Expertblog

54 reactieslaatste update:3 nov 2014

Natuur mag nooit vijand van boer worden

Boerenbedrijf wordt in zijn voortbestaan bedreigd door Natura 2000. Ik ben voor behoud van natuur, maar sluit niet mijn ogen voor onze boeren.

Afgelopen week was ik op bezoek bij melkveehouder Niek Koopman-Bouhuis in Vasse (Ov.). Koopman heeft een schitterend melkveebedrijf met 25 hectare grond en 75 koeien. Hoe lang de familie nog in het gebied Springendal kan blijven boeren, is onduidelijk.
Bedreigd

Woensdag 30 oktober maakte de Raad van State bekend dat Springendal en het Dal van Mosbeek mogen worden aangewezen als Natura 2000-gebieden. Het bedrijf van Koopman en veertig andere agrarische bedrijven worden daardoor in hun voortbestaan bedreigd, zegt ook LTO-voorman Siem Jan Schenk.
Ik vind het diep triest dat onze eeuwenoude boerenbedrijven geen kans meer zouden krijgen op voortbestaan. Ik ben ook voor het behoud van de natuur, maar sluit niet mijn ogen voor onze boeren. De zeldzame plant- en diersoorten waarvoor boerderijen zouden moeten wijken, zaten er tweehonderd jaar geleden ook al. Overigens was het PvdA-milieuminister Hans Alders die de Nederlandse lijst met zeldzame plant- en diersoorten aan Brussel overhandigde.

Geschrokken
Mijn Duitse EVP-collega Karl Heinz Florenz die bij de totstandkoming van Natura 2000 betrokken was, zegt dat het nooit de bedoeling is geweest om gebieden op slot te gooien. Ook de Belgen zijn geschrokken van de Nederlandse invulling van Natura 2000. Zij willen eerst de knelpunten in kaart brengen voordat ze doorgaan met de toewijzing van nieuwe Natura 2000-gebieden.
De huidige plannen stroken totaal niet met het debat in de Tweede Kamer in 2007. Destijds zei toenmalig LNV-minister Gerda Verburg dat ze geen ge- en verboden wilde, om te voorkomen dat de natuur de vijand van de boeren zou worden. Dat is nu wel het geval. Ik heb de nieuwe milieucommissaris daarom gevraagd of hij bereid is om knelpunten binnen Natura 2000 op te lossen.

Sociaaleconomisch aspect
Frustrerend aan Natura2000 is dat het sociaaleconomische aspect deels buiten beschouwing wordt gelaten. De toetsing van de wet door de Raad van State biedt mogelijkheden om daaraan wat te veranderen. Dit moet ervoor zorgen dat de overheid gaat kijken hoe zij het sociaaleconomische aspect alsnog meeneemt in de besluitvorming.
Daarnaast zouden gemeenten en provincies de knelpunten van Natura 2000 moeten voorleggen in Europa bij de herziening van de Vogel- en Habitatrichtlijn die volgend jaar plaats vindt. Ik heb daarover al contact gehad met de Europese Commissie. Het Nederlandse kabinet krijgt in 2016 diezelfde kans tijdens het raadsvoorzitterschap.

De echte natuurbeheerder
Ons oude cultuurlandschap is in de afgelopen honderden jaren door onze boeren gecreëerd en beheerd. Het wordt daarom hoog tijd dat we hen met meer respect behandelen en dat bestuurders oplossingen en maatwerk gaan bieden. Zo kan het namelijk niet langer. Want wie is hier nou eigenlijk de echte natuurbeheerder?

Laatste reacties

 • koestal

  Annie doe er wat aan,zo worden de boeren ook zeldzaam

 • Verwimp

  Zo snel mogelijk luchtwassers met 95% rendement op bedrijven met 2000 stuks vee en meer. Kunnen de bedrijven die altijd al op een kleinere schaal hebben bestaan vrolijk verder gaan met hun bestaan en ons landschap met prachtige koeien blijven verfraaien.

