Redactieblog

4 reacties

Stresstest

De Nederlandse banken zijn geslaagd voor de stresstest van de Europese Centrale Bank. Betekent dat nu dat een crisis, zoals die zich in de afgelopen jaren heeft voorgedaan nu niet meer kan gebeuren? Ik weet het niet.

De ene helft van Nederland houdt toezicht op, voert stress­testen uit bij, auditeert, visiteert, keurmerkt en controleert de andere helft van Nederland en toch gaat er van alles mis. Ik neem bijvoorbeeld aan dat bij die woningcorporaties niet alleen boeven werkten. Er zullen ook integere mensen geweest zijn, controles door accountants, raden van toezicht, audits, bewonerscommissies en zakenpartners. Toch hebben die allemaal niks gemerkt van al die zelfverrijkingen door de directeuren.
De Belastingdienst doet het tegenwoordig anders: die houdt ‘horizontaal toezicht’. Dat is nieuw en als ik het goed begrijp gaat het dan om samenwerking tussen het slachtoffer, zijn accountant en de inspecteur van de belastingen. De dienst gaat als het ware naast je staan, een hand om je schouder, ‘goed zo jongen’. Ik weet het niet, hoor. Men moet toch een paar vijanden hebben in het leven en de Belastingdienst kon daar steeds een heel goede rol in vervullen. Zo’n blauwe envelop was toch altijd wel weer goed voor een uurtje stoom afblazen. Die enveloppen worden trouwens ook afgeschaft, lees ik.
Ondanks alle controles kan er toch nog wel eens een grote verrassing opduiken. Zoals de nabetaling aan Brussel van € 642 miljoen. Had nou niemand dat kunnen zien aankomen? Opvallend is dat de Nederlandse overheid net zo reageert als ik, bij een belastingaanslag: “Dat zal toch niet waar zijn? Hoe komen ze erbij? Daar klopt vast niets van! Dat gaan we niet betalen! We gaan het in elk geval tot op de bodem uitzoeken!” Uiteindelijk krijgen we misschien een coulance-korting op dat bedrag, maar betalen moet je altijd, bij de belastingen en in Brussel. Een stropje van ruim een half miljard is kennelijk van de ene op de andere dag mogelijk.
Wat zegt het dan precies dat ook de Spaanse banken positief werden beoordeeld door de ECB?

Laatste reacties

 • koestal

  Ook nog bijna 200 miljoen Euro superheffing betalen,het gaat wel goed in Brussel !

 • Mozes

  Nederland moet met Brussel een regeling treffen dat de superheffing in mindering wordt gebracht op de naheffing die Nederland aan Brussel moet betalen. Dit geld kan vervolgens op nationaal niveau worden gebruikt voor de landbouw. Om mijn part gebruiken ze het voor een saneringsregeling voor de varkenshouderij.

 • ploumenh

  Het nationaal inkomen is door het planburo voor statistiek verhoogd en door gegeven aan Brussel
  Als je bij de belastingdiens meld dat je meer winst heb dan moet je ook bijbetalen.
  Wat betreft de verhoogde bedragen hebben ze zelf goedgekeurd en doorgestuurd en dan doen of je verrast bent terwijl allang bekent was dat er een nabetaling moet worden betaald.

 • farmerbn

  Frankrijk doet niets om de problemen op te lossen en wordt daardoor wat armer. Zij krijgen van Brussel een bonus! Wie is er slim en wie dom?

Of registreer je om te kunnen reageren.