Commentaar

785 x bekeken 1 reactie

Ondernemersvertrouwen omlaag

Het vertrouwen van Nederlandse agrarische ondernemers in de economie van hun eigen bedrijf is afgelopen tijd sterk gedaald.

Dat blijkt uit een speciale Agro Vertrouwensindex die het LEI sinds twee jaar bijhoudt. Verrassend is deze uitkomst niet, gezien alle jobstijdingen over gekelderde prijzen van afgelopen maanden.

Vooral in de varkenshouderij is het vertrouwen sterk gedaald. Geen wonder, deze sector zit constant in de hoek waar de klappen vallen, waarbij sterk gedaalde prijzen voor ondernemers het hardst aankomen. Alle onrust rondom Vion verbetert de stemming niet. Het belang van een sterke Nederlandse slachterij staat buiten kijf. Daar zonder wint het het zorgwekkende scenario dat LTO Nederland schetst aan waarschijnlijkheid: komende tien jaar zou 80 procent van de varkensbedrijven verdwijnen, van de duizend overblijvers is het gros dan zeugenhouder. Hou dan maar eens vertrouwen.

Maar ook bij de akkerbouwers is het vertrouwen sterk gedaald, alleen met het gemoed van melkveehouders en pluimveehouders is het beter gesteld.

De waarde van een dergelijke vertrouwensindex is uiteraard heel beperkt. Noem het maar een statistisch onderbouwde echo van de stemming aan de keukentafel. Gelukkig laten de ondernemers zich niet leiden door de stemming van dit moment. Bijna de helft blijft gewoon investeren, ook in de varkenshouderij. De helft van de investeerders doet zelfs meer dan vorig jaar.

Eén reactie

  • koestal

    gewoon doorgaan,er is ook weinig keuze

Of registreer je om te kunnen reageren.