgoedverliezen had Rabobank Nederland de gehele Nederlandschen Landbouw een gedegen financieel fundament kunnen verstrekken. Nu zijn de centen in het buitenland verdwenen en is men lastig tegen eigen volk (de eigen klanten). Dat is nog nooit een goede basis voor een huwelijk geweest.

 • haj146

  Al die inbrekers met een stropdas om daar in Utrecht ontslaan. dragen niks bij een de Rabo.

 • drikhend

  Ga ervan uit dat als de centrale Rabobank meer zeggenschap over de lokale Rabo banken heeft dat deze leeggezogen worden en een voor een naar de kloten gaan . En de dikke dames en heren in Utrecht met deze centen gaan fluiten . Dit geld behoord in de regio te blijven en de zeggenschap ook . De Rabo heeft met veel tam tam leden geworven om betrokkenheid te krijgen uit de regio . We zien bij ander grote coöperatieve bedrijven wat er van groot en centraal werken terecht kan komen . Kijk naar VION en wat speelt er bij Agrifirm en de bluf van Forfarmers moet ook waargemaakt worden . Al deze bedrijven zijn met hun eigen bezig en belang van de leden staat niet meer voorop . managers vechten elkaar de tent uit of vertrekken met vette bonus .Het gaat niet meer over het bedrijf maar over persoonlijk ego en geldelijk gewin .

 • aarthamstra1

  Rabo of Woningcorporatie maakt geen verschil de zakkenvullers ,de aasgieren komen er op af als Strontvliegen op stront. .De commissie van Vliet zijn bevindingen kan je dan ook een op een gebruiken voor al die COÖPERATIEVE boerenbedrog organisaties.

 • Rip

  Is er dan niets positiefs te vertellen over de Rabo? Ze zijn toch door de stresstest gekomen? Dat is in andere landen wel anders. Wat niet wil zeggen dat de Rabo mij ook tegenvalt. Begrip voor de wortels, de boerensamenleving, is er veel te weinig. Is benijd de medewerkers en de besturen van de goed functionerende rabo's in de dorpen niet. Die moeten en beleid van moeder Rabo-Utrecht verdedigen, waar ze zelf ook niet achter staan. Deze mensen hebben een zware taak, terwijl ze niets aan de ellende kunnen doen.

 • koestal

  Ach,als de Nederlandse boeren maar op tijd aflossen,is er niets aan de hand

 • Elevage

  er hadden heel wat leningen verstrekt kunnen worden van al dat geld dat in het buitenland is weggewaaid

 • Jan van het Zand

  Vergaderboer, achteraf is een koe in de kont kijken. Als boer doe je het wel goed met dit artikel.
  Het probleem dat jij aanstipt is begonnen met Rabo Internationaal. Hoe dat er neergezet is binnen de Rabobank is me nog steeds een raadsel. Voordat Rabo Robeco overnam, was Rabo Internationaal een no no op het gebied van aandelen etc. Met de overname van Robeco wilde Rabo de ontbrekende kennis in huis halen. Wellicht is dat gelukt (?), maar vraag niet hoe we sindsdien de Rabo hebben zien ontwikkelen en de kloof met de leden hebben zien groeien.
  De Rabo wilde van alles en vooral expanderen. Het vastgoed gebeuren is ontwikkeld en uitgestippeld voor de kredietcrisis een feit was. Eenmaal ingezet beleid kan je niet op stel en sprong wijzigen. Men extrapoleerde bij de bank de in het verleden behaalde resultaten op de toekomst. Tja, en toen kwam de kredietcrisis. En de lucht siste luid en duidelijk uit de vastgoed-ballon. Een scenario a la VION, maar dan anders. Maar wel met dezelfde oorzaak: Alleen maar ja-knikkers in de Raad van Toezicht, in de Raad van Commissarissen en in de Raad van Bestuur. Alle neuzen moeten dezelfde kant op wijzen. En daarmee werden de critici in de besturen monddood gemaakt. En de bankrekening van de boboos gespekt.
  Voor 2000 zeiden de critici over het beleid van Ronald Reagan, dit kan nooit goed gaan in het vastgoed. In 2007 werd dat pijnlijk duidelijk.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.