 • FIEN

  Graag zou ik als belgische agrarier ook zo iemand als parlementarier hebben, maar ik weet niet wie het enigszins voor de landbouw opneemt in Europa.
  De natuurgekte begint hier de spuigaten uit te lopen door die enkele groene communisten.

 • joannes

  We gaan een Internationale fanclub voor je oprichten Annie! @FIEN uit Belgie doet mee! Je raakt de gevoelige snaar. Boeren verdringen met veronderstelde Natuur van 200 jaar terug is van de zotte. Die Duitse Kollega is een stuk pragmatischer zoals je aangeeft. Verbaast me niets, ze hebben in Duitsland ook de Mestwetten praktischer behandelt en ingevoerd.

 • 5*****

  Annie, ik hoop dat je ze de ogen kunt openen in Brussel en Den Haag. Het is werkelijk van de zotte wat hier gebeurt een hele gemeenschap mag ontwricht worden door de ideeën van mensen die het gebied niet kennen, maar wel zogenaamd weten hoe het er 200 jaar geleden uitzag. Buitenstaanders die geen enkele binding met het gebied hebben maar er wel alles voor het zeggen willen hebben.
  En inderdaad die flora en fauna die er toen was is er nu nog. Wat doen deze boeren dan verkeerd? Ze hebben het te goed in stand gehouden, hadden ze het niet gedaan dan was dit gebied nooit als natura 2000 aangewezen. Dit is pas stank voor dank.

 • joohoo

  Alders was van milieu, dat is een wereld van verschil met voor milieu. zou die willen!.

 • farmerbn

  Volgens mij wist iedereen in 2000 al dat het gedaan was met de boerderijen in een natura2000 gebied. Als je dat niet in de smiezen had ,ben je het niet waard dat je in Brussel zit.

 • ACB

  Geloof me boeren jullie worden langzaam uitgedund,dat is de opzet van Brussel. Straks 1 of 2 grote partijen hebben de macht. We zitten te slapen in dit land.

 • .....

  Maar Cees Veerman en Glossy Gerda Verburg hebben toch echt zelf al deze Natura 2000 gebieden aangemeld bij Brussel

 • ed12345

  Annie vooral het laatste stukje doet ons goed te lezen Prima!

 • Sjaak

  Annie weet wel wat de boertjes graag willen lezen....:)

  Bij mij komt het stukje over alsof ze de boeren niet één, maar twee veren in hun boerengat wil steken.... dan kan ze er nog altijd eentje weer uittrekken!

 • agratax2

  Annie zal enorm haar best doen. Helaas lezen de Haagse dames en heren de nota 2000 anders dan hun collega's elders in Europa. We mogen concluderen dat de Haagse kliek ondanks hun (verkiezings retoriek) erg Boer onvriendelijk is. Het maakt voor deze regenten niet uit of het NBP welvaart bij de land en tuinbouw activiteiten, zij gaan voor eigen gewin en dat betekent zoveel mogelijk zetels halen via kiezers kietelen. Boeren worden gezien als een te klein clubje om gewicht in de schaal te leggen en alle mensen direct afhankelijk van landbouw (transport, be- en verwerkers) beschouwen zich niet als landbouw. Dit zal Den Haag ook echt niet wijzigen, wordt de landbouw geofferd voor natura 2000 dan verbaasd een ieder zich over het in eenstorten van de arbeidsmarkt en de klap die het NBP krijgt.

