Redactieblog

2814 x bekeken 13 reacties

Gezinsbedrijf van nu heeft geen toekomst

Wat een verademing uit de mond van een NAJK bestuurder te horen dat het huidige gezinsbedrijf in de landbouw geen toekomst heeft. Inge van Schie durft de koe de bel aan te binden.

Dat was na een rondgang van boer naar bank, van adviseur naar agrarisch ondernemer, van wetenschapper naar jonge boeren. Eén ding werd haar erg duidelijk: het gezinsbedrijf gaat van traditie naar ambitie.

Op een symposium op 20 november in Utrecht spreken de jonge boeren van de NAJK  erover. Daar horen de toekomstige boeren dan te zijn.

Wat zou ik graag om een hoekje staan luisteren. Wie voert de boventoon? De jonge boer, die voortbouwt op de traditie van het bestaande familiebedrijf? Of de jonge ondernemer, die, net als zijn vrouw, ambitie heeft om een fijn modern leven te leiden? Zij met een eigen baan en samen met het gezin, net als ieder ander, een aantal weken op vakantie.

Ik hoop dat de laatste groep overheerst. Ik ben het helemaal met Inge eens dat het traditionele boerenbedrijf op zijn laatste benen loopt. Wie denkt dat daarvoor nog kansen zijn, wordt de teleurgestelde boer van de toekomst.

Zorgelijk is dat het woord traditioneel vooral viel onder de boeren, waar Inge mee sprak. De wetenschappers, de jonge ondernemers, de adviseurs en de mensen van de banken wezen allemaal op de veranderingen, kostprijzen, schaalvergroting, wereldmarkt en zo meer.

Een duidelijk verschil. NAJK  komt de eer toe dat er wordt gediscussieerd over de toekomst. Dat valt te prijzen.

En nu maar hopen dat ook de traditioneel denkende jonge boeren naar Utrecht gaan. En niet 'te druk' als excuus aanvoeren om aan de beschermde keukentafel bij moeder thuis te blijven.

Want een ondernemer maakt tijd om over zijn toekomt na te denken en met anderen te sparren.

Laatste reacties

 • agratax2

  Geen toekomst voor Gezinsbedrijf wordt door de landbouw gepredikt. Nu net in het jaar waarin de VN predikt dat 'Honger de wereld uit kan alleen met een landbouw bestaande uit Gezinsbedrijven in plaats van uit Agrarische plantages'. Hoe moet ik als burger dit rijmen?

 • rmw

  Als je graag op vakantie gaat moet je geen boer worden...
  Verder weer een nietszeggend flutverhaal. Hoe kun je nou weten of iets toekomst heeft terwijl niemand weet hoe de toekomst eruit ziet?
  'De wetenschappers, de jonge ondernemers, de adviseurs en de mensen van de banken' Zo hee, wat een edel span bij elkaar... Nee die weten wel hoe de toekomst eruit ziet...

 • dayo

  @rmw als de WIL er is kan een boer ook gewoon op vakantie niet zo makkelijk 3 weken ( ken er wel die 3 weken gaan) maar weekje is ook al lekker, gewoon wat dingetjes regelen, en genieten maar!

 • GCK

  Een vreemde conclusie van het NAJK. Een buitenshuiswerkende vrouw of broers/zussen die een groter erfdeel opeisen zijn niet de oorzaak van het feit, dat de boerederij niet over te nemen is. De veel te hoge grondprijs is de hoofdoorzaak. Geen enkel alternatief bedrijfssysteem of financieringsmanier zal dat kunnen weg werken. Zeker als je niet meer met familie-emoties te maken hebt, die willen dat het bedrijf in de familie blijft, zal geen enkele andere partij akkoord gaan met de financiering van de te hoge grondprijs zonder enig rendement.
  De wal keert het schip. De grondprijs gaat omlaag. Dat is de belangrijkste voorwaarde voor bedrijfsovername.

 • flyinghollander

  Het heeft toekomst zolang de boer geen vergoeding voor zijn geinvesteerd vermogen wil ontvangen en accepteert dat hij een risico daarvoor loopt.
  Want hoe kan het anders dat alle andere bedrijven een rente vergoeding voor hun inverstering wil hebben en de agrarier niet?

