AlgemeenOpinie

Vrouwen aan het werk

Ik ben het helemaal eens met instellen van een vrouwenquotum in bedrijven. Moskou en Tsjeljabinsk laten zien waarom.

Hoe verder je in Oost-Europa komt, hoe groter de verschillen zijn tussen rijk en arm. In vijf uur vliegen waren we van Wenen in Tsjeljabinsk (Rusland). Binnen vijf uur zit je in een totaal andere wereld. Dat gevoel had ik vroeger al als ik van Nederland naar Hongarije vloog, of omgekeerd. In twee uur tijd zat ik in een heel andere wereld. Op Schiphol was het direct stress en alles snel-snel en op basis van een horloge (zo’n ding heb ik al tien jaar niet meer). In Budapest heb ik een heel ander tempo, een ander leven. Het is een hardere wereld. Maar het verschil tussen Wenen en Tsjeljabinsk was nog vele malen groter.

Een keiharde wereld openbaart zich zodra je de luchthaven van Tsjeljabinsk achter je laat en in de taxi wegrijdt. Je ziet arme mensen, oude flatgebouwen, oude auto’s maar ook nieuwe gebouwen met luxe appartementen, mooie auto’s, en allerlei dure modezaken, winkelketens en restaurants. En bovenal zie je veel mooie, elegante vrouwen. Zo mooi en elegant dat je jezelf in de arm knijpt of je niet droomt. En dan zijn we in Hongarije toch ook al verwend met de dames! Het is een wereld van zien en gezien worden. Zeker op het vliegveld van Moskou zie je dat overduidelijk.

1.000 ton vleesoutput

Goed, to the point, we hadden niet midden in de nacht vijf uur gevlogen om  mooie meiden te zien. We kwamen voor serieuze zaken. Varkens! Ja ik weet het, dat klinkt absurd, maar we zijn gek op varkens. In de Russische agrarische sector wordt gruwelijk veel geld geïnvesteerd. Dat zal alleen maar toenemen door de sancties over en weer van de EU en Rusland. Iedereen mag een mening hebben over het effect van deze sancties, feit is dat Rusland zijn landbouw versneld en versterkt zal stimuleren. Holdings met investeerders nemen het voortouw. Bedrijven met een output van 10.000 ton varkensvlees of meer zijn geen uitzondering. Men denkt ook in 1.000 ton vleesoutput en niet in aantallen vleesvarkens. Het is wel een enorme uitdaging om dergelijke bedrijven te managen en goede resultaten te halen. Maar een verkoopprijs van 100 roebel (circa €2) per kilo levend-gewicht maakt alles goed. Bovendien hebben dergelijke holdings vaak de voerproductie en de vleesverwerking in eigen hand. Super. Daar is niet tegenaan te werken als individuele varkenshouder/gezinsbedrijf.

Veel managementlagen

Overigens hebben de vele managementlagen op de grote (varkens)bedrijven een voordeel. Of zoals Cruijf zou zeggen: elk nadeel (veel werkvolk) heb z’n voordeel. Er werken namelijk veel mooie meiden in het management en op kantoor. En ik ben het helemaal met de Westerse politici eens: minimaal 50 procent van de banen moet in handen zijn van mooie meiden. Oeps, ik bedoel van vrouwen. Dat werkt namelijk veel plezieriger!

Beheer
WP Admin