14 reacties

Nederlandse platteland op slot door Natura 2000

Natuur bescherm je niet door bedrijven op slot te zetten, juist innovatieve oplossingen zijn een sleutel tot succes.

De problemen met Natura 2000 gaan mij aan het hart. Mijn ouders hebben altijd geboerd tussen Sneek en het Sneekermeer. Mijn grootvader is ons melkveebedrijf daar begonnen. In 1992 moesten wij in de krant lezen dat het Sneekermeer dichterbij Sneek zou komen. Dit betekende dat ons land onder water zou worden gezet. Algemeen belang gaat voor individueel belang. Maar de onverschilligheid en besluiteloosheid waarmee de gemeente heeft gehandeld, maken mij nog steeds boos. Pas vijftien jaar later werd duidelijk dat we met ons bedrijf konden verhuizen naar Makkinga. Al die tijd stond het bedrijf op slot en zaten we in spanning; kunnen we wel boer blijven?

Natuurbeschermingswet
Vijftien jaar getouwtrek en onzekerheid, dat wilden we nooit meer meemaken. Afgelopen jaar was het echter wéér raak. Een natuurbeschermingsvergunning voor een nieuwe stal werd afgewezen. Op 4 kilometer afstand ligt een uitloper van een Natura 2000-gebied, het Drents-Friese Wold. De natuurbeschermingsvergunning die we hebben aangevraagd, ging uit van een extra stikstofdepositie op het Drents-Friese Wold van minder dan 0,5 mol/ha/jaar. Dat is zo'n kleine toename dat de provincie Friesland motiveerde dat deze niet nadelig is voor de natuur. Een gans die over een natuurgebied vliegt, veroorzaakt met één uitwerpsel al snel een stikstofdepositie die hoger ligt. Toch werd deze minimale toename van 0,5 mol in Nederland door een milieuorganisatie uit Nijmegen bij de Raad van State aangevochten. Dat gebeurde niet alleen voor natuurbeschermingsvergunningen in Friesland, maar door heel Nederland. Het gevolg daarvan is dat er op dit moment geen enkele natuurbeschermingsvergunning meer afgegeven wordt.

Duitsland
Sicco Mansholt zei het al: als je een boer van zijn erf afjaagt, komen er oerkrachten los. Deze strijdbaarheid heeft mij ertoe gezet om actief te willen worden in de politiek en op te komen voor de land- en tuinbouw. Deze week heb ik schriftelijke vragen aan de Europese Commissie gesteld. Er zijn grote verschillen tussen de lidstaten. Zo stond bijvoorbeeld op de website van RTV Oost dat net over de Duitse grens nieuwe stallen worden gebouwd. Duitsland gaat veel ruimer om met de stikstofdepositie. Alle ontwikkelingen die onder de 7 mol blijven, zien zij als verwaarloosbaar. In Nederland worden er geen vergunningen afgegeven. De bedrijven staan op slot en zitten al geruime tijd in onzekerheid.

Europese Vogel- en habitatrichtlijn
De ongelijke concurrentie die ontstaat door de verschillen in Natura 2000-regels is onrechtvaardig. De problemen die ontstaan bij het beheer van Natura 2000-gebieden zijn vooral een nationale aangelegenheid. Maar om het probleem aan te pakken is het belangrijk in Brussel aan te dringen op een grondige evaluatie van de Vogel- en habitatrichtlijn die leidt tot herziening. Lidstaten als Nederland hebben zich vergist in de gevolgen van het Natura 2000-beleid. Er moet een moment komen waarop de lidstaten hun aanwijzingsbesluit kunnen herzien. Ik zal me hier hard voor maken. De natuur schiet er namelijk niets mee op, natuur bescherm je niet door bedrijven stil te zetten. Juist innovatieve oplossingen zijn een sleutel tot succes.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  de verschillen worden niet door brussel aangedragen maar door de ijverige ambtenaren die in nederland de regels veel strenger vastleggen als nodig, dus jan huitema, de bezem door de ambtenaren, een luie ambtenaar is erg, maar nog niet zo erg als een die hard werkt

 • veldzicht

  En zo wordt ons cultuurlandschap om zeep geholpen,weg groene polders,
  achterlijke exotische runderen die lopen te creperen in ruige troep moet
  er komen.Die hele landbouw interesseert het grootste deel van de politiek niks maar wel volop mee leuteren stikstofdepositie waar niemand iets van begrijpt

 • bekeken

  friezen bleken in het verleden taai in het debat dus laat zien wat je kunt.
  Laat niet alles bekokstoven door het hogere segment ambtenaren en
  natuurpolitici (D 66 )buiten de kamer om.

 • ellyjansen

  We zijn in Nederland volkomen doorgeschoten met onze bemoeizucht voor de natuur. Hoezo ,een Europa? Zorg dat er een uniforme regelgeving komt. In andere landen wisten ze al langer dat landbouw en natuur heel goed samen gaan.
  Wat is de manier om de club uit Nijmegen te ontmantelen? Deze lui zijn uit op eigen (geldelijk) gewin. En dat lukt hen ook nog. Van onze belastinggelden. Schandalig!!

