AlgemeenOpinie

Ontmoetingsplaats

Er wordt voor de zoveelste keer een aanval gedaan op de jongerenketen vanwege het bier. Onterecht.

VVD-kamerlid Arno Rutte is gepaaid door Koninklijke Horeca Nederland en roept op alle jongerenketen op het platteland te sluiten. Dat is te kort samengevat; het gaat om caravans en schuurtjes waar jongeren bier drinken. Die keten zijn de horeca een doorn in het oog, want dat bier wordt niet in de kroeg gekocht. Er is nooit onderzocht met hoeveel de horecaomzet zou toenemen als alle keten werden gesloten. Ik denk dat het behoorlijk tegenvalt. Jongeren zijn namelijk geen verslaafden die elke dag een vast quotum innemen. Naast Koninklijke Horeca is er nog een club die de keten het liefst ziet verdwijnen: de Stichting Alcoholpreventie (Stap). Daar kan ik me meer bij voorstellen, want er wordt heel veel ingenomen, krattenvol. Maar ook zij hebben ongelijk.

Er is ook een andere kant aan de medaille. Jongerenketen zijn in de eerste plaats ontmoetingsplekken voor jongeren die geen kroeg of jongerencentrum om de hoek hebben. Ze ontmoeten er hun vrienden, maken er relaties voor het leven, en spreken af waar ze op vakantie zullen gaan – naar Torremolinos of naar Terschelling. Ze spreken er ook af naar welk festival of ander festijn ze gaan – naar de trekkertrek in Eext of naar de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Collega Salemink heeft op die cross eens een workshop over keten gehouden.

In de tweede plaats is het ‘een eigen plek’. Die plek is belangrijk om een eigen identiteit op te bouwen. Dat kun je afleiden uit het feit dat als de groep te oud is voor de keet, een nieuwe groep de keet helemaal opnieuw plaatst en inricht. Ook is het een plek om te experimenteren, en dat hoort bij de puberteit. In de stad zijn allerlei anonieme plekken waar jongeren het een en ander kunnen uitproberen, op het platteland is dat soort plekken minder voorhanden.

We hebben het zelf bij de RU Groningen een paar jaar geleden onderzocht. Uit het onderzoek, gepubliceerd in Rural Studies, hét wetenschappelijke tijdschrift over platteland, blijkt dat drank feitelijk pas op de laatste plaats komt. Maar, geen misverstand, er wordt veel gedronken. Door jongeren in het algemeen en door plattelandse jongeren en keetbezoekers in het bijzonder. Daar zijn terechte zorgen over, en het zou mooi zijn als daar meer aan gedaan werd. Plattelandse jongeren drinken veel en eindigen daardoor te vaak tegen een boom. Bij keetbezoekers is dat laatste risico een stuk kleiner, want de keet staat meestal dicht in de buurt. Maar drank in jongeren heeft veel andere bezwaren, tot hersenverweking aan toe.

Eén ding is duidelijk: het alcoholprobleem los je niet op door keten te verbieden. Misschien hebben de VVD’ers en horecamensen vroeger ook te veel gedronken. Het lijkt er eigenlijk wel op, als je met zulke dommigheden komt.

Beheer
WP Admin