AlgemeenOpinie

Wat doe je als je coöperatie faalt?

“DOC maalt nog in mijn hoofd”, zegt Hanna. “Het is nog een echte coöperatie. De leden zijn verantwoordelijk voor elk besluit. Maar moeten ze daar blij mee zijn?”

Ik heb het antwoord niet. In mijn blog van maandag heb ik gezegd dat bedrijven, ook coöperaties, met een eenzijdig productenpakket het moeilijk houden. DOC is daar een voorbeeld van.

Er is echter een onderliggende vraag. Hoe ga je om met de coöperatie, waar je voor voelt en aan gebonden bent, maar die jarenlang beneden de maat presteert? Vroeger haakte je af en sloot je aan bij een andere coöperatie of particulier. Nu gaat dat niet meer zo gemakkelijk.

“Het is een manco van de coöperatieve onderneming”, meent Hans. “In het particuliere bedrijfsleven legt een onderneming, die te weinig betaalt of te duur is het loodje, wordt overgenomen of gaat failliet. Dat laatste komt de laatste jaren vaak voor. Het is een gezonde sanering van een sector. We liggen er niet wakker van. In de coöperatieve wereld gebeurt dat echter niet. Wanneer is de laatste coöperatie failliet gegaan? Ik zou het niet weten. “

Ik ken alleen een paar mestverwerkingscoöperaties. Slecht draaiende coöperaties werden voorheen altijd overgenomen door de grote broer. Met de vlag in top. Niemand leed gezichtsverlies en de leden van de nieuwe coöperatie betaalden samen het verlies van de oude. Want de leden werden gelijk behandeld. Gelijke monniken, gelijke kappen, nietwaar? Alleen, de tijden zijn veranderd. Er zijn geen grote broers meer, die ter wille van de coöperatieve gedachte de plooien gladstrijken van het verschrompelde kleine broertje.

“Moeten we ook harden worden in de veranderende wereld?”, vraagt Hans zich af. “Misschien moeten noodlijdende coöperaties ook wel failliet kunnen gaan. In ieder geval zullen ze ervoor moeten zorgen dat de aansprakelijkheid voor de leden uitgesloten is. Wellicht is een faillissement dan wel een oplossing. Dat is beter voor de leden dan jaren minder beuren of te veel voor producten betalen”.

Het is een oplossing, maar wel meedogenloos.

Beheer
WP Admin