 • Ishtar

  Goed en oprecht artikel, moge er meer artikelen volgen!
  @Jan, goed dat je het voor de boeren op neemt.
  Met de discussie over het wetsvoorstel 'Verantwoorde groei melkveehouderij' had de VVD toch wel een apart standpunt.
  Kun je dat uitleggen aan boeren op deze pagina?
  Of anders iemand anders vragen, van de VVD?
  Immers, iemand van de VVD zou dit toch wel uit willen leggen?
  Ik zou daarnaast oa graag weten, wie adviseerd de VVD om tot een standpunt te komen in het bovenstaande wetsvoorstel?
  Lijkt me belangrijk voor boeren om antwoorden te krijgen!
  Dank alvast, je oprechtheid voor boerenbelangenhartiging is goed, nu nog antwoorden op belangrijke vragen voor boeren!

 • tess

  Eindelijk weer een politikus wakkergeschud, goede voornemens Jan Huitema. Er zijn nog veel meer verschillen tussen Nederland en de andere EU lidstaten. Er moesten 20 plantjes worden aangewezen om te beschermen . Duitsland doet dit keurig maar Belgie wijst niks aan en jawel Nederland in eerste instantie dikke 300 en later nog eens 700 vogels en planten.Altijd het beste jongetje van de klas willen zijn . Duitsland beschermt zeg maar 15 meter om een plantje.Nederland gaat dan 500 meter om een plantje zitten. Dit kan echt niet .Ik hoop dat er meer mensen wakker worden en een keer in de bres springen voor de boeren en behoud van het landschap zoals het nu is.

 • PetervanKempen

  Jan, In Friesland heeft gedeputeerde johannes Kramer via een verordening, zonder kans op bezwaar en beroep, het verjagen en schieten van overvloedig aanwezige ganzen soorten verboden van alle overblijvend grasland van?? jawel van vee boeren zoals jouw ouders om al die natura 2000 gebieden heen. Reden?
  Kramer geeft 6 miljoen weg uiut het fauna fondsvoor een waddenclub die rotganzen voert met opkomend gras en wil daardoor niet meer dokken voor de opvang van 4 keer zoveel ganzen als ooit in de vogelrichtlijn was afgesproken. Pikt dus rechten af van veeboeren als in het verdrag afgesproken zonder onderbouwing omdat de Natuurclubs dat bij hem hebben geeist. Wat kun jij daar in de EU nu aan doen?
  Ik vraag je die lui te vergen op niet leveren van de biodiversiteit en habitat regels in hun natuurtuinen en via de eu comissie alle aan salaris opgevreten subsidie gelden voor die natura 2000 onzin a la nederland terug te eisen.

 • koestal

  Jan ,helemaal mee eens ,pak de rechtsongelijkheid eens aan tussen de verschillende land ,Nederland is blijkbaar op de solotour ten koste van de boeren,veel succes er is werk aan de winkel !

 • hendrik.vandervalk1

  In Belgie (Wallonië) hebben we dezelfde problemen met Natura 2000. Het niet mogen uitbreiden geeft een enorme waardevermindering van het bedrijf. De boeren hebben nota bene zelf het landschap gecreerd, als dank mogen ze het onderhouden en moeten ervoor betalen. Het geeft oneerlijke concurrentie en geen perspektief voor het bedrijf!
  Ik ga proberen contact te zoeken met de minister van landbouw in Belgie om de knelpunten van Natura 2000 onder de aandacht te brengen.

 • koeboertje

  Jan, ik hoop dat je de daad bij je woord voegt in brussel .

  Het is natuurlijk te gek voor woorden dat een klubje uit nijmegen alle verguningen in heel nederland tot aan de raad van state aan gaat vechten, ze maken zelfs bezwaar tegen weidegang nabij natuurgebieden , en ook nog op de laatste dag van de indieningstermijn 250 bezwaren indienen, zodat de provincie het met al hun mensen niet voor elkaar krijgen om dit op tijd af te handelen , zoals in de provincie utrecht .
  De burger moest eens weten dat hier zijn belasting aan besteed word, de bezwaarmaker krijgt zelfs voor elk bezwaar wat niet op tijd beantwoord is een fikse vergoeding tel uit je winst !

 • veldzicht

  Toch goed dat met voorkeurstemmen Jan Huitema en Annie schrijer-pierik in het EU parlement zijn gekomen,,n beetje tegenwicht aan al die
  D66. en GR.links boomknuffelaars die het liefst een flink aantal boeren de nek om wil draaien,denk beeldig wel te verstaan.

 • agro1

  veldzicht: niks denkbeeldig!!!!!

 • ed12345

  Het is al lang bekend dat verreweg de meesten van die natuurorganisaties beslist niet met verlies draaien het regent subsidies bij hen en daarbij nog allerlei donaties .Als je ziet hoe met die gelden omgesprongen wordt reizen je haren te berge.I.p.v. allerlei enorm overdreven en uitvergrote schrik situaties uit de landbouw aan het grote publiek te tonen zou het niet verkeerd zijn als het publiek eens rieel werd voorgelicht hoe de meeste van die natuurorganisaties met hun belasting centjes omgaat

 • koestal

  De Nederlandse politiek wordt beheerst door boomknuffelaars en dierknuffelaars,de boeren worden gedwongen daar overdreven rekening mee te houden,economie telt helemaal niet ,in Den Haag komen ze wel aan hun geld door allerlei belastingen te heffen

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.