AlgemeenOpinie

Doek valt voor Hedwigepolder

De Raad van State heeft beslist: de ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder mag doorgaan. Hiermee lijkt een einde te zijn gekomen aan een jarenlange politieke en juridische strijd. Tegen de uitspraak van dit hoogste rechtscollege is geen beroep mogelijk.

De Zeeuwse polder van 300 hectare wordt opgeofferd als natuurcompensatie voor uitbreiding van de haven in Antwerpen. Nederland bracht de Hedwige destijds zelf in bij de onderhandelingen over het zogeheten Schelde-akkoord. De Vlaamse eigenaar Gery de Cloedt, zijn pachters, Zeeuwse en ook boerenorganisaties hebben zich van meet af aan verzet tegen dit plan. Alleen al bij de gedachten aan het doorsteken van een dijk lopen de emoties in Zeeland hoog op. Het ministerie van landbouw/Economische Zaken was steeds onvermurwbaar; op staatssecretaris Henk Bleker na. Hij suggereerde nog een ontsnapping. Die bleek al snel niet haalbaar.

De Cloedt kondigt nu aan dwars te blijven liggen in de aanstaande onteigeningsprocedure. Hij kan het zich permitteren, daar waar een deel van de pachters de strijd inmiddels heeft opgegeven. Misschien is dat ook wel de beste houding nu. Hun toekomst ligt niet meer in de Hedwigepolder. Zij moeten naar elders uitwijken.

Voor de Haagse beleidsmakers is de Hedwige een dure les om nooit meer zomaar een polder of landbouwgebied met naam en toenaam als compensatie in te brengen. Betere alternatieven hebben in dit politieke spel daardoor geen kans gekregen.

Beheer
WP Admin