Boerenblog

16 reacties

Vrouwen aan het werk

Ik ben het helemaal eens met instellen van een vrouwenquotum in bedrijven. Moskou en Tsjeljabinsk laten zien waarom.

Hoe verder je in Oost-Europa komt, hoe groter de verschillen zijn tussen rijk en arm. In vijf uur vliegen waren we van Wenen in Tsjeljabinsk (Rusland). Binnen vijf uur zit je in een totaal andere wereld. Dat gevoel had ik vroeger al als ik van Nederland naar Hongarije vloog, of omgekeerd. In twee uur tijd zat ik in een heel andere wereld. Op Schiphol was het direct stress en alles snel-snel en op basis van een horloge (zo'n ding heb ik al tien jaar niet meer). In Budapest heb ik een heel ander tempo, een ander leven. Het is een hardere wereld. Maar het verschil tussen Wenen en Tsjeljabinsk was nog vele malen groter.
Een keiharde wereld openbaart zich zodra je de luchthaven van Tsjeljabinsk achter je laat en in de taxi wegrijdt. Je ziet arme mensen, oude flatgebouwen, oude auto's maar ook nieuwe gebouwen met luxe appartementen, mooie auto's, en allerlei dure modezaken, winkelketens en restaurants. En bovenal zie je veel mooie, elegante vrouwen. Zo mooi en elegant dat je jezelf in de arm knijpt of je niet droomt. En dan zijn we in Hongarije toch ook al verwend met de dames! Het is een wereld van zien en gezien worden. Zeker op het vliegveld van Moskou zie je dat overduidelijk.

1.000 ton vleesoutput

Goed, to the point, we hadden niet midden in de nacht vijf uur gevlogen om  mooie meiden te zien. We kwamen voor serieuze zaken. Varkens! Ja ik weet het, dat klinkt absurd, maar we zijn gek op varkens. In de Russische agrarische sector wordt gruwelijk veel geld geïnvesteerd. Dat zal alleen maar toenemen door de sancties over en weer van de EU en Rusland. Iedereen mag een mening hebben over het effect van deze sancties, feit is dat Rusland zijn landbouw versneld en versterkt zal stimuleren. Holdings met investeerders nemen het voortouw. Bedrijven met een output van 10.000 ton varkensvlees of meer zijn geen uitzondering. Men denkt ook in 1.000 ton vleesoutput en niet in aantallen vleesvarkens. Het is wel een enorme uitdaging om dergelijke bedrijven te managen en goede resultaten te halen. Maar een verkoopprijs van 100 roebel (circa €2) per kilo levend-gewicht maakt alles goed. Bovendien hebben dergelijke holdings vaak de voerproductie en de vleesverwerking in eigen hand. Super. Daar is niet tegenaan te werken als individuele varkenshouder/gezinsbedrijf.

Veel managementlagen

Overigens hebben de vele managementlagen op de grote (varkens)bedrijven een voordeel. Of zoals Cruijf zou zeggen: elk nadeel (veel werkvolk) heb z'n voordeel. Er werken namelijk veel mooie meiden in het management en op kantoor. En ik ben het helemaal met de Westerse politici eens: minimaal 50 procent van de banen moet in handen zijn van mooie meiden. Oeps, ik bedoel van vrouwen. Dat werkt namelijk veel plezieriger!

Laatste reacties

 • flyinghollander

  Wat hebben de vrouwen nu met dit blog te maken of voor invloed?
  Varkensbedrijven lopen vaak beter in Rusland dat melkveehouderij, zelde voor kippen.

 • LUCTOR

  Ben bang dat de HR Scholten te veel tussen de varkens zit de vrouwen waar zijn oog op gevallen is en er volgens hem zo stralend uitzien hebben wel door dat een aantrekkelijke vrouw nu eenmaal sneller carriere maakt.Deze dames zal hij daarom ook niet in de varkensstal treffen.

 • agratax2

  Ronald Je argument om 50 % vrouwen binnen de bedrijven te hebben vind ik niet zo van belang. Ik heb in Rusland meer vooruitgang gezien van vrouwen binnen de bedrijven dan van de mannen die hun vastgeroeste denkbeelden niet los kunnen / durven laten. Vrouwen staan meer open voor verandering / venieuwing, althans in het Russische. Helaas gedragen veel leiding gevende vrouwen in West Europa zich net als hun mannelijke collega's, haantjes gedrag en dan leveren vrouwen helaas geen meerwaarde op voor het bedrijfsgebeuren.

 • Elevage

  wat een rare insteek. Ik denk dat op iedere plaats de juiste persoon moet zitten en of dat nou een man of een vrouw is maakt niet uit. Het heeft geen zin een percentage te willen behalen en daarmee allerlei vacatures door de verkeerde personen te laten opvullen, dat wordt de ondergang van je bedrijf!

 • keujer

  more ladies to work less family live, or home cooking ,loking after our kid,s,so more problems raising family,s and staying married together.
  Eating out, so not better off financial in this modern world .
  less happy , more stress so did we acclomplish any better live style ???????

 • Tinus B

  Als je geen Nederlands kunt schrijven kun je hier beter niet reageren

 • Ferm

  @keujer, er bestaat ook nog zoiets als huismannen, als je het belangrijk vindt dat er één van de twee thuis blijft/is , in this modern world.

 • joannes

  Je was duidelijk onder Indruk! Volgende blog over de Varkens die je daar gezien hebt en het vertrouwen dat ze de EU varkens kunnen verdringen of ..... voor de Grens kunnen houden.

 • farmerbn

  Er stond in ieder geval een (geile) beer in de varkensstal.

 • flyinghollander

  @joannes ik weet van 1 van de holdings waar ik werkte, die had Nl resultaten en dat met 10.000 zeugen. Allemaal stallem met big Dutchman, de zeugen kwamen van een NL bedrijf, eigen krachtvoerfabriek plus verwerking.

 • christof conings

  kunnen jullie nu echt niet tussen de regeltjes lezen . pff mooi verhaaltje R Scholten maarja de Hollandse boeren zijn zo verknocht aan cijfertjes en resultaten dat ze de rest niet meer zien .

 • Mozes

  Vrouwen zijn vaak beter met vee dan mannen. Als een jonge vrouw voor het boerenvak kiest doet ze dat omdat ze graag met dieren wil werken. Jongens die boer worden doen dat te vaak omdat ze van de Fendt houden en niet van dieren. Of een Fendt 20000 meer kost dan een vergelijkbare trekker van een ander merk is geen probleem, maar dat de dierenarts 10 Euro rekent voor het onthoornen van een kalf is te veel geld. Dat kunnen ze zelf wel 'verdienen'.
  Bij vrouwen komt dit niet voor. Een vrouw kan wel van een vent houden maar niet van een Fendt.

 • gjh

  mozes zo te lezen heb jij geen vrouw !!! wat een onzin.

 • aarthamstra1

  Cristof conings goed gezien ze willen de waarheid niet weten ,plank voor de kop,of stom als een varken .Oost-Indisch doof. bedrijfsblind blond
  Het zijn meestal boeren die de voorlichter zien als hun dominee ,
  Die spoort ze wel aan met de belofte het word beter de hemel wacht.

 • koestal

  wie veel reist,ziet veel

 • Jan van het Zand

  Het is leuk en het blijft leuk: Reacties lezen, is nóg leuker dan de blog of een artikel.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.