Commentaar

35 reacties

Doek valt voor Hedwigepolder

De Raad van State heeft beslist: de ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder mag doorgaan. Hiermee lijkt een einde te zijn gekomen aan een jarenlange politieke en juridische strijd. Tegen de uitspraak van dit hoogste rechtscollege is geen beroep mogelijk.

De Zeeuwse polder van 300 hectare wordt opgeofferd als natuurcompensatie voor uitbreiding van de haven in Antwerpen. Nederland bracht de Hedwige destijds zelf in bij de onderhandelingen over het zogeheten Schelde-akkoord. De Vlaamse eigenaar Gery de Cloedt, zijn pachters, Zeeuwse en ook boerenorganisaties hebben zich van meet af aan verzet tegen dit plan. Alleen al bij de gedachten aan het doorsteken van een dijk lopen de emoties in Zeeland hoog op. Het ministerie van landbouw/Economische Zaken was steeds onvermurwbaar; op staatssecretaris Henk Bleker na. Hij suggereerde nog een ontsnapping. Die bleek al snel niet haalbaar.

De Cloedt kondigt nu aan dwars te blijven liggen in de aanstaande onteigeningsprocedure. Hij kan het zich permitteren, daar waar een deel van de pachters de strijd inmiddels heeft opgegeven. Misschien is dat ook wel de beste houding nu. Hun toekomst ligt niet meer in de Hedwigepolder. Zij moeten naar elders uitwijken.

Voor de Haagse beleidsmakers is de Hedwige een dure les om nooit meer zomaar een polder of landbouwgebied met naam en toenaam als compensatie in te brengen. Betere alternatieven hebben in dit politieke spel daardoor geen kans gekregen.

Laatste reacties

 • Mido

  Ieder nuchter denkend mens,zal nu toch achter de oren moeten krabben??
  Heel simpel gerekend van 4 koeien per Ha zullen er dus 1200 'geruimd' moeten worden,niet dat den Haag daar van wakker ligt,dat weten we in KWB maar al te goed!
  Zonde,Nederland is al te klein,en wordt zo alleen maar kleiner,en ook nog om zogenaamd de haven van een ander land te ontzien!!
  Wat hebben de polders destijds niet gekost,en wat brengen ze nog steeds op voor de nederlandse economie??
  Ik wens De Cloedt en de anderen alle wijsheid en kracht toe,om deze
  onmenselijke verkwanseling tegen te gaan!!!!
  Maar we weten dat er in den Haag als het niet links of rechtsom kan,ook gewoon recht over mensen heen gewalst wordt.

 • veldzicht

  Triest land dat Nederland, Bah.

 • Wim Toornstra

  Als je zulke politieke beslissingen lees dan lig je toch plat op je pens van het lachen.
  Door dit beleid kun je politiek en Europa toch niet meer serieus nemen.
  Hetzelfde als de zwarte pieten discussie, wat is er toch van dit land geworden.

 • veldzicht

  Gerard Vervelde, ik lig niet plat op mijn pens van het lachen,ik erger me kapot.

 • ed12345

  Meneer Vullings het jammere is dat de politiek een van de weinige instellingen is waar fouten maar zelden financiele consequenties heeft voor degene verantwoordelijk ,later totaal anders worden uitgelegd ,vergeten en herhaalt worden.Het is helaas niet de eerste en zal waarschijnlijk ook niet de laatste keer zijn dat goede landbouwgrond onder water gezet wordt of het waterpeil dusdanig verhoogd dat landbouw onmogelijk wordt .Nee ik vrees dat je lesje leren,
  of het moet veel verkiezings stemmen kosten ,in het politieke woordenboek moeilijk te vinden is

 • vandenbrandcv1

  volgende keer van Den Haag een natuurgebied maken. weer zeer goede landbouwgrond verkracht.

 • Sjaak

  'Betere alternatieven hebben in dit politieke spel daardoor geen kans gekregen.'

  Als er inderdaad betere alternatieven zijn, dan moeten de Zeeuwen daar net zo voor strijden, zoals ze ook altijd tegen het water hebben gestreden...
  De emoties lopen daar erg hoog en niet alleen daar. Aangezien ze niets te verliezen hebben, zou het te overwegen zijn de polder massaal te bezetten ten tijde van de doorsteek.
  Zeker weten, dat ze op enorm veel solidariteit kunnen rekenen en dat emoties nog hoger op lopen.... nood breekt wet!
  Betere alternatieven komen dan vanzelf 'boven drijven'......

 • ACB

  Misschien moet men eens uitzoeken wie hier allemaal belang bij heeft, aandeelhouders, commissarisen, nevenfuncties vriendjes-politiek enz enz, hier moet iemands belang bij hebben anders zou ieder weldenkend mens zich af vragen of dit wel wijs is. Verdiep je er eens in!!!