 • hendrik.vandervalk1

  Ben zelf melkveehouder in het waalse gedeelte van Belgie. en heb land in Natura 2000. Natura 2000 is een vrijbrief voor groene groeperingen om je zuurverdiende grond te confisceren en het perspectief voor je bedrijf om zeep te helpen. Bij overtreding van Natura 2000 regels op je 'eigen' grond riskeert je tot 100.000 euro boete! Natura 2000 is een aantasting van de rechten van de mens(lees boer) en heeft trekken van de Poetin politiek! Antidemocratie ten top. Misschien interessant mevr Schreijer te ontmoeten met belgische en nederlandse collega's

 • veldzicht

  Toch ben ik bang dat het vechten tegen de bierkaai is,de agrariërs hebben zo,n rotnaam gekregen door vooral de linkse politiek en publieke omroepen als TROS en VARA. als ze dan nog een beetje gaan lopen janken dat het zo slecht gaat met de natuur en laten wat mooie plaatjes zien van natuur wat allemaal verloren gaat is het niet moeilijk meer voor de natuur en milieu-maffia geld los te krijgen van de regering voor nog meer natuur.
  een mooi plaatje met wat bomen en ,n watertje spreekt bij de burger meer aan als een varkens of kippenschuur dus in debat in de 2ekamer begint de landbouw de wedstrijd al met een 3-0 achterstand.

 • farmerbn

  Als natuurliefhebbers extra natuur willen dan moeten ze de beurs trekken en land kopen voor die extra natuur. Maar wat nu is gebeurd ,is dat die (natuurlief)hebbers de politiek aan hun zijde hebben gekregen en de wet zo hebben misbruikt dat ze eigenlijk gratis die extra natuur hebben afgedwongen. De linkse media vindt dit uitstekend en schrijven vol lof over die nieuwgekregen natuur. Je zult als boer maar in een natura 2000 gebied wonen; je boerderij-waarde is nihil geworden, uitbreiden is er niet meer bij en je toekomst is weg. Als in Rusland zoiets bestond zouden ze hier demonstreren (die zelfde mensen nota bene).

 • koopmana

  Het is goed dat een overheid regels stelt aan gebieden die kwetsbaar zijn. Maar de vraag is: wat is kwetsbaar en als het kwetsbaar is hoe gaat men er dan mee om.
  Gebieden die zo geweldig mooi zijn zoals de omgeving Vasse/Ootmarsum (maar ook andere) danken dit aan de boeren zelf die er vaak generaties lang over hebben gedaan om deze buitengebieden zo mooi te krijgen.Blijkbaar weten de boeren in deze gebieden hoe met deze verantwoordelijkheid om te gaan. Niet voor niets wordt er door massa's mensen genoten van dit mooi landschap. Annie nodig de dames en heren politici een keer uit zodat ze weten
  waar over zij praten. Jij bent als één van de weinigen in staat ze dat aan het verstand te peuteren. Het is zo gemakkelijk om vanuit de ivoren torens iets te roepen.Laat ze maar eens afdalen. En tegen de boeren zou ik graag willen zeggen: behoudt uw verantwoordelijkheid en hiermee het mooie landschap in stand.

 • Heijdravleesvee

  Te laat.

 • alco1

  Nou heijdra, ik proef uit de reactie van koopmana wel passie.

 • bartenkarin

  in belgië zijn die groene extremisten ook goed bezig om ons uit te roeien met ons eigen geld. Hier worden honderden hectaren af gegraven om ze in oorspronkelijke staat te herstellen. Er wordt 30cm teelaarde weggehaald. denken die jondens nu echt dat wij zo een teeltlaag op een 200 jaar 30 cm dik kunnen krijgen! het is van de pot gerukt wat je hier ziet. meer dan 2 jaar graafmachines en grondumpers aan het werk. En als dat dan noch niet genoeg is gaan de extremisten ook nog eens bepalen of een vergunning van een bedrijf nog verlengd word afhankelijk van waar de wind komt. Te zot voor los te lopen. maar ja de is bureaucratie. Als ze nu al eens baas spelen in hun eigen speeltuin en zich daarbuiten niet moeien. Tzou leuk zijn. De groene jongens zorgen hier voor meer beperking dan meer dan 30 jaar quotum.
  groeten belgische melkveehouder die zich gepakt voeld door de groen en onze eigen landbouworganisaties.

