Redactieblog

9 reacties

Rehabilitatie

Nu hoef ik niet als Hans Huijbers' grootste vriend door het leven. Wel heb ik een stevig ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel en dat zegt mij dat hij op dit moment door het slijk gehaald wordt, wat hij niet verdient.

Toen Hans de functie als voorzitter van de Raad van Commissarissen aannam, was het leed al geschied. Antoon Vermeer en Daan van Doorn, dat zijn de creatoren van het verliesmodel van Vion. Het idee was niet eens verkeerd, de uitvoering wel. Meer op het conto te schrijven van Van Doorn dan Vermeer. Laatstgenoemde gaat gebukt door het miljoenenverlies. Icoon Van Doorn heeft nog steeds het aanzien van een succesvol CEO, terwijl hij faillissementsfounder is.

Hans zou het nu niet aankunnen, lees ik. De financiële perikelen zouden te complex voor hem zijn. Wat ik denk is dat de chaos, waar hij voor kwam te staan bij de overdracht tien keer zo erg was dan hem verteld was. De zakelijke lijken lagen in de koelcellen en dan stinken ze niet gelijk. Het kan best zo zijn dat de twee functies ZLTO-voorzitter en voorzitter RvC van Vion te zwaar zijn voor één persoon. Maar of hij het kan, behoeft geen twijfel. En de financiële complexiteit kan hij overzien en hij zat daar ook niet alleen.

Met Sipko Schat en Michiel Herkemij heb ik er een zwaar hoofd in of die Vion redden. Mijn intuïtie geeft aan dat Schat er door de Rabobank is neergezet, net zo als de Rabo ZLTO/Vion heeft gemaand Rendac te verkopen; dom om de kip met de gouden eieren te laten slachten. Nu deze Raboman, die ze kwijt moesten, maar niet wilden. Alsof de bankmensen het de laatste tien jaren zo goed hebben gedaan. En dan Herkemij, hij had nog nooit een slachterij van binnen gezien.

Hij weet dus niet in wat voor niet-transparante wereld hij terechtgekomen is. Vlees is maffia; Schat en Herkemij gaan dit niet redden. Vion is verloren. Wanneer een voorzitter en/of een CEO de business niet koestert als zijn of haar baby, dan wordt het niks. Hans Huijbers beschikt over een flinke portie boerenverstand, bezigt niet altijd diplomatieke taal, maar kan de zaak wel overzien.

Laatste reacties

 • John*

  vion heeft juist beetje out of the box denken en ervaringen uit andere sectoren nodig om een goed businessmodel te ontwikkelen.. Mensen uit de sector zoals van doorn en vermeer hebben we ook gehad en die hebben zwaar gefaald, voor Huijbers is het te zwaar dus waarom zou een ander uit de sector het wel redden? Een goed verhaal en een to-the-point organisatie is er nodig en laat die twee nu eens bewijzen dat het wel kan!

 • geen boer

  Sipko Schat gaat een aanwinst blijken te zijn. Zijn verleden waarborgt een warm contact met de voornaamste financier; héél belangrijk in de woelige wateren waarin men zich bevindt. Tevens stond zijn bekwaamheid bij vriend noch vijand ter discussie. Herkemij is een vraagteken, maar op dit moment is er ook geen reden hem níet het voordeel van de twijfel te geven. Misschien heeft ie wel goede marketing ideeën, hoewel die wellicht niet direct stroken met de inderdaad maffiose vlees-wereld. Huijbers brengt van deze drie het minst naar de tafel. Hij kan dienen als geheugensteun hoe het beslist niet doet, verder moet van hem strategisch inzicht noch operationele kunde verwacht worden. Zijn malle knikkerpartijtje met Wakker Dier is hier een voorbeeldje van.

 • joannes

  Met deTitel steek je hem een hart onder de riem. Om vervolgens het bedrijf compleet in de foute hoek te zetten. Het is niet de schuld van Hans Huijbers is maar gedeeltelijk waar. Natuurlijk hebben de heren Van Doorn en Vermeer het bedrijf de afgrond in gestuurd, maar Hans heeft zich, op welke manier ook, laten verleiden het roer over te nemen op een moment dat veel koelcellen met die lijken nog gesloten waren. Hij heeft op de ene of andere manier ook grote inschattingsfouten gemaakt. De eerste is zijn gegoede naam eraan te verbinden. Vervolgens, de vleeshandel heeft altijd in een aparte hoek gestaan, maar om het een Maffia te noemen gaat te ver. Foute bedrijven zijn er in elke bedrijfstak, en fraudes ook! Wanorde en Strategiefouten moeten niet afgeschoven worden op een ondoorzichtige bedrijfstak. Het waren de bestuurders die alle bevoegdheden hadden om VION als een organisatie betrouwbaar en vruchtbaar op koers te houden, zij hebben gefaald! Hans Huijbers incluis! En de RABO, die redt haar eigen kont, met de benoemingen waarmee ze de dikke vinger in de zaken houden; eerst het geld en vervolgens het bedrijf!