 • tjeu24

  wij als zeeuwen hebben jaren lang gevochten tegen de zee en het hard vechtende water we bouwde dijken om zo onze mensen dieren en land te behouden en wat doet den haag nu alles kapot maken wat de generatie voor ons heeft opgebouwd belachelijk dat dit kan en zo meteen weer roepen dat er voedsel te kort is dan moet je zeker weer 300 ha kapot maken ik zeg allemaal naar den haag en de fransen na doen

 • somporn

  Nu komt pijnlijk bloot te liggen hoe incompetent de politici zijn in NL.
  Kleuterlijke vertoning van politiek Den Haag.

 • boeren

  Het komt er gewoon op neer dat ze iedere boer het land uit wil hebben.
  De economie zal alleen nog maar verder achteruitgaan.
  Ze hebben mij al het land uit gejaagd met die natuur gedrocht.
  Als de burgemeester van mijn oude gemeente uit zijn vel springt in een vergadering dan zegt het wel genoeg hoe hoog het is opgelopen.
  En ik ben blij dat ik uit Nederland weg ben, als ik tegenwoordig hoor, zie en lees.

 • haj146

  Ongekend, die haagse politici allemaal in Syrie droppen. Waar een polder door hard en zwaar werk is klaar gelegd beslissen een paar van die nietsnutten dat dit maar ''natuur'' moet worden. Ik sluit mij erbij aan, op naar Den Haag en massaal als agrariërs en iedereen die het er niet mee eens is ze daar de oren wassen. Dit kan en mag niet gebeuren!! Ik hoop dat degene die deze polder willen verkwanselen binnen afzienbare tijd in hongersnood zit! Ziek links Nederland

 • hak

  300 bunder grond onder water den haag onder water denk ik met heel de kliek weten ze gelijk waar de zeeuwen altijd tegen moeten vechten

 • koestal

  De watersnood van 1953 is in Den Haag al lang weer vergeten,ze houden daar niet van geschiedenis

 • haam

  de 2e maasvlakte bij rotterdam ontgonnen aan de zee en dan vervolgens de hedwige onder water zetten stjonge stjonge hoe verzin je het . en dan maar klagen dat er bezuinigd moet worden hoe zou dat komen .Als je de lucht foto van het gebied bekijkt kun je zien dat het binnen de korste keren een groot rietveld is dus weinig natuur en ja de riet maai premie is nook niet meer wat het geweest is .

 • haam

  tevens wens ik dhr de cloedt het zeeuwse gezegde toe LUCTOR ET EMERGO succes..

 • trijnie

  Gekkenwerk, en dat in een landje waar je altijd op moet passen voor HET WATER..
  Verspilling ten top.

 • banaan

  belachelijk!!!!

 • farmerbn

  Volgens de Belgen gaat die polder onder water om te voorkomen dat Antwerpen soms onderloopt. Nederland heeft dat vertaald in natuurcompensatie. Toen Nederland veel kritiek kreeg en vele andere mogelijkheden aangeboden kreeg om de natuur te compenseren , was er een probleem. Nederland kon niet op een andere manier de natuur compenseren omdat die natuurcompensatie uit de duim gezogen was. Die polder moet onder water voor bescherming van Antwerpen want er is geen andere mogelijkheid. Jammer dat Nederland gelogen heeft tegenover de Zeeuwen.

 • minasblunders1

  Tja, waar liegen ze nu eigenlijk niet over??

 • Lotus

  Dit is gewoon te belachelijk voor woorden! Het is de hoogste tijd dat in NL een Jihad komt tegen dit soort praktijken! Jammer dat wij nederlanders allen zo braaf zijn en maar laten doen van een stel onbenullige klungelaars.
  De ouderen onder ons laten ze in de 'stront' zitten want daar is geen geld voor. De jongeren moeten langer werken voor hun pensioen want anders is er ook geen geld om dit te kunnen financieren, terwijl men voor dit soort totaal onzinnige dingen de financiele middelen in overvloed heeft!!!
  Dit kan toch niet!!!

  SCHANDALIG!!!

 • Jan-Zonderland

  Zou er ooit een aannemer te vinden zijn die het op zijn geweten wil hebben om met zijn matrieel die dijk door te graven ? Ik hoop niet dat er een is die dat aan durft.

 • ongedierte

  triest om te zien hoe politiek en buitenlanders onze traditie`s normen,waarden , kennis, trots en kunde te grabbel gooien en het land langzaan naar een derde rangs land af te zien brokkelen naar steeds meer armoede en verharding en tegen elkaar opzetten van de samenleving

 • somporn

  Nederland is een bananenrepubliek!!!
  Medelanders komen in politiek Den Haag terecht en nemen stukje bij beetje steeds meer in en als de bom barst ojee, ojee.
  Zoals nu bij de linkse rakkers van de pvda.
  Moge allah je straffen en deze wolven in schaapskleren scheiden zich af en de eerste moslim party is geboren met dank aan: de vrienden van de pvda.
  Nu wordt de polder onderwater gezet,zal niet lang meer duren en staat half NL onder water!!!
  Een kleuterklas is in zijn geheel nog wijzer dan alle zogenaamde volksvertegenwoordigers die werkzaam zijn in zowel de 1e als 2e kamer.
  Hopelijk zal de volgende generatie wijzer zijn en vol afschuw zich afscheiden van deze multi culti vertegenwoordigers,voor het te laat is en heel het NL volk aan de bedelstaf is.