 • agratax2

  hendrik.vandervalk1. Alle wetgeving met betrekking tot natuur, dierenwelzijn en milieu zijn duidelijk een dictaat van de machthebbende stedelingen , die geen idee van landbouw hebben en geen respect hebben voor de hardwerkende man die ze het liefst tot moderne slaaf maken. Voor ehn is landbouw niet meer dan het 'aankleden' van hun recreatie terrein (ons platteland, onze boterham). Voor hen is de landbouw geen voedselproductie maar een levend Paulus Potter tableau. Eten kopen ze wel elders op de wereld. Is in hun beleving goedkoper en veiliger dan zelf maken.

 • koestal

  In Den Haag zitten de vijanden van de natuur en van de boeren

 • Mozes

  Wat ze natuur noemen is vaak niet meer dan een stedelijk uitlooppark. Ik zie het bij ons in de regio met de uitvoering van het landinrichtingsplan Saasvelk-Gammelke. Overal fiets en wandelpaden waar vroeger geen mens kwam. Overal gekloofde eiken palen langs gezet, ook op plaatsen waar ze volkomen zinloos zijn zoals langs bossen en houtwallen. Dit heeft niets met natuur te maken maar met nostalgie naar grootvaders tijd.

 • J@gertje

  Annie zou er goed aan doen om eens een gesprek aan te knopen met Teo Wams van natuurmonumenten. Ze zal er achter komen dat waar natuur verschijnt de boer verdwijnt.

 • harink

  Annie heeft helemaal gelijk, de regelgeving m.b.t. natura 2000 is volledig doorgeslagen. Natura 2000 gebieden zijn opgezet om ze Europees bescherming te bieden. Generaties hebben naast, en met natuur geboerd. Het goede behouden en onderhouden, en proberen om ondanks de beperkingen een boterham te verdienen.
  Annie lijkt nu blijkbaar nog alleen te staan. Ze verdiend meer bijval door o.a. LTO en politiek Den Haag.
  De boeren nabij natura 2000 gebieden verdienen juist extra Europese steun in plaats van dat ze nu de nek wordt om gedraaid.
  Als hier niets aan gedaan word, wordt Nederland één Nationaal Park. Een enkele koe mag buiten lopen als deze maar geen zeldzaam plantje vertrapt of zeldzaam diertje verstoord.
  De natuur heeft zich altijd kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden, dus blijven boeren in de toekomst, ook in de buurt van Natura 2000, onmisbaar!!

 • Gijs Gans

  Ze willen in de nieuwe natuurwet het begrip INTRISIEKE waarde laten opnemen, dat moet dan leidend beginsel zijn, maar er zijn geen toetsbare criteria voor dus als er niet wordt ingegrepen zitten we dan daar weer mee net als nu met het woordje.SIGNIFICANT in de NB wet vergunningen
  ook daar zij men toen van dat het geen beperkingen zo opleveren.We weten inmiddels allemaal beter .Dus aan alle bestuurders wakker worden
  anders zitten we over een paar jaar met NOG groter PROBLEEM in Nederland.

 • joannes

  Het heeft allemaal met het basisprincipe socialisme versus liberalisme te maken! Socialisten veronderstellen dat de gemeenschap altijd de opperhand heeft en, voor het goed, individuele rechten naar believen kan confiskeren, gelegitimeerd door de Democratisch gekozen vertegenwoordigers. Liberalisten gaan voor de rechten van het individu: de burger. Het CDA heeft daar altijd tussen gemanouvreerd met die religieuze grondslag. De huidige Politiek heeft duidelijk die socialistiche grondhouding en respecteert alleen het algemeen goed. Boeren passen daar blijkbaar niet meer in: Natura 2000 nb op kosten van de gemeenschap lijkt een Politiek socialistisch instrument voor meer sociale invloed of, minder particuliere rechten, en .....een grote afleiding van de werkelijke problemem; economische teruggang, internationale belangenchaos. Waarvoor de Boeren dubbel moeten betalen: met hun eigendoms en zelfbeschikkingsrechten en met de opbrengstprijzen. Annie zal er een flinke kluif aan hebben! Steun, maar vooral Democratische steun zal hard nodig zijn om deze beweging een halt toe te roepen!

