Redactieblog

3173 x bekeken 2 reacties

Directie Agrifirm duivetil

Agrifirm, de coöperatieve mengvoerfabrikant, leek lange tijd het toonbeeld van rust. Fijn. Rust in de tent geeft als regel betere resultaten.

Daar is verandering in gekomen. In een paar weken tijd zijn de algemeen directeur van Agrifirm Feed vertrokken plus in zijn kielzog de financieel directeur. Kennelijk zit Agrifirm ruim in zijn directeuren, want de plotseling verdwenen directieleden zijn opgevolgd door intern aanwezige directeuren.

Het is geen goed teken dat de directeuren zo rap zijn opgestapt. De bekende verklaring: 'verschil van inzicht over de uitvoering van het beleid'. De vertrokken directeuren wilden sneller dan de overige leden van de directie. Dat heeft hun dus de kop gekost.

Het behoudende tempo past wel bij Agrifirm. Heel anders dan bij ForFarmers. Daar is groot, groter, grootst leidend. Daar wordt gestreefd naar een beursgang. Agrifirm blijft een beetje de degelijke ietwat slaperige coöperatie, die voor de boer herkenbaar blijft. Dat is goed, alleen moet het niet leiden tot achterblijven. Ze moeten niet in de tijd van paard en wagen blijven hangen, maar het tempo van de nieuwste ontwikkelingen volgen. Dat gevoel bekroop me toen ik hoorde over de spanningen in de directie van Agrifirm. Een onderneming, waarbij de directie een duiventil wordt, heeft vaak intern grotere problemen. We zagen dat bij VION.

Laat ons het beste er van hopen. Plezierig is wel dat Agrifirm ook bekendmaakte dat hun beleid blijft gericht op het bedienen van zoveel mogelijk boeren. Men streeft niet naar winstmaximalisatie, maar naar uitbreiding van het aantal leden. Dat is goed. Heel anders dan bij ForFarmers, waar een hoge winst nodig is om naar de beurs te kunnen. En die winst zal steeds hoger moeten zijn om de aandeelhouders tevreden te houden.

We gaan er maar van uit dat Agrifirm een gewenste schoonmaak in de directiekamers heeft gehouden. Als het nu verder rustig blijft hoeven we niet te vrezen voor VION-achtige taferelen.

Laatste reacties

  • kuiken007

    het sluiten van de fabriek voor biologische voeders is een voorbeeld van zoveel mogelijk boeren bedienen????

  • Jan van het Zand

    NCB vee- en vleescentrale, CHV-Veghel, NCB zijn allemaal opgegaan in een nieuwe organisatie en daarna allemaal bedreigd in hun voortbestaan.
    Dat is frappant.

Of registreer je om te kunnen reageren.