 • BO(skabout)ER

  Het mooiste is gewoon dat de vrouw mee wil helpen op de boerderij. Is belastingtechnisch ook mooier. Of maakt onze vergaderboer geen winst?

  Verder is het weer een hopeloos verhaal. De moderne boer van tegenwoordig gaat wel op vakantie. Maar niet 3 weken, dan kan je beter agrarisch adviseur wezen en de boeren zulke tips gaan geven.

 • cornelis 22

  Het gezinsbedrijf is al vele malen doodverklaard en achteraf door lieden die met hun geexperimenteer ten onder zijn gegaan. Gewoon doorgaan mensen.

 • Ferm

  Ben benieuwd vergaderboer of de NAJK 20 november op het symposium wel in discussie gaat over 'het gezinsbedrijf gaat van traditie naar ambitie', of dat ze alleen zelf gaan vertellen wat ze ervan vinden. Onlangs namelijk, op verschillende plekken hier op de boerderij-site, plaatsen diverse NAJK-ers hun verhaal, zonder vervolgens de discussie aan te gaan.
  En als u nu hier al een voorzetje geeft dat het traditionele gezinsbedrijf de teleurgesteld boer van de toekomst wordt, dan denk ik dat er alleen gelijkgestemden komen op 20 november en dan is het inderdaad makkelijk 'discussiëren' met moderne ondernemers onder elkaar.

 • Gruun as grês

  @rmw waarom moet je geen boer worden als je graag op vakantie gaat? Dat is wel een erg ouderwetse gedachte, vroeger dacht men dat dat niet kon. Hier in de buurt gaat iedereen minstens 1 week weg hoor, als je het hele jaar werkt en woont op je bedrijf is het juist goed om er af en toe een weekje tussenuit te gaan om je gedachten even helemaal te kunnen verzetten en het bedrijf even van je af te zetten.

 • farmerbn

  Denk dat de boer met traditie bij een tijdje slechte prijzen meer toekomst heeft dan de boer met veel ambitie. Grote groeiers ,dus boeren met veel ambitie, kunnen als het een beetje tegenzit qua melkprijs in 2015 en 2016 misschien wel veel langer met vakantie. Tijdens die verplichte vakantie bedenken ze welliicht dat minder ambitie en meer traditie beter zou zijn geweest.

 • Sjaak

  Van traditie naar ambitie!

  Vervolgens komt er een uiteenzetting van Vergaderboer. Zelf denk ik, dat NAJK hier iets heel anders mee bedoelt....
  De tijd, dat iemand traditiegetrouw het bedrijf overneemt is allang passé. Ambitie is onontbeerlijk om een overname te doen slagen. Echter, vandaag de dag, juist door schaalvergroting, is ambitie en kennis niet meer genoeg. Simpelweg, omdat het niet meer rendeert en de gunfactor staat absoluut niet meer in verhouding tot het deel, waar de rest van de familie genoegen mee moet nemen...
  Dit speelt bij Vergaderboer niet, want daar is bedrijfsovername in deze betekenis niet aan de orde, Hans is nl. enigst kind!
  Echter, bij het NAJK is bedrijfsovername al sinds jaar en dag een jaarlijks terugkerend thema. Nu ze zich realiseren, dat de 'traditionele' overname in de toekomst absoluut niet meer mogelijk is, gooien ze het roer om....
  Straks krijgen we zogenaamde 'zetboeren' met ambitie, die de bedrijven gaan runnen van financieringsinstellingen.
  Dat is mijn interpretatie van 'traditie naar ambitie...'

 • koestal

  Het huidige en toekomstige landbouwbedrijf is een bedrijf ,waar de vrouw een baan buiten de deur heeft ,een enkel bedrijf heeft wel vrouw die in het bedrijf meewerkt

 • Ferm

  Zou leuk zijn als er nog een verslag kwam op de boerderijsite van dit symposium afgelopen donderdag. Weten we een beetje hoe de NAJKers het bedrijf van de toekomst voor ogen hebben. De jeugd heeft de toekomst wordt wel gezegd, ben benieuwd.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.