 • veldzicht

  Natuur wordt geen vijand van de boer,natuur IS de vijand van de boer,
  niet dat boeren niet van natuur houden ,integendeel, maar door de arrogantie van de Staatsbosbeheer en natuurmonumenten,.die zich ver verheven voelen
  boven de boeren en zich alles denken te veroorloven en misbruik maken van de situatie, daarom hebben de boeren de pest aan de natuur.je voelt je toch zwaar genomen als je familie al generaties
  op ,n boerderij wonen en dat onmogelijk wordt gemaakt door een stel buitenstaanders die er niets te zoeken hebben.

 • alco1

  Eeuwen hebben boeren gezorgd voor de natuur en nu denk NM en SBB de natuur te moeten beschermen voor de boer. belachelijk NATUUR lijk.

 • Henk j

  Waardoor is deze natuur altijd beheerd de agrarische sector of natuurmonementen en SBB lekker om in de rijdende trein te stappen met een zak vol overheids geld!!!!!!!

 • ed12345

  Henk J je slaat de spijker wel heel netjes op zijn kop.Alleen van SBB heb ik wel bossen gezien waar weinig op valt aan te merken ,al weet ik dat het niet overal zo is.

 • Mels

  Neptuur. We hebben het over NEPTUUR in Nederland. Helaas helaas. Als de mens zich ermee moet bemoeien is de NATUUR verdwenen, althans in NL. De NL politiek(niet alleen) heeft een dusdanig verknipt wereldbeeld dat er linksom of rechtsom geen enkel goed garen meer mee te spinnen is. Vandaag nog ff rondje gereden in de Rocky Mountain foothills met de quad. Dat is NATUUR. Gebieden waar geen mens komt en kan komen zo groot as hele Nederlandse provincies.

 • ikkethuis

  De natuur stond altijd te dienste van de boer. Zo is de natuur (heide etc) ontstaan. Het is in miljoenen jaren nog nooit gebeurd............de boer staat ten dienste van de natuur.

 • Annie Schreijer-Pierik

  Samen deze kar trekken is van groot belang....
  http://www.vvdoverijssel.nl/nieuws_3064/71592/

 • alco1

  Dit is een verhaal met een veroordeling, zonder zelf iets te zeggen.
  'Condomologie' dus.

 • veldzicht

  Annie Schrijer-Pierik,,IK ben bang dat de overmacht te groot is,als je de media tegen je hebt die van de grootste bende nog wel een mooi plaatje of filmpje kan schieten(een plantje met wat dauw druppels,kijk je goed is het een gewone distel)is het een verloren zaak,90% van de mensen kan je de grootste onzin wijsmaken, en veel politieke partijen die daarop mee liften om nog wat stemmetjes te vergaren.

 • Broes

  Mw. Schreijer-Pierik geeft wel een heel eenzijdige en beperkte benadering van het probleem. Door - net als Geert Wilders - te simplificeren en generaliseren zal ze op korte termijn misschien wat bereiken, maar op lange termijn veel schade aanrichten.
  Het Nederlandse landschap is niet meer het boerenlandschap van 100 en zeker niet van 200 jaar geleden. De agrarische bedrijven zijn al helemaal niet meer vergelijkbaar met die tijd. Het landschap en de natuur die hoort bij de Nederlandse identiteit is langzaam verdwenen door landinrichting, wegen en bebouwing. Soorten die vroeger niet bedreigd waren zijn dat nu wel; met name door de intensivering van de landbouw en de omschakeling van productie voor eigen gebruik naar productie voor export. Als straks de Russen en Chinezen hun eigen intensieve veeteelt hebben blijven wij zitten met enorme schuren in een versleten en overbemest landschap. De moderne agrariër is vijand van de natuur geworden. Heeft - net als Annie - geen enkele kennis van ecologische basisprincipes. De natuur is niet de vijand van de boer maar geeft de grenzen aan van onbezonnen grootschalige agrarische export. Het wordt tijd dat die grenzen gerespecteerd worden en politici met de beperkingen en het begripsniveau van een eenvoudige Twentse boerin worden teruggestuurd naar hun gezin.