 • farmerbn

  Huijbers is niet slim genoeg om een groot bedrijf te leiden en vooral niet als er problemen zijn. Ook heeft hij te weinig gestudeerd maar hij heeft wel veel bestuurs-ervaring en kan goed praten. Dat laatste is het probleem want er zijn teveel ZLTO-leden geweest die hem steunde om voorzitter te worden. Die ZLTO -leden zijn eigenlijk de schuld van het vion-probleem. Ze hadden een andere voorzitter moeten kiezen. Huijbers wilde graag weg bij de GD en zag de ZLTO wel zitten. Jammer.

 • H.vanHerwijnen

  Ook Huibers is debet aan de ontstane situatie. Immers hij deed voorkomen dat hij de zaak wel zou redden. Als hij verstandig was geweest had hij gekozen om zoals hij nu doet te kiezen voor ZLTO. Dat was beter geweest zowel voor hem als voor de leden!! Rabo die Huibers eerst beweegt of beveelt om Sobel te verkopen om vervolgens Vion geen krediet meer te verschaffen en ze in zogenaamd bijzonder beheer te plaatsen verdient ook geen lof. Volgens mij azen ze nu nog op die door Huibers bejubelde 500 miljoen euro aan eigen vermogen overgebleven na verkoop
  van Sobel. Als je dergelijke blunders maakt is er maar een weg.

 • sturk

  Huijbers is er gewoon voorgezet of ingetrapt. Waarschijnlijk door een groot Ego. De vleeswereld bestaat niet uit Maffia, maar er zijn teveel mensen bij Vion die er totaal geen verstand (passie ) van hebben. Toen niet en nu nog steeds niet. De coöperatie structuur is veel te log voor de vleesindustrie. Duurt te lang voor er beslissingen genomen worden vervolgens moet er bijgestuurd worden, maar dat duurt vervolgens ook weer te lang. Er zijn veel investeringen gedaan , die tot kapitaal vernietiging lijden. Omdat er totaal geen visie was en de visie die uitgedragen werd rammelde aan allen kanten. Nederland en Duitsland waren nog niet op orde of grampian werd overgenomen. Dit bedrijf was een samen raapsel; van slecht draaiende Engelse vleesbedrijven, die door de banken daar ondergebracht waren . Verder is Engeland vanouds her een moeilijk land om te werken voor een bedrijf van het vasteland. IK blijf erg negatief over VION. Nu ook weer zitten er mensen aan het hoofd , die je alles kunt wijsmaken over de vleesindustrie en reken maar dat dit gebeurd of ze roepen zelf iets waar je tenen van krommen, zodat ze door de werkvloer niet meer serieus genomen worden. Het grootste probleem zit in Duitsland en of dat op te lossen is (lees Betalen ) betwijfel ik. De bedrijven die daar overgenomen waren toen als ziek als een mispel en bovendien zeer verouderd en nu nog steeds.

 • w v gemert

  Hr van Weperen, de afgelopen jaren is niet gebleken dat hij de capaciteiten had voor deze functies. Zijn inzet was misschien voldoende (kan ik niet over oordelen) maar het resultaat absoluut onvoldoende en de voorzitter is diegene die de klappen moet opvangen. Als al snel duidelijk was dat zoals u schrijft dat er meer zakelijke lijken in de koelcel lagen kan ik niet begrijpen dat hij beide functies is blijven doen, ook dit is hem aan te rekenen. Tot slot heeft hij meermaals als ZLTO voorzitter uitlatingen gedaan die, en ik zal mij nog vriendelijk uitdrukken, voor de varkenshouderij erg onvriendelijk waren. Er is maar een oplossing en dat is de uitgang en sorry zeggen.

 • w v gemert

  Geen boer, voordeel van de twijfel, de laatste 10 jaar is de gemiddelde levensduur van de directeur ongeveer 1 jaar geweest, velen kregen het voordeel van de twijfel en zie het resultaat. Eigenlijk wilde hij niet Herkemij maar ja je moet iets in het leven toch. Een shit start en toch voordeel van de twijfel ??????

 • Jan van het Zand

  Diredteur bij Vion? Lijkt wel een werkplek van een trainer bij het NL profvoetbal.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.