AlgemeenOpinie

Plan afkalven vergt overtuigingskracht

Een jaar heeft de sector erover gepraat, maar nu ligt het er: het plan van aanpak ‘Naar meer natuurlijke geboorten’. De Nederlandse stamboeken streven naar minstens 60 procent natuurlijke geboorten in 2030 voor Belgisch Witblauw en 50 procent in 2035 voor Verbeterd Roodbont. Staatssecretaris Sharon Dijksma nam het plan gisteren in ontvangst.

De doelstellingen lijken op het eerste oog niet hemelbestormend, zeker niet met de hijgerige maatschappelijke druk om iets aan de stelselmatige keizersnedes te doen. Toch is het te gemakkelijk om de sector laksheid te verwijten. Een aanpassing via fokkerij vergt eenmaal tijd. Er gaan generaties koeien overheen eer een eigenschap is aangepast. De branche moet dit goed uitleggen aan de burgerij.

Hoe moeilijk ook, de eerste slag moet in eigen kring worden gemaakt. De vleesveesector is gesegmenteerd. Hij kent professionele houders, neventakkers en fanatieke hobbyisten, elk met een eigen visie en motivatie. Soms zelfs tegenstrijdig. De organisatiegraad is laag. LTO-vakgroep Vleesveehouderij en de beide stamboeken zullen hun handen vol hebben om alle gelederen de nieuwe richting in te sturen. Daar komt bij dat een Limburgse afsplitsing niets met het plan te maken wil hebben en aansluiting zoekt bij de Belgen. Magere verdiensten dragen ook niet bij aan investeringsdrift.

Dijksma heeft al gewaarschuwd dat in 2018 resultaten zichtbaar moeten zijn. Onduidelijk is wat precies de criteria zijn. Er moeten nu eerst data worden verzameld.

Beheer
WP Admin