 • Broes

  TV-Tipp: Heute Abend 20.15 im WDR: 'DIE MILCHREBELLEN'. In der Reihe 'Mut gegen Macht' haben Karin de Miguel und Valentin Thurn Milchbauern besucht, die trotz der sinkenden Milchpreise gegen das Wachse-oder-Weiche-Prinzip rebellieren. Einschalten lohnt sich!
  http://www1.wdr.de/fernsehen/dokumentation_reportage/mutgegenmacht/index.html

 • alco1

  @Broes. Misschien is er nog wel een plaatsje voor jouw in UTOPIA.
  Wat JIJ uitkraamt is juist het schoonste voorbeeld van simplificering en generalisering.

 • veldzicht

  Broes ,Zullen we jou dan maar terug sturen naar je links radicale
  clubje,een beetje brainstormen hoe goed het vroeger allemaal was,
  met Opa die vroeger eens in de week in een zinken teil in 'bad' ging.
  een modern landschap is toch altijd 10x mooier als die aangelegde rotzooi wat jullie natuur noemen.ach,laad ik er maar over op houden.


 • Sjaak

  @Alco1 #34

  Je hebt het dan toch over de reaktie van Annie in #33, mag ik aan nemen...?
  Vind dat ook een sterk staaltje van 'condomologie'....

  Het schijnt in ieder geval de boventoon te voeren in de hedendaagse politiek. Men grijpt een probleem aan om een politieke machtstijd te betwisten, zonder zich te 'vervuilen'....

  Het doel is niet om het probleem op te lossen, maar het probleem wordt het middel om het doel (macht) te verwezenlijken!
  Da's politiek!

 • alco1

  De film van @Broes bekeken. (43 minuten)
  Van begin tot eind puur simplificering en generalisering.
  Maar om het maar in gewone Nederlandse taal te zeggen.
  Veel mensen, ook ik zouden het graag kleinschalig willen houden, maar dat is en zal nooit de realiteit worden.
  Er zijn altijd kikkers die uit de kruiwagen springen.
  We zien het overal gebeuren.
  We zien grote marktketens.
  We zien steeds grotere scholen.
  Steeds grotere maiskneuzers.
  Steeds snellere tijden met schaatsen.
  Quotering heeft geen enkele nut als maar een paar landen in de wereld hierdoor begrenst worden.
  Nogmaals. Hoe graag we het ook anders zouden willen zien. Tegengas is water naar zee dragen.

 • alco1

  Nee @Sjaak. Het verhaal van Henk Veltkamp.

 • tess

  Pas op met Veltkamp. Hij beloofd je gouden bergen maar er komt niks bij uit. Hij zou tegengas geven toen het pact in juli in overijssel werd getekend, maar hij leek wel van GroenLinks ipv voor de boeren op te komen stemde hij overal klakkeloos mee in en zei : Lets Go. De boeren zitten nu met de overlast van de natura2000. maar gelukkig is alles op vrijwilligge basis volgens de politici. Bezint,bezint in Nederland.

 • Henk j

  Broes pakt het eten van de trap hoeft ze ook niet te bukken en koopt alles in de winkel en heeft geen boeren meer nodig

 • Soms

  Natuur hoeft in de praktijk zeker geen vijand van de boer te zijn. Op ons bedrijf gaat het zelfs hand in hand! Het beheer van natuur kan een mooie passende neventak zijn. Ik hoop echter wel dat de politiek dat ook zo ziet en daar eindelijk eens wat meer vertrouwen in krijgt. En laat die politiek er dan ook voor zorgen dat de zorg voor natuur en landschap door boeren nooit tot beperking in de bedrijfsvoering mag leiden. Als daar meer aan gewerkt wordt, kan de natuur zelfs een vriend van de boer worden.