 • pinkeltje

  Nou ja, banenrepubliek. Niet dat ik er blij mee ben maar Nederland houdt zich aan de afspraken die al lang geleden heel duidelijk zwart op wit gemaakt zijn. Op postcode niveau geregeld volgens Henk Bleeker. Zoals we wensen dat andere lidstaten in de EU zich aan de gemaakte afspraken houden zou worden wij daar nu ook aan gehouden. Neemt niet weg dat het geen slimme afspraak is maar in deze moderne tijd van natuurcompensatie en alle lobbies daar omheen is er geen ontkomen aan. Zoals we het ook niet gaan redden om CO2 neutraal te leven. Iedereen is het eens tot het politiek geregeld moet worden, dan trekken de verantwoordelijke politici zich terug. Die willen namelijk graag herkozen worden en ook nog kans maken op mooie baantjes in de toekomst.

 • Jan van het Zand

  Tja, De Cloedt moet overschakelen van polo naar waterpolo. Zolang de politici maar kunnen golfen.....

 • koeien10

  terug draaien nl is al klein genoeg ontpolderen is grote vergissing.

 • melkveehouder .

  Een beter bewijs dat trias politica niet voor Nederland geldt is er niet.

 • Sjaak

  @Pinkeltje
  Klopt, de Nederlandse politiek houdt zich aan eerder afgemaakte afspraken.
  Echter, als voortschrijdend inzicht aantoont, dat er betere alternatieven voorhanden zijn, dan hoort het toch bij die zelfde politiek om dat aan te pakken, anders is er weinig vertrouwen meer in de politiek...toch?!

  Het aanpakken van dit probleem zou de politiek ook veel voordelen opleveren, dusss.....;)

 • Mels

  @Sjaak,hoe wil je voortschrijdend inzicht zien met oogkleppen links en rechts en een bord voor je kop. Heel Den Haag loopt ermee dus helaas. Helaas.

 • ed12345

  Jan Zonderland ,Ik zou er zo geen een kennen die het Niet aan zou durven

 • GJMinderhoud

  De landsadvocaat die de Raad van State oproept'dit jarenlange proces vooral niet dunnetjes over te doen'en een Staatsraad die in de rechtszaal meedeelt niet van plan te zijn het enorme dossier te bestuderen.Tot zover de 'onafhankelijke'rechtspraak in Nederland.De groene leugen regeert!Iedere betrokkene weet dat de gestelde natuurdoelen niet gehaald worden en dat de staat van de Westerschelde goed is.Toch weet een kleine minderheid haar wil op te leggen aan een meerderheid van de Zeeuwse bevolking.Deze lieden hebben zich op sleutelposities gemanoeuvreerd bij de overheid en in de politiek en zien nu hun kans schoon om hun geloofsgenoten bij natuurorganisaties en'kennis'instituten de bal toe te spelen te koste van tientallen miljarden gemeenschapsgeld Dat is wat er aan de hand is en waar deze schandalige beslissing een van de uitwassen van is.

 • ed12345

  Meneer Minderhoud u heeft HELAAS helemaal gelijk .Stelt u zich eens voor dat die groene lieden ook vroeger iets te vertellen gehad zouden hebben,er zouden nooit een afsluitdijk geen ijsselmeerpolders en ook geen deltaplan geweest zijn .
  Een zeer schrale troost het is niet alleen in NL dat de groenen zich hebben ingenesteld in de regeringen Het zal wel een resultaat zijn van te veel weelde Ondertussen moet de rest van de bevolking hun waanidieen en hun dagelijkse vergaderingen (lees gezellige bijeenkomsten) met hard werken betalen

 • bekeken

  Bekeken
  De heer Minderhoud omschrijft precies wat er aan de hand is in Nederland.Het zijn vooral D66 mensen die op de hogere functies in de
  ambtenarij en rechtspraak functioneren en op ondemocratische wijze hun eigen natuurhobby -s verwezelijken en laten betalen door de belastingbetaler.
  Trouwens dhr balkenende (CDA en Zeeuw) heeft dit zonder slag of stoot
  laten gebeuren.Democratie stelt helemaal niets voor .Iedereen is tegen
  inpoldering en toch wordt het doorgedrukt.Dit geeft de burger een groot
  gevoel van machteloosheid maar misschien is dat ook wel de bedoeling.

 • WaandersVOF

  Zo blijkt het dat er meer gekken los lopen dan er vast zitten

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.