 • joannes

  Die VVD-Statenlid Henk Veltkamp vraagt zich af, waar de Europarlementariër mee bezig is; nu... ik weet niet of hij het stukje zelf geschreven heeft, of heeft laten schrijven, maar behalve op een nette manier zeggen, ¨bemoei je met je eigen zaken¨ zegt hij óók niets. Boeren voelen zich bedreigt in hun bestaan en hij komt met zo´n quasi gebalanceerde uitspraak alsof met die 750 mlj te verdelen, de schade redelijk vergoed is! De planologen en consulenten zullen er zeker goed aan verdient hebben. Maar die VVDer heeft geen benul van generaties lang een boerderij bedrijven, en dan voor bloemtjes en bijtjes te moeten verkassen. Men praat over cultuur en dorpsleven, nu... in de praktijk is het gewoon oprotten voor een Natuurpark.

 • joannes

  @veldzicht, ¨de arrogantie van de Staatsbosbeheer en natuurmonumenten,.die zich ver verheven voelen
  boven de boeren en zich alles denken te veroorloven en misbruik maken van de situatie¨ is een gevolg van het onder beheer en eigendom brengen van territorium, verworven boerenland! Ze gedragen zich als de nieuwe Rentmeesters; benoemd en aangesteld door die Socialistische Overheid die, zoveel als mogelijk is, onder Politieke controle wil brengen. Staatsbedrijven zijn verkocht omdat ze in de markteconomie alleen maar geld kostte, Natuur lijkt een goedkoop alternatief om het volk een gevoel van sociaal bezit te geven.

 • Pool Agri Import & Export

  De gemoederen lopen weer hoog op. Dat is, zeker voor de gezinnen die door deze plannen getroffen zouden worden, volkomen begrijpelijk. Maar wat brengt dit soort discussies u allen? Begrijpt de politiek uw boodschap? En wat denkt de burger van dit gekibbel? Een groot deel van de reacties lijken een moedeloze ondertoon te hebben. Alsof het aandragen van argumenten toch maar zinloos is en dat op zichzelf een excuus is om het maar te laten voor wat het is. Telkens opnieuw wordt er met een dikke vinger naar bestuurders en politici gewezen. Natuurlijk worden er plannen bekrachtigd op de vrijdagmiddag borrels in Den Haag en Brussel. Wat let u om er dan zelf dan bij te gaan zitten (of staan tegenwoordig)? Vervolg in volgend bericht hierna....

 • Pool Agri Import & Export

  Vervolg van reactie #48
  90% van de agrariërs in Nederland zal zich tegen dit Natura2000 plan uitspreken. In de praktijk blijkt die eenduidigheid vaak weer in duizend stukjes uit elkaar te vallen. De boodschap die richting de politiek zou moeten worden uitgedragen blijkt in veel gevallen niet krachtig genoeg. Met welke redenen zou de agrarische sector niet in staat zou zijn de burger achter zich te krijgen? Wat doen we daar met elkaar aan? Multinationals als Philips, Ahold en Shell worden groot door het toepassen van basisprincipes bij het drijven van handel en het uitdragen van een boodschap die ertoe bijdraagt dat de gemeenschap zich niet tegen hen keert. Niettemin draagt de hele agrarische sector bij aan de grootste multinational waar de boer zelf deel van uit maakt. Trots, tradities en religie zijn belangrijke waarden waaruit waardering en voldoening voortkomt. Of het vasthouden aan die waarden ten koste moet gaan van de eenduidige boodschap naar de maatschappij en de politiek die nodig is om het bestaansrecht van de agrariër te waarborgen mag iedereen voor zichzelf bepalen. De kracht van macht is geld, maar de kracht van de menigte overwint. Vroeg of laat.

 • alco1

  @joannes. Ook al de arrogantie van de VVD en de voorzitter van LTO Overijsel.
  Men snapt ook daar niet: Natuur moet je zuinig op zijn, maar genoeg is genoeg.
  En dan dat zoethoudertje PAS, men doet voorkomen als oplossing, maar het moet allemaal nog ingevuld worden met vooral aannames en dan weet je het wel.

 • Ishtar

  Alsdit echt zo is ==>de christendemocratische politica beweerde in een tweet, dat in het gebied veertig boeren zullen worden onteigend. ‘Aantoonbaar onjuist’, zegt Veltkamp,
  **
  Dan is Annie net zoals Wilders gewoon een populist die de menigte vertelt wat ze wil horen.

 • joannes

  Wat is er mis met Populisme? Wanneer dat de enige manier is om méér dan je toekomt te winnen, zo blijkt! Waarom in je schulp kruipen of een aangeleerde ¨bescheide¨ houding aan te nemen tegenover Politicy die er misbruik van maken? Rutte komt er ook mee weg! Boeren moeten opkomen voor hun directe belangen en dat zijn de bedreigingen van veel te oppertunistische zogenaamd Sociale Politiek; Natura 2000 en de NL interpretatie van halfbakken cijfers als basis voor de Mestwetten. Geen EU land die deze zelfkastijding begrijpt zoals Annie bekent met de paragraaf ¨Geschrokken¨. Die dubbele agenda van de regering moet een keer ontmaskert worden. Desnoooooods met Populisme, al zit dat niet in onze genen! Dan maar aanleren en Aanpassen: Populisme en vooruit Annie, niet terug deinsen voor die arrogante VVD-Statenlid Henk Veltkamp; hij zit er al sinds 2007, de scherpte is eraf. Hij verdedigt makkelijker met persoonlijke diskwalificatie aanvallen dan dat hij voor zijn boodschap strijdt: http://www.vvdoverijssel.nl/statenfractie_3220/893/

 • PetervanKempen

  Annie, de meest effectieve rem op de nederlandse weg met de boeren mentaliteit van natuurclubs is hen te dwingen de habitatrichtlijn en biodiversiteit te leveren. Dat is dus geen monocultuur van biezen met ganzen of steppes met uitgezette ponies ,naar een balans van inheems wilde dieren met beschikbaar voedsel in die extensief beheerde landschaps tuintjes. En, Annie, een tip, vraag eens om de rapportages die men moet leveren van die prestaties. die zijn er niet! Dus geld via de EU laten terugvorderen en besteden voor boeren in landschaps beheer modellen. De consument betaalt toch niet voor de bestelde bloemen in de wei en de wereld marktprijs staat het niet toe. actie naar eu dus.

 • bos01244

  Ik ken het gebied van de Mosbeek bij Vasse. Het is schitterend en het moet als het maar even kan behouden blijven. Zonder de boerenfamiolies, die het gebied altijd hebben beheerd kan en mag het niet. Alleen kan de boer het waarschijnlijk ook niet(je hebt er de tijd niet voor). Daarom moeten er kleine overzichtelijke samenwerkingsverbanden worden gevormd waar het economisch overleven heel zwaar meegewogen wordt met efficiente technische beheersmaatregelen, die je niet alleen aan de atechnische bureaucraat met tunnelvisie kunt overlaten. Onteigening = bedrijfsverplaatsing is een uiterste redmiddel, moet je ten koste van bijna alles zien te voorkomen. Uit eigen ervaring weet ik hoe sterk de emotionele band met een familiebedrijf kan zijn....en we leven toch in een rechtsstaat? mag ik hopen tenminste, CJB

Laad alle reacties (50)

Of registreer je om te kunnen reageren.